Η Κομισιόν έστειλε μήνυμα στην Αλβανία: «Σεβαστείτε την ελληνική μεινότητα»

Tον πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία ζήτησε η Κομισιόν, σύμφωνα με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi.

 

 

Υστερα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη ο κ. Várhelyi στάθηκε στο γεγονός, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά:

«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2020, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού έργου που σχετίζεται με το σχέδιο νόμου για την απογραφή. Η Κομισιόναναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή του 2020 σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα» τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Στην απάντηση προς τον κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, ο επίτροπος προσθέτει: «Ειδικότερα, συνιστάται στις αλβανικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το σχέδιο νόμου για την απογραφή λαμβάνονται πλήρως υπόψη και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της EUROSTAT και της συνδιάσκεψης των Ευρωπαίων στατιστικολόγων για την εκτέλεση της απογραφής του 2020. Η διαδικασία θα πρέπει να διεξάγεται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Αλβανία στην εκτέλεση της επικείμενης απογραφής με χρηματοδοτική στήριξη ύψους 4,8 εκατ. ευρώ» επισημαίνει ο Ούγγρος επίτροπος.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, ενόψει της απογραφής στη γείτονα χώρα, είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις ενέργεις της Κομισιόν για τη διάσφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής Μειονότητας και την αντικειμενική προσέγγιση της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *