Παρά την έντονη φημολογία των προηγούμενων ημερών, η Τουρκία φαίνεται ότι τελικά δεν εκδίδει νέα NAVTEX για έρευνες του Ορούτς Ρέις κοντά στο Καστελλόριζο κι επιστρέφει στον ναύσταθμο της Αττάλειας.

 

Παρότι είναι εξαιρετικά νωρίς να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτό είναι δεδομένο, ωστόσο οι πληροφορίες στίγματος, όπως αυτές προκύπτουν από το σύστημα AIS, μέσω δορυφόρου και αποτυπώνονται στο Marinetraffic δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από στρατιωτικές πηγές το πλήρωμα του ερευνητικού πλοίου έχει σίγουρα μαζέψει τα αγόμενα (σ.σ. τα ηχοβολιστικά καλώδια που είχε ποντίσει). Τούτο καταμαρτυρά και το γεγονός της ταχύτητας. Με 10 κόμβους σίγουρα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει παρέαση κροτάλων (η διαδικασία έρευνας με τα αγόμενα).

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας, αφού η όποια εκτίμηση για αποκλιμάκωση μάλλον θεωρείται παρακινδυνευμένη, δεδομένου ότι μόλις πριν λίγες ώρες ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ευθέως την Ελλάδα και τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, προσωπικά. ​

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Τουρκία ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα από την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι η Λευκωσία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.


Να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«H επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κύπρο έρχεται σε καιρό κρίσιμων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει την πραγματική ανησυχία και το ειλικρινές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα» ανέφερε.