Το «Voltάρω 5», την ετήσια «πράσινη» γιορτή της ηλεκτροκίνησης, διοργανώνουν και φέτος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην παραλία της Θεσσαλονίκης (υπαίθριος χώρος δίπλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου) από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 20.00’.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα θα βρίσκονται στην εκδήλωση στις 12.00’ το μεσημέρι, προκειμένου να κηρύξουν ουσιαστικά την έναρξη της εκδήλωσης και να επιδείξουν μια ακόμη καινοτομία της φετινής διοργάνωσης, που έχει να κάνει με τη χρήση των drones για τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών.

Έχοντας λάβει τα εύσημα του κορυφαίου ευρωπαϊκού οργανισμού στον τομέα των έξυπνων μεταφορών, του «Ertico-ΙTS Europe», η φετινή διοργάνωση του «Voltάρω», με τη συμμετοχή περισσότερων φορέων και εταιριών από κάθε άλλη χρονιά, με περισσότερα και ακόμη πιο εντυπωσιακά εκθέματα, υπόσχεται να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς φίλους της ηλεκτροκίνησης.

Οι επισκέπτες του «Voltάρω 5» θα μπορέσουν να γνωρίσουν από κοντά επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και μια ευρεία γκάμα από πρωτοποριακά μοντέλα σε ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά scooters και ηλεκτρικά πατίνια. Ταυτόχρονα, όσοι επισκεφτούν τη διοργάνωση μπορούν να ενημερωθούν για τις ενεργειακές δυνατότητες των ηλεκτρικών φορτιστών, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα εγκατασταθεί μια «έξυπνη» στάση με φωτοβολταϊκά συστήματα, στην οποία είναι δυνατή η φόρτιση κινητού τηλεφώνου καθώς και ηλεκτρικού πατινιού.


Για πρώτη φορά, στη φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστούν ηλεκτρικό λεωφορείο, επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και ηλεκτρικά ποδήλατα ελληνικής κατασκευής με ειδικές προσαρμογές για άτομα με αναπηρίες.

Η φετινή διοργάνωση επιφυλάσσει και μια ιδιαίτερη έκπληξη για τους επισκέπτες: τη μεταφορά από αέρος ηλεκτρικών πατινιών στο χώρο της παραλίας με τη βοήθεια drones.

Η χρήση drones στη μεταφορά προϊόντων και αγαθών είναι μια έξυπνη «πράσινη» πρακτική που ήδη εφαρμόζεται συστηματικά σε άλλες χώρες, η οποία θα μπορούσε να έχει χρήσιμες εφαρμογές και στην Κεντρική Μακεδονία.


Όπως και σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα για test drive με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, ενώ θα κληθούν και φέτος «να γράψουν» χιλιόμετρα στα 50 spin bikes που θα φιλοξενήσει το «Voltάρω 5». Το χρηματικό αντίτιμο για την ενέργεια που θα συγκεντρωθεί θα αποδοθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες κατασκευών από μεταχειρισμένα υλικά, με στόχο, εκτός από την ψυχαγωγία, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις καλές πρακτικές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και της προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.voltaro-pkm.gr), που πρόσφατα απέκτησε το «Voltάρω», οι χρήστες του διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, να λάβουν μέρος στο ψηφιακό εικονογραφημένο κουίζ της φετινής διοργάνωσης και την κλήρωση μοναδικών δώρων (διήμερο test drive ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ηλεκτρικό ποδήλατο, ηλεκτρικά πατίνια, αξεσουάρ ηλεκτροκίνησης) που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής 26/09/2021.

Η γιορτή της ηλεκτροκίνησης για πέμπτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη

«Για πέμπτη χρονιά είμαστε εδώ στην καρδιά της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, για να γιορτάσουμε μαζί την ηλεκτροκίνηση, το μέλλον της αστικής κινητικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος περιηγήθηκε στα περίπτερα, συνομίλησε με τους εκθέτες και έκανε spin bike μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς και πολλούς επισκέπτες που επέλεξαν να αθληθούν στον χώρο για καλό σκοπό.

   «Κάθε χρόνο αυτή η γιορτή που διοργανώνει η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος γίνεται και μεγαλύτερη. Είμαστε εδώ με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ηλεκτροκίνητα πατίνια, με drones, με μέσα όλων των ειδών για να δείξουμε σε όλο τον κόσμο, στους πολίτες και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ότι ξημερώνει μία διαφορετική ημέρα, πιο φιλική στο περιβάλλον» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

   Υπογράμμισε ακόμη ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη κατευθύνει σημαντικούς πόρους για την αλλαγή των στόλων των οχημάτων όλων των δήμων, αλλά και της Περιφέρειας σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και ότι είναι σε συνεργασία με την ΕΕ προκειμένου να δημιουργήσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας.

   «Ο θεσμός του Voltάρω έχει καταφέρει να συμβάλει αποφασιστικά στις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση της ιδέας ηλεκτροκίνησης» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και παρατήρησε ότι η ηλεκτροκίνηση έχει μπει πλέον δυναμικά στην καθημερινή λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αλλά και στην καθημερινότητα της πόλης.

   Μέρα με τη μέρα περισσότερα ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, είπε ο κ. Γιουτίκας. «Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα μηνύματα που εκπέμπει σταθερά το Voltάρω για την αλλαγή της νοοτροπίας και των συνηθειών έχουν ισχυρή απήχηση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

   «Φιλοδοξούμε, με πρώτο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στη μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε την Ευρώπη πρώτη ήπειρο κλιματικά ουδέτερη ως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε μία σειρά μεγάλων παρεμβάσεων και μία τέτοια είναι η ηλεκτροκίνηση από τα ιδιωτικά οχήματα μέχρι τα βαριά φορτηγά» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης. «Αποτελεί υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη, καλύτερο ασφαλέστερο και πιο πράσινο» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

   Την ανάγκη ύπαρξης κινήτρων, υποδομών και παιδείας για την εδραίωση της ηλεκτροκίνησης υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Τα κίνητρα δίνονται από την Πολιτεία, πρέπει να γίνουν υποδομές, να κατασκευάσουμε ποδηλατόδρομους, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων» τόνισε επισημαίνοντας ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος που έχει έτοιμη τη μελέτη για τους σταθμούς φόρτισης εντός των ορίων του».

   Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ακόμη ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να τροφοδοτούνται από άλλες μορφές ενέργειας και όχι από τον λιγνίτη και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η χώρα πηγαίνει σε διαφορετικές πηγές ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον.

   Το “Voltάρω” 5 φέρνει κοντά τον πολίτη στο τι σημαίνει ηλεκτροκίνηση και πως μπορεί να την αξιοποιήσει, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

   «Η ηλεκτροκίνηση είναι το αύριο των μετακινήσεων. Μετακινήσεις πιο καθαρές και με λιγότερο θόρυβο θα συμβάλουν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής και στη μείωση της βλάβης που προκαλούμε στον πλανήτη μας» είπε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

   «Η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και ένα χρόνο έχει διαμορφώσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πλαίσια κινήτρων άμεσων και έμμεσων που βοηθούν στην αντικατάσταση των ρυπογόνων αυτοκινήτων με καινούρια ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και την παροχή του οικολογικού κόμιστρου προς τους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο, να στραφούν σε καθαρότερα μέσα» ανέφερε και προσέθεσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται και νέα δέσμη προτάσεων που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το πλαίσιο των κινήτρων.

   «Η ηλεκτροκίνηση πλέον είναι μία ανάγκη. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ, ποδήλατα, πατίνια είναι τρόποι μετακίνησης και μεταφοράς που δεν αποτελούν απλά μία ευχάριστη εξέλιξη για την τεχνολογία, αλλά είναι η λύση για το μέλλον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς και τόνισε ότι με το σχέδιο υποστήριξης εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών, θα δοθούν στους πολίτες κίνητρα για να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα, καθώς θα κάνουν με ευκολία το ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

   Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη μεταφορά από αέρος ηλεκτρικών πατινιών στον χώρο της παραλίας, στον υπαίθριο χώρο δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη βοήθεια drones στο πλαίσιο παρουσίασης της έξυπνης “πράσινης” πρακτικής που ήδη εφαρμόζεται συστηματικά σε άλλες χώρες.

   Επιπλέουν έχουν την ευκαιρία να κάνουν test drive με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα και “να γράψουν” χιλιόμετρα στα 50 spin bikes. Το χρηματικό αντίτιμο για την ενέργεια που θα συγκεντρωθεί θα αποδοθεί στο “Χαμόγελο του Παιδιού” και το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης “Άλμα Ζωής”.

   Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που ολοκληρώνεται στις 20:00 πραγματοποιούνται διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες κατασκευών από μεταχειρισμένα υλικά, με στόχο, εκτός από την ψυχαγωγία, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις καλές πρακτικές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 83