24.6 C
Serres

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 12 Οκτωβρίου

Date:

Στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι των Αγίων Ανδρομάχης και Ανδρομάχου, Αγίου Βαλαντίου ασκητού εν Κύπρω, Αγίου Συμεών του Νέου θεολόγου και γιορτάζουν τα ονόματα Ανδρόμαχος, Μάχος, Ανδρομάχη, Μάχη, Μαχούλα, Βαλάντης, Βαλάντιος, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη

Παγκόσμιες ημέρες

  • Παγκόσμια Ημέρα Αυγού
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Άγιος Ανδρόμαχος

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας. Ο Ανδρόμαχος μαρτύρησε δια πυράς σε άγνωστο τόπο και χρόνο, μαζί με τον Διόδωρο.

Άγιος Βαλάντιος

Οι Άγιοι Βαλάντιος, Βαρλαάμ, Βαρνάβας ο μοναχός, Βασίλειος ο επίσκοπος, Γεώργιος ο Βαβατσινιώτης, Γεώργιος ο επιτηδειώτης, Γεώργιος ο περαχωρίτης, Γεώργιος ο Σαλαμάνης, Δημητριανός ο επίσκοπος, Ειρηνικός ή Αρνιακός, Ελπίδιος, Επαφρόδιτος είναι από τους 300 Αλαμανούς Κυπρίους Αγίους.

Σύμφωνα με το saint.gr, δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο τους.

12 Οκτωβρίου-Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος 1

Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, σύμφωνα με το saint.gr, γεννήθηκε το έτος 949 μ.Χ. στη Γαλάτη της Παφλαγονίας από γονείς ευσεβείς και εύπορους, τον Βασίλειο και την Θεοφανώ. Ο θείος του Βασίλειος, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση στον αυτοκρατορικό οίκο της Κωνσταντινουπόλεως, προσέλαβε νωρίς τον ανεψιό του κοντά του, όπου, όπως ήταν φυσικό, έτυχε καλής παιδείας. Όμως ο Όσιος δεν έδινε προσοχή και δεν έδειχνε ενδιαφέρον για μάθηση.

Κατά την εποχή αυτή ο Συμεών γνωρίστηκε με έναν μοναχό της περιωνύμου μονής Στουδίου, ο οποίος ονομαζόταν, επίσης, Συμεών. Ο μοναχός αυτός έγινε από την αρχή ο πνευματικός του πατέρας. Όταν κατά το έτος 963 μ.Χ. πέθανε ο θείος του, ο Συμεών προσήλθε στη μονή του Στουδίου, όπου ζητούσε «τὸν ἐκ νεότητος αὐτοῦ χρηματίσαντα πατέρα πνευματικὸν καὶ διδάσκαλον». Ο ίδιος ο Όσιος Συμεών παρομοιάζει τον θείο του με τον Φαραώ, τη διαμονή του στον αυτοκρατορικό οίκο με την αιχμαλωσία των Ισραηλιτών στην Αίγυπτο και τον πνευματικό του πατέρα με τον Μωυσή.

Κάποτε ο Γέροντάς του, του έδωσε ένα βιβλίο με τα συγγράμματα των Αγίων Μάρκου του Ερημίτου και Διαδόχου Φωτικής. Ζωηρή εντύπωση του προξένησε το ακόλουθο απόφθεγμα από το βιβλίο του Αγίου Μάρκου του Ασκητού, που είχε τον τίτλο «Περὶ Νόμου Πνευματικοῦ»: «Ἐὰν ζητᾷς ὠφέλεια, ἐπιμελήσου τὴ συνείδησή σου, κάνε ὅσα σοῦ λέει καὶ θὰ εὕρεις τὴν ὠφέλεια».

Ο Όσιος Συμεών ήταν σαν να άκουσε το λόγο αυτό από το στόμα του Θεού και άρχισε αμέσως να κάνει ότι τον πρόσταζε η συνείδησή του. Και αυτή, που είναι κάτι θεϊκό, τον παρακινούσε συνεχώς στα ανώτερα, έτσι ώστε αύξησε την προσευχή και την μελέτη του μέχρι την ώρα που άρχιζε να λαλεί ο πετεινός, δηλαδή μέχρι τα χαράματα. Σε αυτό τον βοηθούσε και η συνεχής νηστεία. Έτσι, ακόμα και πριν φύγει από τον κόσμο, ζούσε σχεδόν ασώματο βίο. Δεν του χρειάστηκε λοιπόν πολύς καιρός, για να εκδημήσει εντελώς από τα ορώμενα και να εισδύσει στα αόρατα θεία θεάματα.

Κάποια νύχτα, λοιπόν, που προσευχόταν και με καθαρό νου επικοινωνούσε με τον Θεό, είδε ξαφνικά να λάμπει άπλετο φως από τους ουρανούς και να κατεβαίνει προς αυτόν. Φώτισε τα πάντα και τα μετέβαλε σε μια ολοκάθαρη ημέρα. Καθώς ήταν και ο ίδιος τυλιγμένος από αυτό το φως, του φαινόταν σαν να εξαφανίσθηκε ολόκληρη η οικία μαζί με το δωμάτιό του, ενώ ο ίδιος είχε αρπαγεί στον αέρα, νιώθοντας σαν να μην είχε καθόλου σώμα. Κατάπληκτος από το μέγα τούτο μυστήριο κραύγαζε με μεγάλη φωνή το «Κύριε, ἐλέησον». Καθώς βρισκόταν μέσα σε αυτό το θείο φως, βλέπει στα ύψη του ουρανού μια ολόφωτη νεφέλη, άμορφη και ασχημάτιστη, γεμάτη από την άρρητη δόξα του Θεού. Στα δεξιά της έστεκε ο πνευματικός του πατέρας Συμεών ο Ευλαβής. Έμεινε σε αυτή την εκστατική κατάσταση για πολύ, χωρίς να αισθάνεται, καθώς βεβαίωνε αργότερα, εάν ήταν μέσα στο σώμα ή εκτός του σώματος. Όταν κάποτε εκείνο το φως σιγά – σιγά υποχώρησε, ήλθε στον εαυτό του και κατάλαβε πως βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο.

Μετά από αυτή τη θεωρία, ο Όσιος Συμεών ικέτευε συνεχώς το Γέροντά του να τον κείρει μοναχό.








Αλλά ο πνευματικός του πατέρας τον αναχαίτισε, επειδή ήταν νέος στην ηλικία και έτσι ο Όσιος επέστρεψε στην οικία του θείου του, όπου άρχισε με επιμέλεια να μελετά. Βαθιά εντύπωση απεκόμισε από τα έργα των Αγίων Μάρκου του Ασκητού και Διαδόχου Φωτικής, τα οποία έλαβε από τα χέρια του πνευματικού του.

Κατά το έτος 970 μ.Χ. ο Συμεών επισκέφθηκε τους γονείς του και τους ανακοίνωσε την κλίση του για τον μοναχικό βίο. Μάταια εκείνοι προσπάθησαν να μεταβάλλουν την απόφαση του μονάκριβου υιού τους. Η απόφαση του Συμεών ήταν σταθερή. Αρνήθηκε εγγράφως την πατρική περιουσία που του ανήκε και κατέφυγε στη μονή του Στουδίου. Λίγο αργότερα μεταβαίνει στη μονή του Αγίου Μάμαντος του Ξηροκέρκου, υπό τον ηγούμενο Αντώνιο, που βρισκόταν κοντά στη μονή του Στουδίου. Μετά από μία διετία εκάρη εδώ μοναχός, για να φωτίζει όλους τους πιστούς με το φως της γνώσεως, που φώτιζε τον εαυτό του. Όταν μετά από λίγο πέθανε ο ηγούμενος της μονής, ο Όσιος Συμεών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και με την ευλογία του Πατριάρχη Νικολάου του Χρυσοβέργη (984 – 995 μ.Χ.) και την έγκριση των μοναχών του Αγίου Μάμαντος, έγινε ηγούμενος της μονής.

Ως ηγούμενος ο Όσιος έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Όχι μόνο την κατεστραμμένη μονή, αλλά προ πάντων το ανθρώπινο στοιχείο. Η μονή παρομοιαζόταν με κατάλυμα κοσμικών και νεκρών σωμάτων. Και η μεν μονή ως οικοδόμημα κατελαμπρύνθηκε, η πνευματική όμως συγκρότηση των μοναχών απαιτούσε πολλές ανυπέρβλητες προσπάθειες. Η διδασκαλία του συνάντησε την μεγάλη αδιαφορία ορισμένης ομάδας μοναχών, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο, κατά την διάρκεια μια πρωινής κατηχήσεως, να επιτεθούν κατά του Γέροντός τους. Κατά την ώρα της επιθέσεως ο Όσιος, «τᾶς χεῖρας δεσμεύσας πρὸς ἐαυτὸν καὶ εἰς οὐρανὸν ἄρας αὐτοῦ τὴν διάνοιαν, ἐπὶ χώρας ἄσειστος ἔστη, ὑπομειδίων καὶ φαιδρὸν ἀτενίζων πρὸς τοὺς ἀλάστορας».

Αυτό ήταν αρκετό να αφοπλίσει τελείως τους τριάντα εκείνους μοναχούς, οι οποίοι επέδειξαν αυτή την συμπεριφορά. Ο Πατριάρχης Σισίννιος ο Β’ (996 – 998 μ.Χ.) προς τον οποίον κατέφυγαν αμέσως, για να δικαιωθούν προφανώς από αυτόν, εξεπλάγη από την μανία και τον φθόνο των ασύνετων μοναχών και διέταξε να εξορισθούν. Όμως ο Όσιος Συμεών παρακάλεσε θερμώς τον Πατριάρχη να τους συγχωρέσει.

