Φόβοι για μεγάλη πολιτική αναστάτωση στη Γερμανία εάν αποχωρήσει πρόωρα η ΜέρκελΣε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ, θεωρεί ότι απειλείται η ύπαρξη του μεγάλου συνασπισμού.

 

 

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο, Παρασκευή (14/02), «ο μεγάλος συνασπισμός συνδέεται με το πρόσωπο του καγκελαρίου. Η Μέρκελ συνέβαλε σοβαρά στο να δημιουργηθεί ο μεγάλος συνασπισμός. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) σίγουρα δεν θα συμμετάσχει σε μια αλλαγή στην κορυφή της κυβέρνησης».

Ο Βάιλ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής ενός μεγάλου συνασπισμού στην Κάτω Σαξονία, προειδοποίησε επίσης για το αδιέξοδο που θα προκαλούσε η πρόωρη αποχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ σε σημαντικά θέματα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας μια φάση αβεβαιότητας. Ο συνασπισμός στο Βερολίνο βρίσκεται αναμφισβήτητα ενώπιον σημαντικών καθηκόντων. Στο τέλος του περασμένου έτους, για παράδειγμα, είχε θέσει φιλόδοξους στόχους στους τομείς της προστασίας του κλίματος και της ενεργειακής μετάβασης. Τα σχέδια αυτά πρέπει τώρα να τα ακολουθήσουν πράξεις. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτά τα θέματα να υπάρξει πολιτική αστάθεια. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την γερμανική βιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε φάση μεγάλων αλλαγών», τόνισε ο πολιτικός του SPD.

«Η Γερμανία βρίσκεται, επίσης, μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις λόγω της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις στο εσωτερικό που οδηγούν σε παράλυση θα ήταν καθαρό δηλητήριο. Ελπίζω πολύ στην αίσθηση ευθύνης που θα επιδείξουν οι συνεργάτες του συνασπισμού», πρόσθεσε ο Βάιλ.

«Σοβαρές οι πιθανότητες μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης»

Παράλληλα, η ηγέτης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Κάτια Κίπινγκ, εκτιμά ότι «οι πιθανότητες να προκύψει μια πλειοψηφία αριστερά της συντηρητικής παράταξης (CDU/CSU) μετά τις επόμενες (ομοσπονδιακές) εκλογές είναι σοβαρές. Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα τον αγώνα για νέες αριστερές πλειοψηφίες προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη».


«Οι περιστάσεις είναι ευνοϊκές, αλλά ο χρόνος πιέζει», γράφει σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι επόμενες εκλογές θα μεταβληθούν σε θεμελιώδη απόφαση για την κατεύθυνση (της χώρας). Αυτό αποδεικνύουν τα γεγονότα στη Θουριγγία και η παραίτηση της επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ», συνεχίζει και προσθέτει : «Ιδίως μεταξύ των Πρασίνων υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας συμμαχίας με τους συντηρητικούς (CDU/CSU) αντί να ταχθούν υπέρ μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης. Με μια τέτοια συνεργασία όμως οι συστημικές αιτίες (των προβλημάτων) θα παραμείνουν άθικτες. Η αποτελεσματική προστασία του κλίματος είναι δυνατή μόνο με κεντροαριστερή κυβέρνηση, διότι απαιτεί τη διάθεση να αντιπαρατεθεί κανείς με τους επιχειρηματικούς ομίλους”, τονίζει η Κίπινγκ.

 

Ο αριστερή ηγέτης κάλεσε τέλος τους Πράσινους (Die Gruenen) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) «να προωθήσουν δυναμικά μια αριστερή κυβερνητική συμμαχία. Ένας πραγματικός (κοινωνικός) μετασχηματισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πίσω πόρτας, όπως ίσως ελπίζουν κάποιοι Σοσιαλδημοκράτες ή Πράσινοι. Πρέπει να ταχθούμε από κοινού υπέρ ενός πολιτικό σχεδίου που να δίνει ελπίδα».

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *