14.3 C
Serres

Γιατί ο Λέων της Αμφίπολης έχει από την κατασκευή του κομμένη γλώσσα;

Date:

Σύμφωνα με τους ιστορικούς και αρχαιολόγους το πρόσωπο του λιονταριού, που υπήρξε ανέκαθεν ιερό σύμβολο των Μακεδόνων, ήταν στραμμένο κατά την πόλη, εκφράζοντας έτσι πληρέστερα το σκοπό και το μεγαλείο της.

Ο Λέων της Αμφίπολης ανεγέρθηκε ως συμβολικό μνημείο, που εξέφραζε την μεγάλη δύναμη της πόλης, όπως συνέβη και με τους Λέοντες της Δήλου. Επιπροσθέτως η λαϊκή παράδοση λέει ότι ο γλύπτης του, αγνώστου ταυτότητας, αφού τελείωσε το δημιούργημα του, το οποίο αποτελούσε και την αποκορύφωση της καριέρας του και έπρεπε να είναι σύμβολο δύναμης αφού ήταν αφιερωμένο σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Το λιοντάρι δεν είχε την γλώσσα του. Απελπισμένος λοιπόν το πέταξε στον ποταμό Στρυμόνα προκειμένου να μην το δει κανείς και ντροπιαστεί. Αυτό λέει η λαική παράδοση.

Άλλη άποψη αναφέρει ότι η έλλειψη γλώσσας από τον κατασκευαστή ήταν συμβολική, καθώς ο Λέων που βρισκόταν ως φρουρός στην κορυφή του τύμβου, “ήξερε” το μυστικό για το ποιος ήταν θαμμένος στο εσωτερικό, που έπρεπε να μην το πει ποτέ σε κανέναν και αυτό ο αρχιτέκτονας το συμβόλισε “κόβοντας” του την γλώσσα.








Λέων της Αμφίπολης

Ο Λέων της Αμφίπολης είναι έργο επιτάφιας πλαστικής του 4ου αιώνα π.Χ., μνημείο πολεμικής δόξας και πράξης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη, στήθηκε προς τιμή του Λαομέδοντα από τη Λέσβο, ενός από τους πιο αξιόλογους τριηράρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εγκαταστάθηκαν στην Αμφίπολη. Στις πρόσφατες ανασκαφές που έγιναν εκεί, βρέθηκαν τμήματα της ράχης του γλυπτού καθώς και τα θεμέλια του πρώτου βάθρου, στην κορυφή του λόφου.

Ο Λέων της Αμφίπολης, αν και καθισμένος, είναι μεγαλύτερος από τον λέοντα της Χαιρωνείας· έχει ύψος περισσότερο από τέσσερα μέτρα και μαζί με τα βάθρα υπερβαίνει τα οκτώ μέτρα. Μόνο η κεφαλή του έχει μήκος δύο μέτρα. Η τεχνοτροπία του πιστοποιεί κατά τους ειδικούς ότι είναι έργο του πέμπτου ή του πρώτου μισού του τετάρτου π.Χ. αιώνα. Ως προς τον χρόνο της ανέγερσής του, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών αφού κανείς από τους αρχαίους συγγραφείς δεν μνημονεύει κάτι γι’ αυτό το μνημείο.

Σύμφωνα με νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα, εικάζεται από ορισμένους αρχαιολόγους ότι ο λέοντας βρισκόταν στην κορυφή του τάφου της Αμφίπολης άποψη που αμφισβητήθηκε.

ΠολιτισμόςΓιατί ο Λέων της Αμφίπολης έχει από την κατασκευή του κομμένη γλώσσα;

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ο Δήμος Σερρών θα τιμήσει την Σερραία Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Ευαγγελία Νίκα

Ο Δήμος Σερρών διοργανώνει εκδήλωση τιμής για την Πρόεδρο...

Δείτε βίντεο: Το Παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαμβακόφυτο Σερρών,  ένας τόπος προσευχής και θεραπείας

Το αγίασμα και το έθιμο «Μπομπόκ» Το παρεκκλήσι βρίσκεται στο...

Ο Κ.Καραμανλής στο εργοτάξιο της περιαστικής οδού

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σερρών κος Κώστας Καραμανλής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα