19.3 C
Serres

FaceApp: Ψυχροπολεµικά σενάρια πίσω από την εφαρµογή «γήρανσης»

Date:

Η φρενίτιδα µε το FaceApp προκαλεί ανησυχία διεθνώς για τα προσωπικά δεδοµένα που συλλέγει

 

Διαστάσεις… επιδηµίας έχει λάβει στα social media τις τελευταίες ηµέρες η εφαρµογή FaceApp, µέσω της οποίας κάθε χρήστης µπορεί να αναρτήσει µια φωτογραφία του και εν συνεχεία να χρησιµοποιήσει διάφορα φίλτρα επεξεργασίας της συγκεκριµένης φωτογραφίας.

 

Για την τεράστια διάδοση της εφαρµογής υπεύθυνο είναι το φίλτρο «γήρανσης», το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να δει πώς θα είναι όταν γεράσει. Η επιτυχία της εφαρµογής προκάλεσε ωστόσο ανησυχίες διεθνώς για τα προσωπικά δεδοµένα που εκείνη συλλέγει, ενώ στις ΗΠΑ επικράτησε πανικός όταν τα µέσα ενηµέρωσης ανακάλυψαν ότι η συγκεκριµένη εφαρµογή έχει αναπτυχθεί στη Ρωσία.

Με το που έγινε γνωστή η ρωσική «καταγωγή» του FaceApp, ο επικεφαλής της µειοψηφίας στην Αµερικανική Γερουσία, ∆ηµοκρατικός Τσακ Σούµερ, ζήτησε να ελεγχθεί άµεσα από το FBI και από την Οµοσπονδιακή Επιτροπή Εµπορίου κατά πόσο είναι ασφαλής η χρήση του FaceApp για τους Αµερικανούς πολίτες. Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή των ∆ηµοκρατικών (DNC) ενηµέρωσε τους υποψηφίους για το χρίσµα του κόµµατος στις προεδρικές εκλογές του 2020 σχετικά µε τους ενδεχόµενους κινδύνους που έχει η χρήση της συγκεκριµένης εφαρµογής, αναφέροντας µάλιστα ρητά ότι κατασκευάστηκε στη Ρωσία. Προειδοποίηση Στο σχετικό e-mail, σύµφωνα µε το Reuters, ο επικεφαλής της DNC καλούσε τους υποψηφίους να σβήσουν την εφαρµογή αµέσως από τα κινητά τους τηλέφωνα και να ζητήσουν από τους συνεργάτες τους να κάνουν το ίδιο.

Η ανησυχία αναφορικά µε τα προσωπικά δεδοµένα των χρηστών ξεκίνησε όταν κάποιοι χρήστες διάβασαν τους όρους χρήσης της, όσον αφορά τα δεδοµένα που συλλέγει η εταιρεία, και άρχισαν να τους αναρτούν µε προειδοποιητικά µηνύµατα. Την αρχή έκανε ένας προγραµµατιστής, ο Τζόσουα Νότζι, ο οποίος στο Twitter υποστήριξε ότι η εταιρεία αποκτά πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες που έχει ο χρήστης στο κινητό του (όχι µόνο σε αυτήν που έχει αναρτήσει για να επεξεργαστεί), χωρίς µάλιστα να ζητάει την άδειά του. Η κατάσταση στο ∆ιαδίκτυο ξέφυγε γρήγορα.








Πολλοί άρχισαν να προειδοποιούν ότι η εταιρεία Wireless Lab που έχει φτιάξει την εφαρµογή και έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη µοιράζεται τα δεδοµένα των χρηστών του FaceApp µε τη ρωσική κυβέρνηση. Κάποιοι έφτασαν στο σηµείο να αναπτύξουν εντός ολίγων ωρών και τη θεωρία ότι στόχος της εταιρείας είναι να τροφοδοτήσει τη ρωσική κυβέρνηση µε φωτογραφίες για να αναπτύξει συστήµατα αναγνώρισης προσώπων. Παρά το γεγονός ότι η ψυχροπολεµικής κοπής αντιρωσική παράνοια έφτασε τελικά στα ανώτερα κλιµάκια της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ, στο ∆ιαδίκτυο ο ένας µετά τον άλλο οι ειδικοί κατέρριπταν τους ισχυρισµούς του Νότζι και των υπόλοιπων χρηστών.

Πιο συγκεκριµένα, ο επικεφαλής της ιστοσελίδας Lifewire, Λανς Ουλάνοφ, εντόπισε το ακριβές απόσπασµα των όρων χρήσης της εφαρµογής και τους όρους χρήσης του Twitter. Αλλοι εντόπισαν τον σέρβερ που η Wireless Lab κρατάει τα αρχεία της και ο σέρβερ αυτός βρίσκεται στις ΗΠΑ, όχι στη Ρωσία. Επιπλέον, ο Γάλλος ειδικός στην ασφάλεια του ∆ιαδικτύου, Ελιοτ Ολντερσον, αφού ερεύνησε το θέµα, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι οι ισχυρισµοί του Νότζι πως η εταιρεία αποκτά πρόσβαση στο σύνολο των φωτογραφιών των χρηστών της εφαρµογής είναι ψευδείς, αφού η εταιρεία «συλλέγει» αποκλειστικά το υλικό το οποίο ο χρήστης «αναρτά» στην εφαρµογή.

80 εκατοµµύρια χρήστες

Σύµφωνα µε την εταιρεία Wireless Lab, διευθύνων σύµβουλος της οποίας είναι ένα πρώην στέλεχος του «ρωσικού Google», Yandex, ο Γιάροσλαµ Γκοντσάροφ, η εφαρµογή FaceApp έχει 80 εκατοµµύρια ενεργούς χρήστες, οι οποίοι όµως στην πλειονότητά τους δεν κάνουν log in, µε αποτέλεσµα η εταιρεία να µη συλλέγει δεδοµένα τα οποία µπορούν να τους ταυτοποιήσουν. Επιπλέον, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωσή της, η εταιρεία τα δεδοµένα που συλλέγει στον σέρβερ της στις ΗΠΑ δεν τα µεταφέρει στη Ρωσία και οι φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες σβήνονται από τον σέρβερ µέσα σε 48 ώρες από την ανάρτησή τους

 

ethnos

ΕλλάδαFaceApp: Ψυχροπολεµικά σενάρια πίσω από την εφαρµογή «γήρανσης»

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Ρυθμίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Η αλλαγή ώρας έρχεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου,...

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών – Αισθητός στην Αττική

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί...

Φρίκη στην Καρδίτσα: Βρέθηκε ακέφαλο πτώμα ηλικιωμένης

Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα, άνω των 80 ετών, στο...

Καβάλα: Συναγερμός για την εξαφάνιση 34χρονου

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές για την εξαφάνιση του...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα