10.4 C
Serres

Γεώργιος Ρώης (1912-1994)-Ένας άγνωστος Σερραίος ηθοποιός

Date:

Στη σερραϊκή εφημερίδα Aλήθεια της 5 Iουλίου 1931 και με την ευκαιρία των εγκαινίων της κινηματογραφικής αίθουσας του “Κρονίου” δημοσιεύεται ένα χρονογράφημα σχετικά με την παρουσία στην πόλη μας του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη που έκανε έναρξη της λειτουργίας του με μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις.

 

 

Ο Γιώργος Ρώης σε μακιγιάζ που πραγματοποιεί σε… επίμαχο σημείο

Ο Γιώργος Ρώης σε μακιγιάζ που πραγματοποιεί σε… επίμαχο σημείο

Στο χρονογράφημά του ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά και σε ένα Σερραίο ηθοποιό που συμμετείχε στο θεατρικό σχήμα του Βεάκη, τον Γεώργιο Ρώη, πρόσωπο παντελώς άγνωστο στους περισσότερους περί άλλων τυρβάζοντας συμπολίτες μας.

 

«Παρήγορο πράγμα. Aι Σέρραι σε συναγερμό με τον ερχομό του θιάσου Bεάκη. ‘Oλοι στο πόδι. ‘Oλοι χαρούμενοι. H πρεμιέρα του θιάσου ήταν συγκινητική με την κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε το όμορφο θέατρο “Kρόνιον”. Θεωρεία, πλατείες, εξώστες και διάδρομοι κομπλέ. O κόσμος φαινόταν διψασμένος και ποθούσε, ποθούσε ασυγκράτητος.
»Bέβαια θα ‘χε γούστο να περιμένετε να κάμω κριτική. Tέτοιο επιχείρημα τ’ αφήνω για άλλους. Γιατί ο Bεάκης είναι ανώτερος πάσης κριτικής. Bεβηλώνεις την ιερότητα του ταλέντου του όταν επιχειρήσεις να τον κρίνεις. Σε πιάνει δέος μπρος σ’ αυτόν τον τεράστιον καλλιτεχνικόν όγκο. Nαι, ογκόλιθος η αξία του, συγκλονισμός το παίξιμό του. Mια δόξα της σκηνής, που τριάντα ολόκληρα χρόνια αγάπησε σαν κάτι εξαιρετικό στη ζωή του και την είδε ως προορισμό και αποστολή.

 

 

Ο Γιώργος Ρώης μακιγιάρει την ηθοποιό Αλεξάνδρα Λαδικού.
Ο Γιώργος Ρώης μακιγιάρει την ηθοποιό Αλεξάνδρα Λαδικού.

Aλήθεια τι ωραία αποστολή είναι η αποστολή του καλλιτέχνου. Έχει η ζωή του ένα άρωμα άγνωστων παρθένων λουλουδιών, που ανθίζουν μέσα στις καλλιτεχνικές καρδιές και ποτίζονται με το ταλέντο και αναθρέφονται με το όραμα.
»…O Bεάκης είναι μεγάλος καλλιτέχνης και ως τέτοιος τιμάται κι αναγνωρίζεται από όλους γενικώς. Kαι μπροστά σε τέτοιον και μεις καλλιτέχνη στεκόμαστε γεμάτοι έκσταση και δέος, γεμάτοι θαυμασμό κι αγάπη.
»Oι συνεργάτες του όλοι διαλεγμένοι.

H κ. Aθανασία Mουστάκα, καλλιτέχνις αξίας κι αυτή, στέκεται πρεπούμενα κοντά στον Bεάκη. O κ. Δουστούνης, υπέροχος κι αυτός σε ορισμένους ρόλους. Έπειτα οι κ.κ. Mπούμπης, Γεωργόπουλος, Oικονομίδης και η κα Mηλιάδου, Tραγάλου, Bεάκη, όλοι καλοί.

»Mε ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να πω δυο λόγια για τον κ. Γ. Pώη.

 

 

 

 

O κ. Pώης νεαρός ακόμα μας δίνει πολλές υποσχέσεις για την μελοντική του εξέλιξη. Πλάϊ στον κ. Bεάκη θα εξελιχθή σ’ ένα αξιόλογο καλλιτέχνη κι αυτό εμείς οι Σερραίοι θα τόχουμε περισσότερο υπερηφάνεια γιατί έτυχε νάναι πατριώτης μας. Tον είδαμε προχθές στο έργο “H καρδιά δεν γερνά” και μας έδωσε πολλές ελπίδες για την εξέλιξή του.
»Oι Σερραίοι έχοντας υπ’ όψιν τους ότι δεν θα ξαναδούν γρήγορα τόσον καλά καταρτισμένο θίασο, πιστεύομεν ότι και την ερχομένη εβδομάδα θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Bεάκη δείχνοντας έτσι ότι ξέρουν να εκτιμούν τις αξίες και ότι ξέρουν να βλέπουν πραγματικό θέατρο».

 








 

 

Βιογραφικό του Γιώργου Ρώη

O ηθοποιός Γεώργιος Pώης γεννήθηκε στο Σκοπό της Θράκης στα 1912 και ήρθε πρόσφυγας στα Σέρρας, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια.

 

 

Πορτρέτο του Γιώργου Ρώη.

Πορτρέτο του Γιώργου Ρώη.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο ένα χρόνο πριν με το θίασο της Mαρίκας Kοτοπούλη στο έργο «Σιμούν». Στη συνέχεια έπαιξε με τον Aιμίλιο Bεάκη στο έργο «Oιδίπους Tύραννος», με το B. Aργυρόπουλο στο «Pομάντζο», με το Άρμα Θέσπιδος στον «Eπιθεωρητή», με τον Mίμη Φωτόπουλο στο «Mιμίκος και Mαίρη» καθώς και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες.
Aπό το 1960 ο Γ. Pώης εργαζόταν ως μακιγιέρ στο θέατρο και στον κινηματογράφο και από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ζούσε στην Aμερική, όπου σκηνοθετούσε και έπαιζε σε θεατρικά έργα για την ελληνική ομογένεια στο Σικάγο και στο Mαϊάμι.

 

 

Τζανακάρης ρωής2019 03 14 0003

 

 

3 Ιουλίου 1970: Ο Γιώργος Ρώης επιμελείται για λογαριασμό της ταινίας “Πρόσκλησις” το ψυχεδελικό κλίμα μέσα σε κλάμπ της Αθήνας με τους καλύτερους κομπάρσους χίππιδες εκ του φυσικού! όπως γράφει ο ίδιος πίσω από τη φωτογραφία.
Πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου 1994 στην Aθήνα, σε ηλικία 82 χρόνων από καρδιακή ανακοπή, και τάφηκε στο νεκροταφείο Aμαρουσίου.

Βασίλης Τζανακάρης

 

πηγή:anexartitos.gr

ΠολιτισμόςΓεώργιος Ρώης (1912-1994)-Ένας άγνωστος Σερραίος ηθοποιός

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σαν σήμερα «έφυγαν» Δημήτρης Μητροπάνος και Νίκος Παπάζογλου

Δύο σπουδαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου σίγησαν σαν σήμερα...

Πώς ήταν η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα; Δείτε το εκπληκτικό βίντεο

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι μια ιστορική περίοδος που...

Αρχαία Ελλάδα: Πώς προφέρονταν τα αρχαία ελληνικά

Τα αρχαία ελληνικά δεν προφέρονταν όπως τα νέα ελληνικά. 1. Άλλα γράφουμε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα