ΕΒΖ: «Στράβωσε» η διαπραγμάτευση για τα ζαχαρουργεία (video)

Στο ….πουθενά κατέληξε η πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς με αντικείμενο την ενοικίαση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, σε Πλατύ και Σέρρες, από την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που μετείχαν και εκπρόσωποι των υπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων, όπως επίσης Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και της εταιρείας Royal Sugar, δεν υπήρξε συμφωνία επί των όρων του σχεδίου του μισθωτηρίου συμφωνητικού που εχθές το βράδυ είχε σταλεί στην ενδιαφερόμενη να μισθώσει τα εργοστάσια, Συνεταιριστική Τράπεζα.

 

Τελικώς, από την πλευρά της Πειραιώς, ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής να υποβάλλει άμεσα τις παρατηρήσεις του επί του προσχεδίου του μισθωτηρίου για να διερευνηθεί το εάν και κατά πόσο, αυτές μπορούν να γίνουν δεκτές.

 Το γεγονός πάντως είναι, ότι φαίνεται πολύ δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας καθώς τα χρονικά περιθώρια για να γίνει η συντήρηση του εργοστασίου στο Πλατύ είναι πολύ στενά, ενώ όπως πληροφορείται το GrTimes.gr, μία συνήθης συντήρηση δεν αρκεί καθώς πρέπει να γίνουν και απαραίτητες επενδύσεις αποκατάστασης μηχανικού εξοπλισμού αφού, επί παραδείγματι, ένας λέβητας, μετά το τέλος της περυσινής καμπάνιας, έχει καεί.

 

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο του μισθωτηρίου συμφωνητικού δεν αναφέρεται το εργοστάσιο Σερρών της ΕΒΖ, παρότι στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση εργοστασίων της ΕΒΖ, αναφερόταν τόσο το Πλατύ, όσο και το ζαχαρουργείο στις Σέρρες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις σκόνταψαν σε δύο σημεία: α) στην απαίτηση του εκμισθωτή να λειτουργήσει για την παραγωγή ζάχαρης, το εργοστάσιο στο Πλατύ, από τη φετινή χρονιά β) στο χρόνο της μίσθωσης που θα είναι αυστηρά 28 μήνες, χωρίς να δίδεται στο μισθωτή και κατ’ επέκταση, στον πιθανό υπομισθωτή ( εν προκειμένω στη Royal Sugar) προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση παράτασης του χρόνου μίσθωσης.

 

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγική λειτουργία από τη φετινή καμπάνια, υποστηρίχθηκε ότι λόγω της παρέλευσης κρίσιμου χρόνου από την έναρξη των συζητήσεων στα μέσα Αυγούστου, το μόνο που θα μπορούσε να εγγυηθεί ο μισθωτής είναι η πληρωμή των αγροτών καθώς είναι πολύ μικρό το χρονικό παράθυρο για την εκτέλεση μεγάλων εργασιών συντήρησης αλλά και αναγκαίων επενδύσεων.

 

Άννη Καρολίδου

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *