Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυξάνει τη χρηματοδότησή της για τη θεραπεία με πλάσμα κατά του COVID-19Σύμφωνα με ένα έγγραφο της ΕΕ που έφτασε στα χέρια του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να παρακολουθήσει ταχέως τη χρηματοδότηση για τη θεραπεία ασθενών COVID-19 με πλάσμα αίματος που έχουν συλλεχθεί από επιζώντες.

 

 

Η κίνηση υπογραμμίζει την πίστη της Ένωσης στη συγκεκριμένη θεραπεία. Επίσης, δείχνει την πιο αποφασιστική προσέγγιση που ακολουθεί η ένωση των 27 εθνών στον αγώνα για την εξεύρεση αποτελεσματικών ναρκωτικών και εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, σε μία περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράσουν όλα τα αποθέματα υποψήφιων φαρμάκων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, κάλεσε τις εθνικές αρχές αίματος να υποβάλουν αίτηση για πιθανή χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης έως τις 10 Ιουλίου για να ενισχύσουν τη συλλογή τους από το αναρρωμένο πλάσμα, το οποίο λαμβάνεται από άτομα που έχουν αναρρώσει από το COVID-19.

Τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά εξοπλισμού για τη συλλογή, αποθήκευση και δοκιμή ανάρρωσης πλάσματος, ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από το μέσο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI).

Αξιοποίηση του ESI

Η χρήση του ESI θα μπορούσε να επιτρέψει τη διάθεση πόρων φέτος. Συνήθως, τα χρηματοδοτικά σχέδια της ΕΕ προγραμματίζονται χρόνια πριν.


Τα χρήματα από το ESI ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (3 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί ή δεσμευτεί μόνο για εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως η αγορά σπάνιων μασκών προσώπου στο αποκορύφωμα της πανδημίας στην Ευρώπη και η εκ των προτέρων αγορά πιθανών εμβολίων COVID-19.

Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί και περίπου 2 δισεκατομμύρια έχουν δοθεί για να αγοραστούν πιθανά εμβόλια, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters. Αυτό αφήνει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα.

Η χρήση του ESI εξακολουθεί να εξετάζεται, σημείωσε η Επιτροπή στο έγγραφό της. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

 

Πηγή news4health.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *