Η μάχη για την πρωτιά – Ποια στελέχη της ΝΔ προηγούνται στις Σέρρες και σε άλλους 20 νομούς


Η αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές και η συνακόλουθη αύξηση της κοινοβουλευτικής της δύναμης έχει γίνει πόλος έλξης για τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

 

Το καυτό ερώτημα, όμως, είναι ποιοι θα εξασφαλίσουν το μαγικό αριθμό των ψήφων που θα τους επιτρέψει την είσοδο στη Βουλή.Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τους ρυθμιστές για τη συγκρότηση της μελλοντικής Κ.Ο. της Ν.Δ.:

Πρώτον, τα παιχνίδια του εκλογικού νόμου, που στις περισσότερες τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να δώσει τρεις βουλευτικές έδρες στη Ν.Δ. από τις έξι θέσεις του ψηφοδελτίου, ενώ, αντίθετα, στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπου όλα τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή έχουν μερίδιο εδρών, το πρώτο κόμμα κερδίζει δύο με τρεις έδρες.

Δεύτερον, η ποσόστωση του 40% για τις γυναίκες υποψηφίους που θεσμοθέτησε εσχάτως η κυβέρνηση και αναμένεται να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων αρκετά στελέχη που θεωρούσαν ότι είχαν κλειδώσει τη συμμετοχή τους και είχαν τη δυνατότητα να εκλεγούν.

Και, τρίτον, το γεγονός ότι οι νυν βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι λόγω και αντιπολίτευσης δεν είχαν φθορά, αναμένεται, σύμφωνα με τις μετρήσεις, να επανεκλεγούν. Η «ΒτΚ» παρουσιάζει ποιοι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. είναι τα φαβορί σε 21 εκλογικές περιφέρειες όπου θα γίνει ντέρμπι, ποιοι θα κόψουν πρώτοι το νήμα, και τις εκπλήξεις που ελλοχεύουν. 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Στην τριεδρική Ξάνθη είναι ακόμη θολό το τοπίο αν θα είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός. Αν συμμετέχει τελικά στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο θεωρείται ο πιο πιθανός να κόψει το νήμα πρώτος. Σε περίπτωση που δεν κατέλθει τότε οι πιθανότητες αυξάνονται για τις δύο γυναίκες του ψηφοδελτίου, την προερχόμενη από το Μητρώο Στελεχών Μαίρη Τσιακίρογλου, καθώς και τη Μαρίνα Παυλίδου, κόρη του εκλιπόντος περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργου Παυλίδη. Μια θέση είναι πολύ πιθανό να κατακτήσει ο εκπρόσωπος της μουσουλμανικής μειονότητας. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο φυσικοθεραπευτής Χατζημέμις Τουρκές.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Στην τετραεδρική εκλογική Περιφέρεια της Ημαθίας ο νυν βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει το προβάδισμα. Όπως όλα δείχνουν, αμέσως επόμενος, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο, είναι ο πρώην βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, που έχει έντονη κινητικότητα και σε εγρήγορση τον «κομματικό του στρατό». Τη βασική τριάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να συμπληρώσει ο δικηγόρος Τάσος Μπαρτζώκας που είχε πολιτευθεί και το 2015 και είχε τερματίσει τρίτος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

Στην εξαεδρική Περιφέρεια των Σερρών ο αδιαφιλονίκητος που θα λάβει την πρωτιά είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Καραμανλής, γιος του Αχιλλέα Καραμανλή. Αλλά και η νυν βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή προβλέπεται να κόψει δεύτερη το νήμα. Επίσης πολύ καλά εκτιμάται ότι θα τα πάει ο πολιτικός επιστήμονας Τάσος Χατζηβασιλείου, που αναμένεται να είναι στο ψηφοδέλτιο και είναι του περιβάλλοντος Μητσοτάκη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Στην τετραεδρική Περιφέρεια της Καβάλας η Ν.Δ. αναμένεται να εκλέξει τρεις έδρες. Ο νυν βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρ. διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης είναι από τα φαβορί για να εκλεγούν, ενώ τη νικηφόρο τριάδα αναμένεται να συμπληρώσει ο πρ. βουλευτής Γιώργος Καλαντζής.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΛΑΣ

Στην τετραεδρική εκλογική Περιφέρεια της Πέλλας αναμένεται να επανεκλεγεί ο βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης. Καθώς υπάρχει πιθανότητα να εκλέξει η Ν.Δ. τρεις έδρες, για τις άλλες δύο θέσεις φαβορί θεωρούνται δύο πρώην βουλευτές, ο Διονύσης Σταμενίτης και ο Δάνης Τζαμτζής, οι οποίοι αναμένεται να συμπεριληφθούν στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ

Στην τριεδρική Περιφέρεια Κιλκίς, όπως και στις περισσότερες τριεδρικές, τα ποσοστά που θα πετύχει η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα αλλά και τα ποσοστά που θα πάρει το τρίτο κόμμα θα κρίνουν αν τελικά η Ν.Δ. αυξήσει τις έδρες της από μία σε δύο. Και αυτό θα συμβεί αν η Ν.Δ. έχει περίπου 43 % και όχι διψήφιο ποσοστό το τρίτο κόμμα. Πάντως, ο νυν βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς, που έχει κάνει σημαντική δουλειά ως τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ., θεωρείται το αδιαμφισβήτητο φαβορί. Απέναντί του θα έχει την επάνοδο του πρ. βουλευτή Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος το 2011 είχε αποχωρήσει από τη Ν.Δ. και είχε προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ. Όταν επέστρεψε στη Ν.Δ., το 2015, ήταν υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Οπότε, δύσκολα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στην τετραεδρική Πιερία η αποχώρηση του νυν βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου για να διεκδικήσει το Δήμο Κατερίνης έχει «ανακατέψει την τράπουλα» και έχει αλλάξει τα δεδομένα στις ισορροπίες. Κερδισμένη αναμένεται να είναι η πρώην βουλευτής Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, η οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε τερματίσει δεύτερη και αναμένεται να είναι και πάλι στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο και να επανεκλεγεί. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι και πάλι επίσης ο Δημήτρης Μπέης, που έχει αναπτύξει δυναμική.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Στην πενταεδρική Κοζάνη η κάθοδος του νυν βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος αναμένεται να την κερδίσει, έχει αφήσει το πεδίο ελεύθερο. Έδαφος κερδίζει ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος ο οποίος θεωρείται ότι θα είναι σίγουρα στο ψηφοδέλτιο και είναι της επιρροής Μητσοτάκη. Επίσης ο Στάθης Κωνσταντινίδης, γιος του πρώην βουλευτή Κώστα Κωνσταντινίδη, που ήταν ένας από τους τρεις εισαγγελείς του ειδικού δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Στη διεδρική Καστοριά η νυν βουλευτής Μαρία Αντωνίου έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επανεκλεγεί. Πάντως, θα κονταροχτυπηθεί με τον πρώην βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια, που αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφιος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στην πενταεδρική Περιφέρεια των Ιωαννίνων υπάρχει περίπτωση η Ν.Δ. να εκλέξει τέσσερις έδρες. Αυτό έχει ανοίξει την όρεξη και το ζήλο για τη συμμετοχή στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Πάντως, αυτός που θεωρείται ότι δεν πρόκειται να χάσει την πρωτιά σε σταυρούς είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Τασούλας. Δεύτερος αναμένεται να κόψει το νήμα ο πρώην βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος θεωρείται ότι θα είναι σίγουρα στο ψηφοδέλτιο. Από κει και πέρα, το τοπίο είναι θολό για τους άνδρες που θέλουν να είναι υποψήφιοι, καθώς η ποσόστωση 40% για τις γυναίκες δεσμεύει τις τρεις από τις επτά θέσεις του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου. Μένουν μόνο δύο θέσεις για τους επίδοξους υποψηφίους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Γιάννης Καραμπίνας, που είχε πολιτευτεί και το 2015 και είχε καταταχθεί τρίτος, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων Λάμπρος Γεωργόπουλος, που είναι του περιβάλλοντος του Άδωνι Γεωργιάδη, ο καρδιολόγος Στέφανος Φούσας, αδελφός του πρ. βουλευτή Α. Φούσα, και ο Παντελής Κολόκας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Στην τετραεδρική εκλογική Περιφέρεια των Τρικάλων οι τρεις έδρες που αναμένεται να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία έχουν πυροδοτήσει μεγάλη κινητικότητα υποψηφίων που θέλουν να είναι στο ψηφοδέλτιο. Η τριάδα, όμως, που προκρίνεται για τις τρεις πρώτες θέσεις του σταυρού προτίμησης είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Σκρέκας, ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος έχει μεγάλη δυναμική, και ο Ηλίας Βλαχογιάννης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΤΑΣ

