Η Ζήνα το γεράκι: Πώς κατέρριψε το drone «παπαράτσι» στα βαφτίσια των Αγγελόπουλων

Η κατάρριψη drones είναι η νέα τάση στην ιερακοθηρία, και η χώρα μας έχει την τιμή να έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτή τη δράση, καθώς η Ζήνα, το μοναδικό γεράκι στον κόσμο που είναι εκπαιδευμένο για αυτό βρίσκεται στην Ελλάδα.

 

 

Η χρήση των γερακιών για την κατάρριψη drones έγινε πιο ευρέως γνωστή όταν η οικογένεια Αγγελοπούλου προσέλαβε τον εκπαιδευτή γερακιών, Σταύρο Αθανασίου, για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας της βάφτισης της δεύτερης εγγονής του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, κόρη του γιου τους Παναγιώτη και της Ελλης Παπαδιαμάντη, στο Παλαιό Ψυχικό το Σάββατο που μας πέρασε. Η βάφτιση έγινε σε στενό κύκλο αγαπημένων προσώπων ενώ το όνομα που φώναξε ο παππάς ήταν αυτό της Γιάννας Αγγελοπούλου. Στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση με τραγουδιστή τον Αντώνη Ρέμο.

Όπως ανέφερε ο Σταύρος Αθανασίου, βρίσκονταν στην περίμετρο της εκδήλωσης και μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη του ανεπιθύμητου drone, άφησε ελεύθερο το ειδικά εκπαιδευμένο γεράκι το οποίο κατέρριψε το ιπτάμενο αντικείμενο. Το γεράκι του κ. Αθανασίου, η Ζήνα, είναι μοναδική, καθώς είναι το μοναδικό γεράκι στον κόσμο που έχει εκπαιδευτεί για τον σκοπό αυτό.

Αν και η χρήση πτηνών για την κατάρριψη drones δεν είναι κάτι νέο, η χρήση γερακιού είναι κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν, καθώς για παράδειγμα οι δυνάμεις ασφαλείας της Ευρώπης για τον σκοπό αυτό επιλέγουν κυρίως αετούς.Μετά την κατάρριψη του drone, η Ζήνα ξέρει να περιμένει τον εκπαιδευτή της να της το πάρει. Στη συνέχεια οι διοργανωτές των εκδηλώσεων αποφασίζουν αν θα το στείλουν στην αστυνομία ή όχι για να εξακριβωθεί ο ιδιοκτήτης του και ο σκοπός που το πέταξε.

Η ιερακοθηρία είναι μια νόμιμη δραστηριότητα που ακολουθεί τις επιταγές της UNESCO καθώς αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η επίθεση σε drones είναι το νέο αντικείμενο πάνω στο οποίο εκπαιδεύονται τα γεράκια. Εκτός από την κατάρριψη των drones, στις υπηρεσίες της Ζήνας συμπεριλαμβάνονται ο έλεγχος των πτηνών σε αεροδρόμια, σε χωράφια και γενικά σε οποιοδήποτε μέρος τα πτηνά επηρεάζουν αρνητικά τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό που κάνει στην προκυμμένη περίπτωση η Ζήνα είναι να κυνηγά τους ανεπιθύμητους πληθυσμούς και να καθαρίζει την περιοχή καθώς τα γεράκια είναι ο φυσικός τους εχθρός.

Η εκτροφή ενός γερακιού δεν είναι ακριβή. Οι υπηρεσίες της Ζήνας κοστολογούνται ανάλογα με την έκταση που πρέπει να καλύψει, το έδαφος και τον αριθμό των πτηνών που πρέπει να διώξει.

Η χρήση της Ζήνας σε ανάλογη κοσμική εκδήλωση δεν είναι η πρώτη, καθώς ο Σταύρος Αθανασίου την έχει χρησιμοποιήσει ακόμα δύο φορές σε ανάλογα περιστατικά. Όπως ο ίδιος ανέφερε στο Dikaiologitika News, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητά τους σε παντός τύπου εκδηλώσεις και να κρατήσουν τις προσωπικές τους στιγμές μακρυά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Πηγή dikaiologitika.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *