15.4 C
Serres

Ηράκλειο: Μια καραντίνα πριν από 100 χρόνια

Date:

Έρευνα σε ό,τι αφορά περιόδους πανδημίας στην περιοχή απ’ όπου κατάγεται, τον Μοχό του δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης, έκανε με αφορμή τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται και στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μοχού «Η Πρόοδος» και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Χερσονήσου, Αλέξανδρος Βογιατζάκης, αντλώντας πληροφορίες, για το πώς οι κοινωνίες προστατεύονταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

 

Η έρευνά του, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός του χωριού, αφορά τη λεγόμενη ισπανική γρίπη του 1918, που έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.








Ο κ. Βογιατζάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι με βάση δύο διαφορετικές αφηγήσεις που έχουν επικρατήσει στην περιοχή του και μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά, ιερείς του χωριού του, τότε, είχαν καταφέρει με μια ιδιότυπη «καραντίνα» να σώσουν τους κατοίκους.

Όπως ανέφερε ο κ. Βογιατζάκης, σύμφωνα με τη διήγηση του αείμνηστου ποιητή και πεζογράφου Κωστή Φραγκούλη, δεν υπήρχε κανένας θάνατος από τη γρίπη αυτή στη συγκεκριμένη περιοχή. «Ο λόγος ήταν ότι ο τότε ιερέας του Μοχού, όταν άκουσε για τη γρίπη, πήρε βαμβάκι, το πέρασε με “ διαβασμένο” κερί από την Εκκλησία, τύλιξε όλο το χωριό και είπε ότι θα είναι καταραμένοι όσοι περάσουν πάνω ή κάτω από αυτό. Το ίδιο γινόταν και σε eκκλησίες για την πραγματοποίηση ταμάτων, ενώ το βαμβάκι αυτό χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια ως φυτίλι στην παρασκευή κεριών από το κηροπλαστείο των Ενοριών, που υπήρχε τότε στο Μοχό». Κατά μια άλλη εκδοχή οι τρεις ιερείς του χωριού, εκείνης της περιόδου, έχοντας ακούσει για τη γρίπη και προφανώς θέλοντας να προφυλάξουν το χωριό, πήγαν σε τοποθεσία πάνω από τη «Σκάφη», απ’ όπου περνούσε ο δρόμος που συνέδεε τότε τον Μοχό με τα Μάλια και η οποία αποτελούσε ουσιαστικά την είσοδο του χωριού, ένωσαν τα πετραχήλιά τους και διάβασαν κάποιες ευχές. «Στόχος τους ήταν να δείξουν ότι κλείνει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, η είσοδος του χωριού και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να εισέλθει η αρρώστια» ανέφερε ο κ. Βογιατζάκης, ο οποίος πραγματοποιώντας έρευνα στα αρχεία της ενορίας Μοχού, όπου τηρείται βιβλίο θανάτων από το 1917, ανακάλυψε ότι το 1918 έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα από γρίπη και δύο άτομα από πνευμονία.

ΕλλάδαΗράκλειο: Μια καραντίνα πριν από 100 χρόνια

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ελεύθερος ο βουλευτής Κ.Φλώρος μετά την απολογία του

Ελεύθερος αφέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τους "Σπαρτιάτες",...

Καστοριά: Με τη συμμετοχή 87 εκθετών άνοιξε τις πύλες της η 49η Διεθνής Έκθεση Γούνας

Με τη συμμετοχή 87 εκθετών από την Ελλάδα, την...

Κατάρριψη UAV από τη φρεγάτα ΥΔΡΑ στον Κόλπο του Άντεν

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα τις πρωινές...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα