Με την δέουσα αναστάσιμη λαμπρότητα και απλότητα ξεκίνησε ο εορτασμός και εφέτος στην Εκκλησία των Σερρών της πανευφρόσυνης ιεράς μνήμης του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγε­λιστού Ιωάννου του Θεολόγου, εορτή κατά την οποία άγει τα σεπτά ονοματήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

 

 

Σύμφωνα με τη  romfea.gr ο Σεβ. κ. Θεολόγος, τι­μών­τας την μνή­μη του ου­ρα­νί­ου προ­στά­του του, συμμετείχε αφ’ εσπέρας της εορτής, Τρίτη 7 Μαΐου 2019, στον πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στον εορτά­ζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σερρών.

 

 

 


 

 

 

Τον θείο λόγο της εορτής εκήρυξε επικαίρως ο χοροστατών Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, αναφερόμενος στην μεγάλη αρετή της χριστιανικής αγάπης, κήρυξ της οποίας ήταν ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.

 

“Υπήρξε όντως μοναδικός, ευγενής, είχε μία σπάνια ομορφιά της ψυχής και του σώμάτος, είχε καρδιακή προσμονή και δίψα από την πρώτη στιγμή που αντίκρισε τον Χριστό, πιστεύοντας ακλόνητα ότι θα φέρει την σωτηρία στον κόσμο. Και από εκείνη τη στιγμή εγκατέλειψε τα πάντα και αφιερώθηκε στον Έναν και Μοναδικό Θεό, ανταποκριμένος στην αγάπη Του και έγινε Ηγαπημένος” είπε χαρακτηριστικά ο Δεσπότης για τον Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, μιλώντας για το Ευαγγέλιο της αγάπης.

 

Απηύθυνε επίσης εορτίους ευχές και προσρήσεις στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγο, για τον οποίο τόνισε ότι εκφράζει τη θεολογία της Εκκλησίας μας, τη μαρτυρία της πίστεώς μας και τη σημασία της ενότητας. Τον συνεχάρη γιατί μαζί με τους Ιεράρχες της Μακεδονικής γης έχει κρατήσει ζωντανή τη συνείδησή μας για τη σημασία της ελληνικής Μακεδονίας ευχόμενος εξ ονόματος όλων των συγχοροστατούντων Αρχιερέων, τα έτη του να είναι πολλά, πολύκαρπα και καλλίκαρπα στον αμπελώνα του Κυρίου μας.

 

Στον πανηγυρικό Εσπερινό συμμετείχαν επίσης συνεορταστές οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου, ο ευαγής κλήρος της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης καθώς και κληρικοί από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τον Βόλο, οι μοναστικές αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεώς Σερρών, οι τοπικές Αρχές με επικεφαλής την Βουλευτή κα Αραμπατζή και τον Δήμαρχο Σερρών κ. Αγγελίδη, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας καθώς και ο φιλόχριστος λαός του Θεού.

 

Ο δε λαός του Θεού υπερπλήρωσε τον Ιερό Ναό, σε έκφραση τιμής και αγάπης προς τον εορτάζοντα μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας αλλά και για να ευχηθεί στον Επίσκοπο και Πατέρα του, τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Θεολόγο.

 

Εορτή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού (Σύναξις της αγίας κόνεως της εκπορευομένης εκ του τάφου του Ιωάννου του Θεολόγου εορτάζεται 8 Μαΐου)

 

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου, «ὁ ἐπιπεσῶν ἐπὶ τὸ στῆθος τοῦ Ἰησοῦ», είναι εκείνος που έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, αλλά και τις τρεις Καθολικές Επιστολές, που φέρουν το όνομά του.

 

Η μνήμη του Αποστόλου Ιωάννου εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Η σημερινή εορτή συνδέεται με την ανάδυση θαυματουργικής κόνεως (σκόνης) από τον τάφο του Ευαγγελιστού, μέσω της θαυματουργικής επενέργειας του Αγίου Πνεύματος, που οι ντόπιοι την αποκαλούσαν «επίγειο μάνα».

 

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής, αφού, ύστερα από θείο φωτισμό, προέβλεψε ότι επρόκειτο να μεταστεί από την παρούσα ζωή στην αιώνια και ατελεύτητη, παρέλαβε τους μαθητές του και βγήκε έξω από την Έφεσο. Εκεί σε ένα σημείο υπέδειξε να ανοιγεί τάφος. Μόλις έγινε αυτό, μπήκε μέσα ζωντανός και κοιμήθηκε με ειρήνη. Ο τάφος αυτός εφεξής έγινε πηγή ιαμάτων.

Η Σύναξη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου, ετελείτο στον περιφανή ναό του, ο οποίος βρισκόταν στον τόπο που ονομάζεται Έβδομον, στο σημερινό Μακροχώρι Κωνσταντινουπόλεως. Για το ναό αυτό στον Έβδομον, που υπήρχε κατά τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., γνωρίζουμε σχετικά από τον Σωκράτη τον Σχολαστικό. Κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. ο ναός του Θεολόγου ήταν καταβεβλημένος, ίσως εξαιτίας σεισμών ή καιρικών επηρειών και γι’ αυτό ανήγειρε αυτόν εκ βάθρων ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Μακεδών.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, την φράση που συνεχώς έλεγε στους μαθητές του ο Απόστολος Ιωάννης: «Τεκνια, αγαπατε αλληλους» (Ιωαν. ιγ΄ 34), που σημαίνει, παιδιά μου, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Και όταν οι μαθητές του ρώτησαν γιατί συνεχώς τους λέει την ίδια φράση, αυτός απάντησε «διότι είναι εντολή του Κυρίου, και όταν αυτό μόνο γίνεται, αρκεί».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 395