Ο Όσιος, παρά τα πολλά καθήκοντά του στη μονή, εύρισκε καιρό να γράφει «τῶν θείων ὕμνων τοὺς ἔρωτες», τους «λόγους τῶν ἐξηγήσεων», τους «κατηχητικοὺς λόγους», τα «Πρακτικά, Γνωστικὰ καὶ Θεολογικὰ Κεφάλαια».

Δυσάρεστα ζητήματα εναντίων του Οσίου δημιούργησε ο σύγκελλος του Πατριάρχη, Μητροπολίτης Νικομήδειας Στέφανος. Αφορμή γι’ αυτό ήταν η αγαθή φήμη του Οσίου. Επειδή ο σύγκελλος δεν μπορούσε να βρει στον βίο του Οσίου κάποια κατηγορία, στράφηκε προς το πρόσωπο του κοιμηθέντος ήδη Γέροντός του. Η κατηγορία του σύγκελλου ήταν ότι ο Όσιος υμνούσε τον πνευματικό του πατέρα ως Άγιο. Τελικά έπεισε την Σύνοδο να διερευνήσει το ζήτημα. Και μετά την διαδικασία αυτή, όλοι αναγνώρισαν, εκτός του σύγκελλου, το δίκαιο του Συμεών. Τότε ο σύγκελλος συνεργάστηκε με μοναχούς που εχθρεύονταν τον Όσιο και έκλεψε από τη μονή την εικόνα επί της οποίας είχε αγιογραφηθεί ο πνευματικός πατέρας του Οσίου μαζί με τον Χριστό και άλλους Αγίους. Ο Όσιος διατάχθηκε να προσέλθει στη Σύνοδο, για να απολογηθεί. Και πάλι βρέθηκε αθώος.

Ο Όσιος παρέμεινε επί είκοσι πέντε χρόνια ως ηγούμενος και το έτος 1005 μ.Χ. αποσύρθηκε σε ησυχαστήριο στο αντίπερα ερημόκαστρο της Χρυσουπόλεως, που εκαλείτο Παλουκητόν και ησύχαζε στη μονή της Αγίας Μαρίνας. Στην ηγουμενία τον διαδέχθηκε ο μαθητής του Αρσένιος. Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1022 μ.Χ.

Η Σύναξη αυτού ετελείτο στη μονή του Στουδίου, στη μονή του Αγίου Μάμαντος και στη μονή της Αγίας Μαρίνας.

Για τη θεολογική του κατάρτιση και δεινότητα, ο Όσιος Συμεών ονομάσθηκε Νέος Θεολόγος, «ὁ Θεολόγος τοῦ φωτός» ή «ὁ Ἅγιος τοῦ φωτός». Κατά τις πνευματικές αναβάσεις του Αγίου, επιδιδόμενος στην ησυχία, ελευθερωνόταν από την ύλη, η γλώσσα του γινόταν γλώσσα πυρός, συνέθετε και θεολογούσε θείους ύμνους, γινόταν ολόκληρος πυρ, ολόκληρος φως και θεωνόταν κατά χάριν. Άλλοτε, μαρτυρείται ότι βρισκόταν επάνω στη γη και έχοντας τα χέρια υψωμένα και προσευχόμενος, ήταν «ὅλος φωτὸς καὶ ὅλος λαμπρότητος».

Από τις συγγραφές του σώζονται 92 λόγοι, 282 πρακτικά και θεολογικά κεφάλαια, καθώς και θρησκευτικά ποιήματα. Για τη θεολογική του δεινότητα ονομάστηκε Νέος Θεολόγος.

Γεγονότα στις 12 Οκτωβρίου

  • 539 π.Χ. Ο στρατός του Κύρου Β’ της Περσίας καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα.
  • 1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις Μπαχάμες νομίζοντας ότι βρίσκεται στη Νότια Ασία.
  • 1582 Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στο έτος αυτό στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
  • 1654 Ισχυρή έκρηξη προκαλεί σοβαρές καταστροφές στην πόλη Ντελφτ στην Ολλανδία, σκοτώνοντας πάνω από 100 άτομα.
  • 1912 Ο Ελληνικός Στρατός Ηπείρου απελευθερώνει τη Φιλιππιάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
  • 1944 Απελευθέρωση. Αρχίζει η αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Αθήνα και η είσοδος σε αυτή των πρώτων ελληνικών και συμμαχικών τμημάτων.
  • 1960 Ψυχρός πόλεμος: ο Νικίτα Χρουστσόφ χτυπάει το παπούτσι του στο έδρανο στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. για να διαμαρτυρηθεί για τους ισχυρισμούς του Φιλιππινέζου διπλωμάτη περί της αποικιακής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη.
  • 1960 Οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του ιαπωνικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος μαχαιρώνεται και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδίδεται ζωντανά.
  • 1960 Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του γερμανικού οίκου Μπίντερ, ο οποίος θα επενδύσει στην Ελλάδα 15.000.000 μάρκα για την ίδρυση βιομηχανικών μονάδων αξιοποίησης με ξήρανση ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που θα εξάγονται.
  • 1963 Ακυρώνονται τα εντάλματα προφυλάκισης των τεσσάρων αξιωματικών
  • 1963 Η κυβέρνηση Μαυρομιχάλη απορρίπτει ως αντιδημοκρατικό και μη αποτελεσματικό το μέτρο της εμβάπτισης του δαχτύλου του εκλογέα σε ανεξίτηλο υγρό. Το μέτρο είχε θεσπιστεί για την αποτροπή διπλοψηφιών, το οποίο καυτηριάζει και η Ε.Ρ.Ε.

Γεννήσεις στις 12 Οκτωβρίου

  • 1350 Ντμίτρι Ντονσκόι, Ρώσος πρίγκιπας
  • 1537 Εδουάρδος ΣΤ’, βασιλιάς της Αγγλίας
  • 1687 Σίλβιους Λέοπολντ Βάις, Γερμανός συνθέτης και λαουτίστας
  • 1798 Πέτρος Α’, αυτοκράτορας της Βραζιλίας
  • 1875 Άλιστερ Κρόουλι, Άγγλος μάγος και συγγραφέας
  • 1924 Λεωνίδας Κύρκος, Έλληνας πολιτικός
  • 1924 Μίμης Πλέσσας, Έλληνας συνθέτης
  • 1928 Δόμνα Σαμίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
  • 1934 Ρίτσαρντ Μάιερ, Αμερικανός αρχιτέκτονας
  • 1935 Λουτσιάνο Παβαρόττι, Ιταλός τενόρος
  • 1937 Μάρθα Βούρτση, Ελληνίδα ηθοποιός
  • 1945 Ντάστι Ρόουντς, Αμερικανός παλαιστής
  • 1950 Ντέιβ Φρούντενταλ, Αμερικανός πολιτικός
  • 1954 Διονύσης Τσακνής, Έλληνας τραγουδοποιός
  • 1955 Άγκι ΜακΚένζι, Αγγλίδα παρουσιάστρια
  • 1962 Μπράνκο Τσρβένκοβσκι, πρόεδρος της ΠΓΔΜ
  • 1963 Σατόσι Κον, Ιάπωνας σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων
  • 1968 Χιου Τζάκμαν, Αυστραλός ηθοποιός και παραγωγός
  • 1975 Μάριον Τζόουνς, Αμερικανίδα αθλήτρια
  • 1981 Ενγκίν Ακγιουρέκ, Τούρκος ηθοποιός
  • 1986 Γιάννης Μανιάτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1991 Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1992 Τζος Χάτσερσον, Αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι στις 12 Οκτωβρίου

  • 322 π.Χ. Δημοσθένης, Έλληνας ρήτορας
  • 638 Πάπας Ονώριος Α΄
  • 642 Πάπας Ιωάννης Δ΄
  • 1320 Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
  • 1492 Πιέρο ντέλλα Φραντσέσκα, Ιταλός ζωγράφος
  • 1576 Μαξιμιλιανός Β’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
  • 1590 Κανό Εϊτόκου, Ιάπωνας ζωγράφος
  • 1870 Ρόμπερτ Λη, Αμερικανός στρατηγός
  • 1875 Ζαν
  • 1915 Έντιθ Κάβελ, Αγγλίδα νοσοκόμα
  • 1924 Ανατόλ Φρανς, Γάλλος συγγραφέας
  • 1932 Ιωάννης Χρυσάφης, Έλληνας γυμναστής
  • 1983 Γκραντ Γουίζαρντ, Αμερικανός μάνατζερ πάλης
  • 1987 Φαχρί Κορουτούρκ, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός
  • 1996 Ρενέ Λακόστ, Γάλλος αντισφαιριστής
  • 1999 Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
  • 2007 Κίσο Κουροκάβα, Ιάπωνας αρχιτέκτονας
  • 2011 Ντένις Ρίτσι, Αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών
  • 2014 Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, Έλληνας ιστορικός

ΕλλάδαΕορτολόγιοΕορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 12 Οκτωβρίου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καβάλα: Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 34χρονου Χρίστου

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 34χρονου που ήταν αγνοούμενος...

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Ρυθμίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Η αλλαγή ώρας έρχεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου,...

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών – Αισθητός στην Αττική

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα