Επικίνδυνες κοσμικές ακτίνες ΔΕΝ θα περάσουν κοντά από τη Γη

Ισχυρισμός- Απόψε, από τις 00:30 έως τις 03:30 ο πλανήτης μας θα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ακτινοβολίας μην αφήνετε τη συσκευή κοντά στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει τρομερή ζημιά.

 

Συμπέρασμα

Οι κοσμικές ακτίνες παράγονται στο σύμπαν και προσκρούουν στην ατμόσφαιρα. Είμαστε πλέον σε θέση να τις ανιχνεύσουμε. Δεν απειλούν την υγεία του ανθρώπου εκτός αν μιλάμε για αστροναύτες στο διάστημα.

 

Μήνυμα το οποίο έγινε viral μέσω μηνυμάτων στο Facebook (ειδικά στις 17/3) αναφέρει πως οφείλουμε να κλείσουμε και να απομακρύνουμε από κοντά μας συσκευές κινητής τηλεφωνίας καθώς “απόψε, από τις 00:30 έως τις 03:30, ο πλανήτης μας θα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ακτινοβολίας” με αποτέλεσμα να μας “δημιουργηθεί σοβαρή ζημία”. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 Μια προωθημένη απόψε, από τις 00:30 έως τις 03:30, μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας, το κινητό σας τηλέφωνο, το tablet κ.λπ … και να το βγάλετε μακριά από το σώμα σας. Η Singapore TV ανακοίνωσε αυτή την είδηση. Πείτε την οικογένειά σας και τους φίλους σας. απόψε, από τις 00:30 έως τις 03:30, ο πλανήτης μας θα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ακτινοβολίας. Οι κοσμικές ακτίνες θα έρθουν κοντά στη Γη. Έτσι, απενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο. Μην αφήνετε τη συσκευή κοντά στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει τρομερή ζημιά. Εάν δεν το πιστεύετε, ελέγξτε το Google και το NASA BBC News. Στείλτε αυτό το μήνυμα σε όλους

 

Τι ισχύει

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο διαδίκτυο διαδίδεται όμοιο μήνυμα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν συμβαδίζει με ουδένα επιστημονικό έρεισμα. Οι κοσμικές ακτίνες ή κοσμική ακτινοβολία είναι μία μορφή ακτινοβολίας που αποτελείται από σωματίδια υψηλής ενέργειας τα οποία παράγονται σε κάποιο μέρος του Σύμπαντος μακριά από τη Γη και προσκρούουν στην ατμόσφαιρα της Γης με ανιχνεύσιμα αποτελέσματα.

Η NASA από κοινού με άλλα εργαστήρια όπως η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, παρατηρούν διαρκώς τον ήλιο καθώς και μορφές ενέργειας που κατευθύνονται προς τη γη οι οποίες μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν βλάβη στα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, αυτές δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου, εκτός αν μιλάμε για αστροναύτες στο διάστημα.

Συγκεκριμένα, όταν σωματίδια υψηλών ενεργειών προσκρούουν στην ατμόσφαιρα, δημιουργούνται ηλεκτρικά ρεύματα και ραδιοκύματα τα οποία διαταράσσουν τις δορυφορικές συχνότητες του συστήματος στιγματοθέτησης. Ως εκ τούτου, προκαλούνται σφάλματα τα οποία για τις αεροπορικές εταιρείες, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τα οχήματα αγροτών και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που βασίζονται στο GPS, μπορεί να αποβούν επιζήμια.

Επιπροσθέτως, η NASA ουδέποτε έχει δημοσιεύσει συμβουλές που αφορούν την επικινδυνότητα της θέσης του κινητού των ανθρώπων ιδίως σε ότι αφορά την συσχέτιση αυτού με το διάστημα ενώ, σύμφωνα πάλι με τη NASA, αυτές οι ακτίνες, κατακλύζουν την γη συνεχώς χωρίς να μας δημιουργούν το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Συνεπώς, αν γινόταν μια τέτοια έκρηξη σίγουρα δεν θα μας το ανακοίνωνε το Singapore TV αλλά τα καθ’ ύλην αρμόδια ερευνητικά κέντρα. Ενώ σύμφωνα με τη NASA η πιθανότητα πραγματοποίησης μιας τέτοιας σύγκρουσης είναι πρακτικά μηδενική.

Οι αστρονόμοι υπολογίζουν πως, κατά μέσο όρο, γίνονται 1-2 εκρήξεις σουπερνόβα κάθε αιώνα στο γαλαξία μας. Αλλά για να υποστεί ζημιά το στρώμα όζοντος της Γης από μια τέτοια έκρηξη πρέπει αυτή να λάβει χώρα εντός ακτίνας 50 ετών φωτός. Όλα κοντινά μας άστρα τα οποίο μπορεί να γίνουν σουπερνοβα είναι πολύ πιο μακριά από αυτή την απόσταση.

 

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνάγουμε το συμπέρασμα πως η NASA ουδέποτε έκανε λόγο για υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και την εν δυνάμει επικινδυνότητα των κινητών τηλεφώνων όταν αυτά βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο. Έτσι, ο ισχυρισμός πως ” απόψε, από τις 00:30 έως τις 03:30, ο πλανήτης μας θα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ακτινοβολίας και θα βρεθούμε σε κίνδυνο αν δεν απενεργοποιήσουμε τα κινητά μας” καθότι αναληθής και χωρίς επιστημονική βάση καταρρίπτεται.

Το παραπάνω εντάσσεται στην κατηγορία των chain mails/letters ενώ κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το 2014. Αναλυτικά πρόκειται για μήνυμα που προσπαθεί να πείσει τον παραλήπτη να κάνει πολλά αντίγραφα και να τα μεταβιβάσει σε έναν ορισμένο αριθμό παραληπτών. Το περιεχόμενο τους ποικίλει. Χαρακτηριστικά μπορεί να είναι: συναισθηματικές ιστορίες που στόχο έχουν να συγκινήσουν τον χρήστη, αστικοί μύθοι και απάτες.

πηγή ellinikahoaxes.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *