8.5 C
Serres

Η ζωή ενός ασθενούς με Ατοπική Δερματίτιδα

Date:

Η ζωή ενός ασθενούς με Μέτρια ως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα

Εκατομμύρια ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από μια μορφή εκζέματος που ονομάζεται Ατοπική Δερματίτιδα.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος εκζέματος και τα άτομα που πάσχουν είναι πιθανό να εκδηλώνουν συχνά εξάρσεις. Η νόσος χαρακτηρίζεται από μια χρόνια φλεγμονή κάτω από το δέρμα. Ακόμα και όταν το δέρμα φαίνεται χωρίς σημάδια ή εξανθήματα, η φλεγμονή εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνεια του και είναι συνήθως θέμα χρόνου η επόμενη έξαρση να κάνει την εμφάνιση της.
Όταν ένας ασθενής πάσχει από μέτρια ως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να αισθανθεί ότι η προσπάθεια που καταβάλλει για να αποφύγει τις εξάρσεις, κυριεύει ολόκληρη τη ζωή του. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Jim, ασθενής από το Ηνωμένο Βασίλειο στο atopicderma.gr και αναδημοσιεύει το skai.gr  «Όταν το δέρμα μου εμφανίζει σημάδια, είναι εφιάλτης. Νιώθω να καίγεται το πρόσωπό μου, νιώθω φαγούρα παντού και το μόνο που θέλω είναι να ξεφύγω από αυτή την κατάσταση. Ό,τι κι αν θέλω να κάνω, σκέφτομαι πρώτα εάν αυτό θα προκαλέσει έξαρση στο δέρμα μου. Οπότε υπάρχει σίγουρα μια πραγματικότητα που δεν είναιH, θα λέγαμε, επιδερμική, είναι κάτι που συνδέεται με κάθε μέρος του σώματος σου και με όλη σου την ύπαρξη».

Oι εξάρσεις της νόσου δεν προκαλούν απλώς ενόχληση.

Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν στον ασθενή έντονο άγχος και αίσθημα αμηχανίας για την εξωτερική του εμφάνιση, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα του. «Το γεγονός ότι, σε όλη μου τη ζωή, ήταν κάτι που με ενοχλούσε συνεχώς σημαίνει επίσης ότι επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μου. Έχω μια έντονη ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια, όταν ήθελα πολύ να μπω στους ναυτοπροσκόπους, όπου ήταν πολλοί από τους φίλους μου, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι φορούσαν λευκά πουκάμισα ως μέρος της στολής οπότε μετά από λίγο εμφανίζονταν λεκέδες αίματος στο πουκάμισό μου και οι άλλοι γελούσαν μαζί μου», αναφέρει ο Jim.
Επιπλέον, πολλοί ασθενείς νιώθουν ότι η ασθένεια τους περιορίζει στις δραστηριότητές τους και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα που έκαναν στο παρελθόν. H επίδραση της νόσου στην καθημερινότητα του Jim είναι έντονη και συχνά δε του επιτρέπει να κάνει όσα πραγματικά θα ήθελε, «Σκέφτομαι πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς αυτή την κατάσταση: Σκέφτομαι τα αθλήματα που θα μπορούσα να χαίρομαι, σκέφτομαι τις διακοπές που θα μπορούσα να είχα πάει, χωρίς να πρέπει να ανησυχώ για το κλίμα της χώρας ή για το αν έχω πάρει αρκετές κρέμες μαζί μου ή αν χρειάζομαι βεβαίωση από τον γιατρό για να μη με σταματήσουν για έλεγχο με όλα αυτά τα φάρμακα που έχω στην τσάντα».
Η καθημερινότητα των ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις, ωστόσο μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους σημαντικά λαμβάνοντας την κατάλληλη ενημέρωση και ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού γιατρού για τη διαχείριση της νόσου τους με βάση τις δικές τους ανάγκες.
Αν είστε λοιπόν ασθενής ή γνωρίζετε κάποιον που είναι τότε… μην αντιμετωπίζετε το θέμα επιδερμικά.Ενημερωθείτε για την ατοπική δερματίτιδα στο atopicderma.gr και συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό.


ΥγείαΗ ζωή ενός ασθενούς με Ατοπική Δερματίτιδα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κορωνοϊός- ΕΟΔΥ: 43.748 κρούσματα, 154 θάνατοι, 91 διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση...

Κατάθλιψη: Αυξημένος κατά 40% ο κίνδυνος για όσους επιλέγουν αυτό το μοτίβο διαβίωσης

Μόνοι τους ζουν σχεδόν 1 στους 3 ενήλικες στις...

Πλεύρης: Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αλλά και τις...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα