23.7 C
Serres

Η ΟΕΒΕΣ Σερρών ζητά μείωση των Ειδικών Φορών Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα

Date:

Περί ανατιμήσεων πρώτων υλών και αγαθών – Αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε η διοίκηση της ΟΕΒΕΣΣ :

Αναγκαιότητα για δραστικότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, για την  αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και αγαθών 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, 

Είναι γνωστό πως τους τελευταίους μήνες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας ενώ ακόμη «μετρούν» τις πληγές τους από την υγειονομική κρίση, πλέον έρχονται  αντιμέτωπες ΚΑΙ με τις επιπτώσεις από την αύξηση των διεθνών τιμών στις πρώτες ύλες, στα μεταφορικά και στην ενέργεια. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο  του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%,  των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών  κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,5% σε σχέση με το Σεπτέμβριο  του 2020, ενώ σε μηνιαία βάση, το φυσικό αέριο εμφανίζει πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση  (+12,8% Αύγουστο / Σεπτέμβριο) και ακολουθεί το ελαιόλαδο με αύξηση 11,8%. 

Οι ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια, με υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου που  οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, ενώ σε  μηνιαία βάση κατά 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική  Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κάνουν πρόδηλη την αναγκαιότητα δραστικών παρεμβάσεων από την πλευρά  της κυβέρνησης, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και  νοικοκυριά. 


Το κύμα των απότομων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, από την μεταποίηση και τις τεχνικές εργασίες μέχρι την εστίαση και τις υπηρεσίες, επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων. Άπαντες οι  επαγγελματίες και βιοτέχνες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα, είτε να  μετακυλήσουν μέρος των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων τους, είτε να απορροφήσουν την  αύξηση, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους τους. Ωστόσο, η τυχόν συνεχιζόμενη αύξηση των  τιμών των πρώτων υλών, η διατήρηση των ναύλων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αλλά και η  αύξηση του κόστους ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία και  βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. 

Η ΟΕΒΕΣΣ συντάσσεται με την άποψη της ΓΣΕΒΕΕ και θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει πλέον να  εξετάσει σοβαρά και χωρίς καθυστερήσεις την μείωση των Ειδικών Φορών Κατανάλωσης  αλλά και του ΦΠΑ σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ώστε να μπορέσουν να  αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. 

Ζητούμε ως Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών δραστικότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και επιθυμούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας ως προς την κατεύθυνση ελέγχου των τιμών και τιθάσευσης των ανατιμήσεων. 

Με τιμή 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

 Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Κοτσαμπάς Σωτήριος Βροντελής Δημήτριος

ΣέρρεςΗ ΟΕΒΕΣ Σερρών ζητά μείωση των Ειδικών Φορών Κατανάλωσης και του ΦΠΑ...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σερρών Θεολόγος: «Η Κατασκήνωση είναι πράγματι φωλιά στοργής για του Θεού την φαμελιά!»

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Σάββατο 27 Μαΐου 2023, η λήξη του...

Σέρρες: Οι μελωδίες της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο

Σε μια μοναδική μελωδική βραδιά στην Κεντρική Σκηνή του...

Σέρρες: Συνελήφθησαν 2 άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Συνελήφθησαν 2 άτομα σε περιοχή των Σερρών για παράβαση...

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο δάσκαλος Ηλίας Σέγκος

Έφυγε από την ζωή ο δάσκαλος Ηλίας Σέγκος, όπως...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα