Η μεγαλύτερη εγχώρια μονάδα αφυδατωμένης μηδικής από τις ΣέρρεςΜετρά αντίστροφα πλέον ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας της νέας παραγωγικής μονάδας αφυδατωμένης μηδικής, που κατασκευάζει στις Σέρρες, ο όμιλος ΙΤΑ, δίδοντας µια νέα προοπτική για τους καλλιεργητές μηδικής του νομού και μια ακόμη εναλλακτική λύση, υψηλής θρεπτικής αξίας, για το σιτηρέσιο του εγχώριου κτηνοτροφικού δυναμικού.

 

Η επένδυση πραγματοποιείται από την εταιρεία «Μηδική Σερρών ΑΕ», θυγατρική του ομίλου ΙΤΑ, που εξειδικεύεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στα Περιβαλλοντικά έργα, αναμένεται να προσεγγίσει σε κόστος τα 10 εκατ. ευρώ και αυτή την περίοδο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε σημαντικό ποσοστό η βασική της υποδομή.

«Προχωράει η εγκατάσταση του κελύφους της μονάδας και ταυτόχρονα θα γίνεται και η τοποθέτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού», τονίζει ο Αλέξανδρος Τσαούσης, διευθυντής λειτουργίας της Μηδική Σερρών ΑΕ, ο οποίος προβλέπει ότι το νέο εργοστάσιο εκτός απροόπτου θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβριο του 2020.

 


 

Σύμφωνα µε το επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης, που θα έχει έδρα στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας, η ετήσια δυναμικότητα του ξηραντηρίου θα ξεπερνά τους 27.000 τόνους κι όπως επισημαίνεται από την Μηδική Σερρών ΑΕ, θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής αφυδατωμένης μηδικής στην Ελλάδα.

 

«Η μηδική θα καλλιεργείται σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων και σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις µας, από έμπειρους παραγωγούς του κάμπου των Σερρών, στο πλαίσιο της Συμβολαιακής Γεωργίας µε την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας» εξηγεί ο κ. Τσαούσης. Διευκρινίζει δε, ότι η κοπή, η μεταφορά, αλλά κι η αποξήρανση της πρώτης ύλης θα γίνονται εξολοκλήρου από τη Μηδική Σερρών ΑΕ, χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

«Η παράμετρος αυτή δίνει περιθώριο στον παραγωγό να επικεντρωθεί στο κομμάτι της καλλιέργειας και στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων», επισημαίνει ο συνομιλητής µας και προσθέτει ότι «επιπλέον, οι αγρότες που θα συνεργαστούν µε την Μηδική Σερρών ΑΕ, «θα έχουν εγγυημένες τιμές, γνωστές από τη αρχή του έτους κι άμεσες πληρωμές».

Σημειώνεται εδώ πως ο όμιλος ΙΤΑ, που έχει ιδρυθεί και διοικείται από τον Αντώνη Γερασίµου αναπτύσσει πολυσχιδείς δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων παραγωγής πιπεριάς στη Δράμα, και μια μονάδα αφαλάτωσης στη Μήλο.

 

 

Με αξιοποίηση της ΣΗΘΥΑ

Το καινοτόμο στοιχείο που φέρνει η επένδυση, είναι ότι η αφυδάτωση της μηδικής θα επιτυγχάνεται µε θερμική ενέργεια που θα προέρχεται από τη μονάδα συµπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), που διατηρεί στις Σέρρες ο όμιλος ΙΤΑ, µέσω της, επίσης, θυγατρικής του «Θέρμη Σερρών ΑΕ».

Η συγκεκριμένη μονάδα, δυναμικότητας 16,5 MW, το χρονικό διάστημα Οκτώβριος – Απρίλιος, εκάστου έτους, µε τη θερμότητα που παράγει θερμαίνει, µέσω ενός δικτύου τηλεθέρμανσης, περί τα 8.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις Σέρρες.

 

Πηγή: Agronews.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *