33.2 C
Serres

Γ. Αγγελοπούλου: «Ό,τι κάηκε, ό,τι καταστράφηκε ήταν δικό μας και εμείς θα το ξαναφτιάξουμε»

Date:

Δέκα νέα υδροφόρα οχήματα 4Χ4 για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος παρέδωσε σήμερα η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου αλλά και της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη. Πρόκειται για οχήματα τύπου 4Χ4, με δεξαμενή με νερό 500 λίτρων και πλήρη συνοδευτικό εξοπλισμό, που θα αποτελέσουν σημαντική προσθήκη στον στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος και θα αξιοποιηθούν για την πρόληψη αλλά και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Με την κίνηση αυτή, υλοποιείται η δέσμευση που ανέλαβε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», να διαθέσει τα έσοδα του νομισματικού προγράμματός της για τη θεραπεία των πληγών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού και την ενίσχυση της πυροπροστασίας στη χώρα μας.

   Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για την «γενναιόδωρη προσφορά» που ενισχύει την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα και τις δυνατότητες πυρόσβεσης της χώρας, και τόνισε ότι «είναι τόσο αναγκαία αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας με την κλιματική κρίση». Ακόμη, όπως ανέφερε, η προσφορά αυτή «δίνει στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τη δυνατότητα να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά. Να βρίσκονται στο πλευρό κάθε πολίτη και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος».

   Ο υπουργός επισήμανε ότι η δωρεά αυτή αποδεικνύει τη σημασία των συνεργιών, ιδιαίτερα την ώρα της διαχείρισης και της αντιμετώπισης πρωτόγνωρων προκλήσεων όπως η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της. «Η συνεργασία παίζει εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή μας. Βρίσκεται στο επίκεντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και φορείς που ξεχωρίζουν με τη δράση τους, όπως η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις και τους πολίτες. Συνεργασία σε κάθε επίπεδο με βάση το τρίπτυχο ‘πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, ανθεκτικότητα’», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

   Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότι οι προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή εφιστούν επιτακτική την ανάγκη για από κοινού δράσεις. «Οι προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η κλιματική αλλαγή απαιτούν να ενώσουμε δυνάμεις, να δράσουμε από κοινού. Πρέπει να είμαστε μια οικογένεια, γιατί η διαχείριση κινδύνου από φυσικές καταστροφές δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ένα φορέα. Χρειαζόμαστε όλοι να είμαστε, και στην πρόληψη, και στην ετοιμότητα, και στο πεδίο. Οι μεγάλες προκλήσεις πάντοτε διαχρονικά απαιτούσαν κοινή δράση, συνεργασία, απαιτούσαν φορείς και Πολιτεία να συνδράμουν ο ένας στον άλλον, όπως κάνει σήμερα η Επιτροπή Ελλάδα 2021», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

   Για την υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών που είχαν πλήξει τότε τη χώρα, έκανε λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. «Τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οργανώσαμε μία καμπάνια, με κεντρική ιδέα πως «ό,τι κάηκε, ό,τι καταστράφηκε. ήταν δικό μας και εμείς, όλοι μαζί, θα το ξαναφτιάξουμε». Τότε δεσμευτήκαμε πως όλα τα έσοδα που θα μαζέψει η επιτροπή μέσω του νομισματικού της προγράμματος, από τις 23 Αυγούστου έως και τη λήξη του στις 20 Δεκεμβρίου 2021, θα διατεθούν για την θωράκιση της χώρας απέναντι σε παρόμοιες καταστροφές. Συνεπείς προς τη δέσμευσή μας, την υλοποιούμε σήμερα, παραδίδοντας στα χέρια σας  τη σύμβαση για την προμήθεια 10 πυροσβεστικών οχημάτων τα οποία θα προστεθούν στο οπλοστάσιο της Πυροσβεστικής», ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τα 603 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

   Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αναφέρθηκε επίσης στη φιλοσοφία των δράσεων του επετειακού έτους: «Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» είχαμε πει ότι στόχος μας είναι οι δράσεις που θα διοργανωθούν με την ευκαιρία των 200 χρονών μετά την επανάσταση του 1821, να αφήνουν μία σημαντική παρακαταθήκη. Η παρακαταθήκη δεν αναφέρεται μόνο σε κτίρια, κατασκευές, υπολογιστές και έπιπλα, αλλά και σε αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών. Σε αυτή τη λογική λοιπόν επιδιώξαμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί μία άλλη σχέση όλων μας με το δημόσιο χώρο, και η καμπάνια που είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή δωρεά είχε και αυτό το νόημα: να αναδείξουμε την ανάγκη να νοιαστούμε συλλογικά για τον δημόσιο χώρο: το κοινό μας σπίτι, το οποίο το διαχειριζόμαστε μεν εμείς, αλλά έχουμε την ευθύνη να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

   Ακόμη, η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επισήμανε, ότι μπορεί η σημερινή δωρεά των δέκα οχημάτων να είναι αποτέλεσμα της εστιασμένης καμπάνιας του περασμένου Αυγούστου, όμως επίκειται συνέχεια, και τόνισε ότι μία επιπλέον σημαντική δωρεά προς την Πυροσβεστική, ίσως υψηλότερου ποσού, έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό της επιτροπής. «Στους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να λήξει η θητεία μας στις 30 Ιουνίου, θα κάνουμε ανάλογες πράξεις, δράσεις και θα τις ανακοινώνουμε», ανέφερε.


   Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επανέλαβε ότι οι μοναδικοί πόροι της επιτροπής προήλθαν από τις πωλήσεις των συλλεκτικών νομισμάτων που εκδόθηκαν με τη χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και από τις χορηγίες εταιριών που στήριξαν τη λειτουργία της επιτροπής, ή χρηματοδότησαν συγκεκριμένες δράσεις. «Η προσπάθειά μας ήταν, οι πόροι αυτοί – γιατί μας έχουν μείνει με χρηστή διαχείριση αρκετά χρήματα – να επιστρέψουν στην κοινωνία, μέσα από δράσεις που θα ακολουθήσουν, με σαφές θετικό κοινωνικό αντίκτυπο», κατέληξε.

   Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες ολόκληρου του Πυροσβεστικού Σώματος υπογράμμισε: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα αξιοποιήσουμε τη δωρεά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπo. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική χειρονομία κι ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή ‘Ελλάδα 2021’ για την πρωτοβουλία αυτή. Τα οχήματα αυτά είναι δοκιμασμένα, με σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες και θα αποτελέσουν πολύτιμη προσθήκη στον στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος».

   Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και το σύνολο της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ.  

   Το «παρών» έδωσαν επίσης, ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Μάρτων Σίμιτσεκ, και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Κ. Κοντογιάννης, Γ. Μυλωνάκης, Θ. Παπαπετρόπουλος, Γ. Σμυρλής και Λ. Χριστόπουλος.

 Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΕλλάδαΓ. Αγγελοπούλου: «Ό,τι κάηκε, ό,τι καταστράφηκε ήταν δικό μας και εμείς θα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία μέσα στο Σαββατοκύριακο ενόψει της κακοκαιρίας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας...

Θρήνος για τον 14χρονο που αυτοκτόνησε στην Αίγινα: “Όλοι μας να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας”

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Αίγινας από την...

Συνελήφθη 28χρονος που κρατούσε τη γυναίκα του και το κοριτσάκι του φυλακισμένους για 2 χρόνια στο σπίτι

Απίστευτη κακομεταχείριση και βία ασκούσε ένας 28χρονος Αλβανός προς...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα