32.1 C
Serres

Γλυπτά Παρθενώνα: Ξεκινούν συνομιλίες για επιστροφή τους στην Αθήνα – Επιμένει στη στάση του το Βρετανικό Μουσείο (video)

Date:

Απευθείας επίσημες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ξεκινήσουν σύντομα υπό την αιγίδα της UNESCO. Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο επιχειρεί να ακυρώσει την ουσία των συνομιλιών υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του, ότι μόνο αυτό αποφασίζει. Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η συνεδρίαση της UNESCO θα ολοκληρωθεί απόψε ή αύριο.

Σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο σημειώνει: “Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακροχρόνια θέση σε αυτό το θέμα, που δεν έχει αλλάξει. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με την τότε νομοθεσία. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του Μουσείου”.

Και μπορεί το Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται άκαμπτο, αλλά δέχεται εντεινόμενη πίεση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το αμερικανικό Κογκρέσο, την UNESCO αλλά και τη βρετανική κοινή γνώμη για την επιστροφή των Γλυπτών. Το φθινόπωρο, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του you.gov υπέρ της επιστροφής τάσσεται το 59% των Βρετανών έναντι μόλις του 18% που υποστηρίζουν την παραμονή στο Μουσείο και 22% που δεν έχουν γνώμη.

Σημειώνεται πως η UNESCO ανέφερε σε ανακοίνωση της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: “Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να συνομιλήσουν επίσημα για το θέμα της επιστροφής τους. Στο πλαίσιο της απόφασης 22.COM5 παράγραφος 9 η οποία ενθαρρύνει τα κράτη – μέλη να διεξάγουν διμερείς διαπραγματεύσεις για την επιστροφή και την απόδοση πολιτιστικών αγαθών και να υποβάλουν στη Γραμματεία πληροφορίες για τις διμερείς διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και για την επιτυχή ολοκλήρωση τέτοιων υποθέσεων, η Γραμματεία θα ήθελε να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν περιοδικά πληροφορίες για υποθέσεις επιστροφής και αποκατάστασης με τη Γραμματεία”.“Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τη Γραμματεία για την πρότασή του να οργανώσει συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του υπουργού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδου Πάρκινσον, η οποία ελπίζει ότι θα λάβει θετική απάντηση των ελληνικών Αρχών. Ως προς αυτό, η Ελλάδα ενημέρωσε τη Γραμματεία ότι η εισήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου απεστάλη στην Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού στις 29 Απριλίου 2022, έγινε αμέσως αποδεκτή και πρόκειται να γίνει συνάντηση μεταξύ των μερών” επεσήμανε .

“Είναι πολύ θετικό που συντηρείται η δυναμική της συζήτησης αυτής. Όπως γνωρίζετε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια διεθνή πρωτοβουλία με πολύ ισχυρή κινητικότητα τεκμηριωμένη σε αυτό το κομμάτι. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της UNESCO. Νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ ή αύριο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την αρμόδια Ελληνίδα υπουργό την κυρία Μενδώνη” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η UNESCO για την εκκίνηση συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών:

Πηγή enikos.gr

ΕλλάδαΓλυπτά Παρθενώνα: Ξεκινούν συνομιλίες για επιστροφή τους στην Αθήνα – Επιμένει στη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πήρε ο ουρανός φωτιά στις Σέρρες -Δείτε φωτογραφίες

Οι χθεσινές καταιγίδες όπως φαινόταν από Σφελινό Σερρών. Οι...

Πώς έγινε το μακελειό με τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες σε Πατήσια και Αγίους Αναργύρους

Βαρύ ποινικό παρελθόν, είχαν σύμφωνα με την αστυνομία, τρεις...

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ...

Θάσος: Χειροπέδες σε πλοίαρχο και υποπλοίαρχο καραβιού για υπεράριθμους επιβάτες

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες σήμερα, ο Πλοίαρχος και ο Υποπλοίαρχος...