24.2 C
Serres

Η Τουρκία απαντά στα Rafale της Ελλάδας με… Harrier (φωτο+video)

Date:

Απίστευτο και όμως… τουρκικό! Τη στιγμή που η Ελλάδα προμηθεύεται τα δικινητήρια αεροσκάφη 4ης γενιάς, εκμεταλλευόμενη πλήρως τις δυνατότητες φόρτου οπλικών συστημάτων, όπως τον Α/Α πύραυλο Meteor, τον αντιπλοϊκό Exocet και τον στρατηγικό πύραυλο βαθιού πλήγματος Scalp. Με τι απαντά η Τουρκία σε αυτά; Με τα απαρχαιωμένα αεροσκάφη κάθετης απονήωσης Harrier! Η πληροφορία, που είχαμε μεταδώσει στο enikos.gr στις 16 Μαΐου, επιβεβαιώνεται από το τουρκικό υπουργείο άμυνας, με βίντεο που δημοσίευσε, από όπου και οι σχετικές φωτογραφίες, τις οποίες επίτηδες αφήσαμε με τον χρόνο στο κάτω μέρος ώστε ιδίοις όμμασι να μπορεί ο οποιοσδήποτε να εντοπίσει τα σχετικά καρέ στον αντίστοιχο χρόνο του βίντεο.

 

 

Πριν από περίπου 4 μήνες στο άρθρο με τίτλο «Σε παράκρουση η Τουρκία; Αντικαθιστά τα F-35 με τα γηρασμένα ιταλικά Harrier;» είχαμε μεταδώσει τις πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να έρχεται σε συμφωνία με το αντίστοιχο της Ιταλίας για την προμήθεια αεροσκαφών κάθετης απογείωσης/απονήωσης. Πρόκειται για τα AV-8B Harrier, τα οποία σχεδιάστηκαν την δεκαετία του 70 από την McDonnel Douglas κι εν συνεχεία εξελίχθηκαν την δεκαετία του ’80, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε νυχτερινές επιχειρήσεις.

Η Ιταλία διαθέτει μία μοίρα, 16 αεροσκαφών του τύπου, τα οποία σκοπεύει να αντικαταστήσει με τα 15 F-35B που έχει παραγγείλει, ως χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής του αμερικανικού αεροσκάφους 5ης γενιάς και που η Τουρκία έχει αποβληθεί λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων S-400.

 

Η Τουρκία, που βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της ναυπήγησης του αεροπλανοφόρου Anadolu, βασισμένο στο ισπανικό αντίστοιχο σχέδιο, Χουάν Κάρλος, φερόταν κατά τις αναφορές να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο προμήθειας των ιταλικών αεροσκαφών, έναντι βέβαια πολύ φθηνού αντιτίμου, προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει όντως αεροπλανοφόρο. Η αποπομπή της από το πρόγραμμα του F-35 και το μπλοκάρισμα των αεροσκαφών κάθετης απογείωσης/απονήωσης F-35B που θα τα χρησιμοποιούσε για το Anadolu, φαίνεται ότι οδηγούν τους επικεφαλής στην αναζήτηση άλλων λύσεων, που θα εντυπωσιάσουν το «πόπολο».

Rafale 2

Rafale 1








Το βίντεο που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο άμυνας δείχνει την χώρα να διαθέτει ήδη τα Harrier στο δυναμικό της, κάτι που συνιστά επιβεβαίωση ότι η συμφωνία έχει κλείσει με την Ιταλία. Το βίντεο είναι αφιέρωμα στην ναυμαχία της Πρέβεζας, την οποία επικαλείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο Ταγίπ Ερντογάν. Η επίκληση αυτού του ιστορικού γεγονός είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Σε γραπτό μήνυμά του για την επέτειο της ναυμαχίας στην Πρέβεζα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι “ο στρατός μας με τη νίκη στη ναυμαχία της Πρέβεζα που κέρδισαν οι πεζοναύτες μας υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρόσα Χαϊρετίν Πασά το 1538 μετατρέποντας την Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη, μετέφερε και στη θάλασσα τις νίκες της ξηράς αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο την ισχύ του ναυτικού μας”. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη νίκη του Οθωμανικού στόλου ενάντια στους Δυτικούς, που προβληματίστηκαν πολύ και πήραν τα μέτρα τους.

Η τουρκική προπαγάνδα ξεκινά στο βίντεο με ένα εντυπωσιακό μοντάζ από όσα διαθέτει το τουρκικό οπλοστάσιο, στο οποίο εμφανίζεται εν μέρει το Anadolu κι εκεί κάνουν δύο φορές την εμφάνισή τους τα ιταλικά Harrier.

 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτή η συμφωνία, λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστές, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιταλία είναι υπαρκτή κι ίσως εξηγεί σε έναν σημαντικό βαθμό την αναιμική αντίδραση της Ισπανίας στις τουρκικές προκλήσεις τόσο στην Λιβύη (με την φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ και την γαλλική φρεγάτα) όσο και την διακριτική αποστασιοποίηση στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσφατα, με το Oruc Reis.

Αυτό είναι το βίντεο του τουρκικού υπουργείου άμυνας, όπου στην αρχή απεικονίζονται τα Harrier

 

Πηγή enikos.gr

ΠολιτικήΗ Τουρκία απαντά στα Rafale της Ελλάδας με… Harrier (φωτο+video)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Χατζηβασιλείου για την κρίση στη Μέση Ανατολή: «Το Ιράν έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών»

«Με την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ, το Ιράν έσπασε ένα...

Δ. Μιχαηλίδου: 14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμα μεταρρύθμιση για...

Α. Σδούκου: Κοινό ευρωπαϊκό αγαθό τα ηλεκτρικά δίκτυα – Χρειαζόμαστε fast track αδειοδότηση και περισσότερες επενδύσεις

Η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρισμού, η ανθεκτικότητα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα