Σέρρες: Έτοιμη η “Περσεφόνη”, το πρώτο παγκοσμίως ρομπότ – ξεναγός στο σπήλαιο της Αλιστράτης (video)

Έτοιμη η "Περσεφόνη", το πρώτο παγκοσμίως ρομπότ - ξεναγός στο σπήλαιο της Αλιστράτης

Έτοιμη είναι η “Περσεφόνη”, το πρώτο ρομπότ παγκοσμίως που θα ξεναγεί στο σπήλαιο της Αλιστράτης. Πρόκειται για την πιο “έξυπνη” ξεναγό, η οποία μιλά 40 γλώσσες μεταξύ των οποίων και αρχαία ελληνικά, έχει αυτονομία στην κίνηση και θα είναι το πρώτο ρομπότ που θα ξεναγεί σε σπήλαιο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο κ. Πάνος Ραχανιάς, επικεφαλής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής, είπε ότι “η ομάδα δούλεψε επί εννέα μήνες για την Περσεφόνη και τώρα είναι έτοιμη να παραδοθεί. Την άλλη εβδομάδα θα μεταβεί στην Αλιστράτη για να στηθεί εκεί και μετά να αρχίσει τη… δουλειά της. Έχει μια δουλειά να κάνει, είναι ξεναγός”.

Το λογισμικό της είναι τέτοιο ώστε η Περσεφόνη να μπορεί να πλοηγηθεί ανάμεσα σε κόσμο και στο περίεργο τερέν ενός σπηλαίου, ενώ μπορεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις. Είναι ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ, όχι μόνο από άποψη αυτονομίας της μπαταρίας. Αποφασίζει μόνη της πού θα σταματήσει μέσα στο σπήλαιο για να περιγράψει, προς τα πού να κινηθεί ενώ απαντά και σε ερωτήσεις.

Πηγή enikos.gr

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version