17 C
Serres

Γωγώ Φαρμάκη: Διαγνώστηκε με το σύνδρομο Wolff Parkinson White – Τι είπε για την περιπέτεια της υγείας της

Date:

Για το πρόβλημα υγείας της και το σύνδρομο με το οποίο διαγνώστηκε πριν από μερικούς μήνες μίλησε η Γωγώ Φαρμάκη στην κάμερα της εκπομπής «Mega Καλημέρα».

«Είναι ένα σύνδρομο, το οποίο είχα εκ γενετής. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχα μια δύσπνοια, έλεγα εντάξει δεν θα είναι κάτι, θα έχω άγχος. Κάποια στιγμή ήμουν με την κολλητή μου και έφτασα 160 παλμούς. Πήγα στον γιατρό και μου είπαν ότι έχω αυτό το σύνδρομο που λέγεται Wolff Parkinson White.

Πριν από ένα μήνα περίπου οδηγούσα και η καρδιά μου είχε φτάσει 220 παλμούς. Την επόμενη μέρα μπήκα για επέμβαση και ακολουθώ μια φαρμακευτική αγωγή. Αυτό πέρασε, δεν είναι ότι σε βάθος χρόνου θα δεις το αποτέλεσμα. Από την επόμενη μέρα ανέπνεα και έκανα τις προπονήσεις μου» εξομολογήθηκε η Γωγώ Φαρμάκη.

Σύνδρομο Γουλφ-Πάρκινσον-Γουάιτ

Το σύνδρομο Wolff – Parkinson – White ( WPWS ) είναι διαταραχή που οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο προβλήματος με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς που οδηγεί σε συμπτώματα. Περίπου το 40% των ατόμων με ηλεκτρικό πρόβλημα δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό παλμό, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη ή συγκοπή . Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί καρδιακή ανακοπή. Ο πιο κοινός τύπος ακανόνιστου καρδιακού παλμού που εμφανίζεται είναι γνωστός ως παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία .

Η αιτία του WPW είναι συνήθως άγνωστη και πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό τυχαίων και γενετικών παραγόντων. Μικρός αριθμός περιπτώσεων οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου PRKAG2 που μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς ενός ατόμου με αυτοσωμικό επικρατή τρόπο. Ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει βοηθητικό “μονοπάτι” ηλεκτρικής αγωγιμότητας μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών. Συνδέεται με άλλες καταστάσεις όπως η ανωμαλία του Ebstein και η υποκαλιαιμική περιοδική παράλυση . Η διάγνωση του WPW πραγματοποιείται με συνδυασμό αισθήματος παλμών και όταν το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) εμφανίζει ένα μικρό διάστημα PR και ένα κύμα δέλτα. Είναι τύπος συνδρόμου προ-διέγερσης .

Το σύνδρομο WPW μπορεί να παρακολουθείται ή να θεραπευθεί είτε με φάρμακα είτε με ablation (καταστρέφοντας τους ιστούς) όπως με ablation ραδιοσυχνοτήτων .Επηρεάζει μεταξύ 0,1 και 0,3% του πληθυσμού. Ο κίνδυνος θανάτου σε άτομα χωρίς συμπτώματα είναι περίπου 0,5% ετησίως σε παιδιά και 0,1% ετησίως σε ενήλικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μη επεμβατική παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει σε πιο προσεκτικη διαστρωμάτωση κινδύνου των ασθενών σε μια κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου. Στα άτομα χωρίς συμπτώματα, η συνεχής παρακολούθηση μπορεί να είναι αιτιολογημένη. Σε άτομα με WPW που περιπλέκονται από κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καρδιομετατροπή ή το φάρμακο προκαϊναμίδη. Η κατάσταση πήρε το όνομά της από τους Λούις Γουλφ (Louis Wolff), Τζον Πάρκινσον (John Parkinson) και Πωλ Ντάντλεϊ Γουάιτ (Paul Dudley White) που περιέγραψαν τα ευρήματα στο ΗΚΓ το 1930.

Σημεία και συμπτώματα

Τα άτομα με WPW είναι συνήθως ασυμπτωματικά όταν δεν έχουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, τα άτομααυτά μπορεί να παρουσιάσουν αίσθημα παλμών, ζάλη, δύσπνοια ή σπάνια συγκοπή (λιποθυμία ή σχεδόν λιποθυμία) κατά τη διάρκεια επεισοδίων υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας . Το WPW σχετίζεται επίσης με πολύ μικρό κίνδυνο ξαφνικού θανάτου λόγω πιο επικίνδυνων διαταραχών του καρδιακού ρυθμού.

LifeStyleΓωγώ Φαρμάκη: Διαγνώστηκε με το σύνδρομο Wolff Parkinson White – Τι είπε...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κα Στέλλα: «Δίνω το κινητό μου στον κόσμο που το ζητάει, μιλάμε και τους στηρίζω»

Η κα Στέλλα προχώρησε σε μια αποκάλυψη.«Δίνω το κινητό...

Οι πέντε «κανόνες ευτυχίας» της Μαντόνα

«Να είσαι χαρούμενος με αυτό που έχεις» είναι ένας...

Τo λουλούδι που θα διαλέξεις αποκαλύπτει ένα μυστικό για την προσωπικότητά σου

Εκτός όμως από την ομορφιά και την ευωδιά τους,...

Ξέσπασε σε κλάματα η Μπέττυ Μαγγίρα: «Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να το βιώνει αυτό»

Η Μπέττυ Μαγγίρα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Status του...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα