Date:
Αν θεωρείς ότι τα μπαχαρικά είναι απαραίτητο συστατικό μιας επιτυχημένης συνταγής, μάθε πώς να τα χειρίζεσαι σωστά.
Τα μπαχαρικά έχουν γίνει αφορμή για πολέμους, ενώ σε διάφορες εποχές θεωρούνταν σύμβολο κοινωνικού στάτους. Πέρα από αυτά, δίνουν χρώμα, άρωμα και γεύση στα φαγητά μας. Ορισμένα, μάλιστα, τα έχουμε συνδέσει με συγκεκριμένα πιάτα και κατ’ επέκταση συγκεκριμένες αναμνήσεις. Ίσως γι’ αυτό δεν διανοούμαι παστίτσιο –ένα από τα δύο comfort foods μου– χωρίς μοσχοκάρυδο.
Μιας λοιπόν που τα μπαχαρικά τα τιμούμε στη μεσογειακή κουζίνα μας, καλό είναι να μάθουμε να τα φροντίζουμε, ώστε να τα απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο.
Μπαχαρικά: Οδηγίες χρήσης
Κατ’ αρχάς, για να μας δώσουν το μέγιστο των αρωμάτων τους τα μπαχαρικά πρέπει να είναι είτε φουσκοτριμμένα, είτε φρεσκοκοπανισμένα. Γι’ αυτό, προτιμάμε να τα αγοράζουμε ολόκληρα και να τρίβουμε ή να κοπανίζουμε την ποσότητα που κάθε φορά χρειαζόμαστε.
Είναι προτιμότερο, επίσης, να τα αγοράζουμε στη μικρότερη δυνατή ποσότητα. Έτσι, δεν θα πολυκαιρίζουν και δεν θα χάνουν τα αιθέρια έλαιά τους.
Τα διατηρούμε σε χώρο καθαρό και δροσερό, αποφεύγοντας την έκθεσή τους στον ήλιο και την υγρασία. Καλό είναι, επομένως, να τα κρατάμε μακριά από πηγές θερμότητας ή υγρασίας, όπως η κουζίνα και το καλοριφέρ. Αν τα έχουμε προμηθευτεί χύμα, τότε τα διατηρούμε σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς.
Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές προμηθευόμαστε μπαχαρικά –τουλάχιστον αυτά που χρησιμοποιούμε συχνότερα– από το σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η εύκολη λύση. Ωστόσο, καλό είναι να περνάς που και που από τα μπαχαράδικα της περιοχής σου ή κάποιας κεντρικής αγοράς. Πρώτον, θα στηρίξεις την τοπική αγορά. Δεύτερον, η ποικιλία προϊόντων είναι μεγαλύτερη. Τρίτον, οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι πιθανό να σου δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να τα αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο και με τι υλικά να τα συνδυάσεις.
Αν, τώρα, θες να αυξήσεις την αρωματική ένταση των μπαχαρικών, βάλε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία. Έπειτα, ρίξε την ποσότητα των μπαχαρικών που θα χρησιμοποιήσεις στο φαγητό. Καβούρδισέ τα για μερικά λεπτά, μέχρι να σκουρύνει λίγο το χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους. Φρόντισε να καβουρδιστούν από όλες τις πλευρές και να μην καούν, γιατί θα πικρίσουν.
Μόλις είναι έτοιμα, βγάλε τα από το τηγάνι, για να μην συνεχίσουν να ψήνονται. Περίμενε λίγο να κρυώσουν και τρίψε τα στον μύλο μπαχαρικών (αυτό ισχύει για σπόρους όπως το κύμινο, ο κόλιανδρος και το μπαχάρι). Αν είναι μεγάλα μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο, πρέπει πρώτα να τα σπάσεις σε μικρότερα κομμάτια και μετά να τα καβουρδίσεις στον φούρνο μέχρι να βγουν τα αιθέρια έλαιά τους.
Μύλος μπαχαρικών, γουδί ή τρίφτης;
Αν αναρωτιέσαι τι από τα τρία να χρησιμοποιήσεις, καθένα έχει τη δική του λειτουργία στην κουζίνα.
- Οι μύλοι μπαχαρικών είναι καλύτεροι για μπαχαρικά σε σπόρους. Θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε υλικά κατασκευής και μηχανισμούς άλεσης. Φυσικά, υπάρχουν και ηλεκτρικοί. Προτίμησε έναν με μηχανισμό που ρυθμίζεται ανάλογα με το πόσο τριμμένο θες το μπαχαρικό.
- Όσον αφορά τα γουδιά, προτίμησε τα κατασκευασμένα από υλικά χωρίς πόρους, όπως π.χ. από μάρμαρο, και απόφυγε τα ξύλινα (τρυπιούνται από τα σκληρά κομμάτια) και τα μπρούτζινα (μεταφέρουν στα μπαχαρικά μεταλλική γεύση). Έχε υπόψη ότι με το γουδί δεν θα καταφέρεις να κάνεις τα μπαχαρικά πολύ λεπτή σκόνη.
- Για τα μεγάλα μπαχαρικά, που δεν χωράνε σε μύλο, όπως π.χ. το μοσχοκάρυδο, ο τρίφτης με μικρές εγκοπές είναι προτιμότερος.
πηγή ow.gr
φωτο: iStock