- Διαφήμιση -

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Τετάρτη 28 Ιουλίου

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου, Σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Αγίου Ακακίου μάρτυρος εν Μιλήτω, Αγίου Αυξεντίου μάρτυρος εν Φρυγία, Αγίας Δροσίδος, Αγίου Τίμωνος Αποστόλου

Γιορτάζουν τα ονόματα: Ακάκιος, Κάχι, Κάκι *
Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα *
Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα, Δροσίς *
Τίμων, Τίμος, Τιμόνα, Τιμόνη, Τίμα
Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια *
Χρυσοβαλάντης, Βαλάντης, Βαλάντος, Χρυσοβαλάντος, Χρυσοβαλάντω, Χρυσοβαλάντου, Χρυσοβαλαντία, Βαλάντα, Βαλάντω

Οσία Ειρήνη της Χρυσοβαλάντου

Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου

Η Ειρήνη, σύμφωνα με το sansimera.gr, όμορφη και ευσεβής κόρη, έζησε τον 9ο αιώνα και καταγόταν από την Καισάρεια της Μικράς Ασίας.

Καθ’ οδόν προς την Κωνσταντινούπολη για να παντρευτεί σημαίνοντα αξιωματούχο του Βυζαντίου, γοητεύτηκε από τη ζωή των καλογραιών και αποφάσισε να μονάσει στη Μονή Χρυσοβαλάντου στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας διετέλεσε ηγουμένη.

Κοιμήθηκε ειρηνικά και η μνήμη της εορτάζεται στις 28 Ιουλίου.

Άγιος Ακάκιος

 
Ο Ακάκιος, σύμφωνα με το sansimera.gr, καταγόταν από την Απολλωνία και μαρτύρησε στα χρόνια του βασιλιά Λικίνιου (308-311). Αρχικά, συνελήφθη για την πίστη του και υπέστη βασανιστήρια για να την αποκηρύξει. Τον έριξαν μέσα σε καζάνι με βραστό νερό και διασώθηκε με θεία παρέμβαση, όπως και από την αγριότητα ενός πεινασμένου λιονταριού. Βλέποντας αυτά τα θαύματα, ο έπαρχος Τερέντιος τον άφησε ελεύθερο.

Στη συνέχεια, ο Ακάκιος μετέβη στη Μίλητο, όπου και συνέχισε το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε σ’ ένα ειδωλολατρικό ναό.  Με την απειλή των βασανιστηρίων θέλησαν να τον υποχρεώσουν να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Ακάκιος, όμως, με τη δύναμη της προσευχής του και μόνο, συνέτριψε τα αγάλματα των ειδώλων. Για την πράξη του αυτή αποκεφαλίστηκε.

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version