Πώς θα εξαφανίσετε τους δύσκολους λεκέδες από τα χαλιά σας

398
Πώς θα εξαφανίσετε τους δύσκολους λεκέδες από τα χαλιά σας
Πώς θα εξαφανίσετε τους δύσκολους λεκέδες από τα χαλιά σας

Λεκέδες μπορούν καθημερινά να δημιουργηθούν στα χαλιά σας Η αντιμετώπισή τους δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Αντιμετωπίσετε σημάδια και λεκέδες, όποτε χρειάζεται, και μην αγχώνεστε πια για τίποτα.

Tip: Όλοι οι λεκέδες πρέπει να καθαρίζονται από έξω και προς το κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο ο λεκές δεν απλώνεται, λερώνοντας και την γύρω περιοχή. Επιπλέον, καθώς καθαρίζετε τον λεκέ με αυτήν την φορά, φροντίστε να τον αφαιρέσετε με ένα μαλακό πανί ταμποναριστά για να μην εισχωρήσει βαθύτερα στις ίνες. Μην το αφήνετε να μουλιάσει γιατί θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τσίχλα, Κερί

Βάλτε παγάκια μέσα σε ένα σακουλάκι και στη συνέχεια τοποθετήστε το επάνω στον λεκέ. Σκοπός είναι να παγώσει εντελώς η τσίχλα ή το κερί για να το ξύσετε ύστερα με ένα μαχαίρι ή κουτάλι προσεκτικά. Σκουπίστε την περιοχή και περάστε ταμποναριστά λευκό ξίδι με ένα πανί.

Λίπη

Βρέξτε την περιοχή με λίγο νερό και πασπαλίστε από πάνω μαγειρική σόδα. Το αφήνετε κατά προτίμηση, όλη τη νύχτα, και το πρωί το σκουπίζετε.

Μελάνι

Με ένα πανί και καθαρό οινόπνευμα καθαρίζετε ταμποναριστά τον λεκέ. Αν δεν έχετε οινόπνευμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλάξ γάλα και λευκό ξίδι.

Advertisement

Σκουριά

Ρίξτε λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο αλάτι στον λεκέ και αφήστε το σημείο εκείνο εκτεθειμένο στον ήλιο αρκετή ώρα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε την περιοχή με άφθονο νερό.

Κόλλα

Ξύστε με το μαχαίρι την κόλλα με προσοχή να μην φθείρετε το χαλί. Στη συνέχεια με ένα πανί και λευκό οινόπνευμα καθαρίστε την περιοχή.

Αλκοόλ, σάλτσα, αίμα, σοκολάτα, καφές

Σε αυτές τις περιπτώσεις την λύση έρχεται να δώσει το ξίδι. Φτιάξτε ένα διάλυμα λευκού ξιδιού και χλιαρού νερού, βάζοντάς αντίστοιχα την τριπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με την ποσότητα του ξιδιού. Αφού έχετε πάρει ταμποναριστά με ένα απορροφητικό χαρτί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα του λεκέ για να μην εισχωρήσει στις ίνες του χαλιού, καθαρίστε το ταμποναριστά με ένα πανί και το διάλυμα. Μην μουλιάσετε την περιοχή, ενώ, αν ο λεκές δείτε ότι δεν υποχωρεί, προσθέστε λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων μέσα στο νερό και το ξίδι.

Σημάδι από τα έπιπλα

Αν κάποιο έπιπλο σας έχει αφήσει σημάδι στο χαλί σας, τοποθετήστε ένα παγάκι επάνω στο σημάδι. Αφού λιώσει, σκουπίστε το επίμονα με την ηλεκτρική σας σκούπα, ώστε οι ίνες να ρουφιούνται προς τα έξω και το χαλί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να βουρτσίζετε την περιοχή καθώς την στεγνώνετε με ένα πιστολάκι μαλλιών.

Πηγή: spirossoulis.com