Στην τριεδρική Περιφέρεια της Άρτας αν το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν καταφέρει να πάρει τη μία από τις τρεις έδρες, τότε η Νέα Δημοκρατία θα καταλάβει δύο έδρες. Ο νυν βουλευτής Γιώργος Στύλιος θεωρείται ότι θα επανεκλεγεί λαμβάνοντας και πάλι την πρωτιά. Στην περίπτωση που η Ν.Δ. λάβει και δεύτερη έδρα, τότε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί έχει η Ευαγγελία Καραμπίνα, κόρη του πρ. βουλευτή Κώστα Καραμπίνα, η οποία έχει αξιόλογη κινητικότητα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στην οχταεδρική Περιφέρεια της Λάρισας η τριάδα που αναμένεται να χτυπήσει την πρωτιά είναι οι νυν βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Γιώργος Κατσιαντώνης που εντάχθηκε στην Κ.Ο. της Ν.Δ. προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Στην τριεδρική Βοιωτίας η Ν.Δ. αναμένεται να εκλέξει μία έδρα. Ο νυν βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας πρόκειται να κονταροχτυπηθεί με τον πρώην βουλευτή Γιάννη Καράμπελα, ο οποίος έχει έντονη κινητικότητα με καθημερινή επαφή και παρουσία με τους πολίτες της Βοιωτίας και αναμένεται να συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Στην τετραεδρική Περιφέρεια Καρδίτσας η Νέα Δημοκρατία θα αυξήσει τις έδρες της από μία σε τρεις. Εκεί το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την πρωτιά είναι ο νυν βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας. Αν και επίσημα δεν έχουν ανακοινωθεί οι υπόλοιποι υποψήφιοι που θα στελεχώσουν το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, σίγουρα θα είναι υποψήφια η πρ. βουλευτής Ασημίνα Σκόνδρα και η δικηγόρος Σοφία Τόλια, πρ. μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και οι δύο γυναικείες παρουσίες έχουν δυναμική. Αλλά δυνατό όνομα είναι και ο Σταύρος Παπαγεωργίου, που και η δική του συμμετοχή είναι σίγουρη στο ψηφοδέλτιο, ο οποίος με μια αυτοδιοικητική εμπειρία 12 χρόνων τα πηγαίνει πολύ καλά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Η μάχη για την πρωτιά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας θα δοθεί ανάμεσα στους δύο νυν βουλευτές, τον Κώστα Καραγκούνη και τον Μάριο Σαλμά. Ωστόσο, σύμφωνα τις μέχρι τώρα μετρήσεις που υπάρχουν, πρώτος το νήμα αναμένεται να κόψει αυτή τη φορά ο Κώστας Καραγκούνης, που έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Η Νέα Δημοκρατία ανάλογα με τα αποτελέσματα ενδέχεται να καταλάβει και τρίτη βουλευτική έδρα. Για αυτή θα δώσουν αγώνα δύο σύμβουλοι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο επικοινωνιολόγος Βασίλης Φεύγας και ο Σπήλιος Λιβανός, που ήδη έχουν ανακοινωθεί επίσημα ότι θα συμμετέχουν στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο και «οργώνουν» το νομό.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ

Στην Αχαΐα το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά θεωρείται ο νυν βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης. Τη δεύτερη θέση αναμένεται να λάβει ο επίσης βουλευτής, ο οποίος προσχώρησε στην Κ.Ο. της Ν.Δ. προερχόμενος από το Ποτάμι, Ιάσων Φωτήλας. Πάντως, θολό το τοπίο παραμένει για το πώς τελικά θα καταρτιστεί το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στο νομό. Ενδιαφέρον έχει επιδείξει και ο πρ. βουλευτής Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος θα είναι ένας δυνατός παίχτης, αν τελικά η ηγεσία της Ν.Δ. αποφασίσει να τον συμπεριλάβει στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ

Στην πενταεδρική Ηλεία η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εκλέξει τρεις βουλευτικέ έδρες. Η «χρυσή» τριάδα που αναμένεται να πετύχει την είσοδό της στη Βουλή είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, η πρώην βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου και ο πρ. βουλευτής και δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης που είναι του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στην πενταεδρική Μεσσηνία αν η Ν.Δ. εκλέξει τρεις έδρες, τη μία τη δεσμεύει και την καταλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Για να συμπληρώσουν την τριάδα, αν τελικά συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., θα κονταροχτυπηθούν ο πρ. βουλευτής και πρ. υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, που θεωρείται ότι είναι του περιβάλλοντος Σαμαρά, και ο πρ. πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Στην οχταεδρική περιφέρεια του Νομού Ηρακλείου ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για να λάβει την πρωτιά. Έντονη κινητικότητα έχει αναπτύξει και ο οφθαλμίατρος Γρηγόρης Ροκαδάκης, του οποίου, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Δυναμική έχει και ο πρ. βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης, σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα Κρήτης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Στην εξαεδρική εκλογική Περιφέρεια των Χανίων η Ντόρα Μπακογιάννη, που μετακόμισε από την Α’ Αθήνας για να είναι υποψήφια στα πάτρια εδάφη, αναμένεται αδιαμφισβήτητα να σαρώσει. Μεγάλη είναι και η κινητικότητα του πρώην βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Λόγω της γυναικείας ποσόστωσης του 40% άλλες δύο γυναίκες και άλλοι δύο άντρες αναμένεται να συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο.

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *