22 C
Serres

Ίσως και πριν τον χειμώνα η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB – Γεμίζουν με αέριο οι εγκαταστάσεις

Date:

Όλες οι βασικές κατασκευαστικές δραστηριότητες για την υλοποίηση του έργου διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας έχουν ολοκληρωθεί, ανέφερε η εταιρεία του έργου ICGB σε δελτίο τύπου την Πέμπτη.

Οι επιβλέποντες την κατασκευή, μετά από ελέγχους και δοκιμές τους τελευταίους μήνες, διαπίστωσαν ότι τα έργα στις χερσαίες εγκαταστάσεις έχουν τελειώσει και λειτουργούν.

Ολόκληρος ο αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις γεμίζουν πλέον με φυσικό αέριο σε πίεση 40 bar.

Για τα επόμενα δύο στάδια, ολοκλήρωσης του έργου ( κατασκευαστικές εργασίες και διασύνδεσης) η εταιρεία έχει υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων.

Η ελληνική εταιρεία AVAX, η οποία έχει αναθέσει σύμβαση για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάθεση του αγωγού φυσικού αερίου, ανέφερε στο ICGB ότι σύντομα ο αγωγός θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει

«Όλες οι προσπάθειες παραμένουν στοχευμένες στην όσο το δυνατόν συντομότερη λειτουργία του αγωγού, με φιλοδοξία να γίνει αυτό ακόμη και πριν από την έναρξη της επερχόμενης περιόδου θέρμανσης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Oλόκληρη η ανασκοίνωση της κοινοπραξίας κατασκευής έχει ως εξής:

«Η ICGB, η οποία αναπτύσσει τη γραμμή διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, υπέβαλε στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων επικαιροποιημένη πρόταση για την εισαγωγή σταδιακής υλοποίησης των υπόλοιπων δραστηριοτήτων για την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της εγκατάστασης.

Επί του παρόντος, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κύριες κατασκευαστικές δραστηριότητες για την υλοποίηση του έργου και από τα μέσα Ιουνίου όλες οι εγκαταστάσεις έχουν γεμίσει με φυσικό αέριο και έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς με πραγματικές ποσότητες φυσικού αερίου. Ο αγωγός φυσικού αερίου και όλες οι παρακείμενες υπέργειες εγκαταστάσεις – επτά βαλβίδες φραγής, δύο σταθμοί μέτρησης φυσικού αερίου και ένα κέντρο αποστολής – είναι ολοκληρωμένες και τεχνικά άρτιες, το οποίο καθιερώθηκε τόσο από την επίβλεψη κατασκευής του έργου όσο και από πλήθος επιθεωρήσεων και δοκιμών πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Μέχρι σήμερα και τα 182 χλμ. και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις γεμίζουν με φυσικό αέριο σε πίεση 40 bar. Η εκτέλεση δευτερευουσών δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της γραμμής διασύνδεσης αλλά αποτελούν μέρος των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του έργου βάσει της σύμβασης ECP, βρίσκεται σε εξέλιξη.Με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη εισαγωγή του IGB σε εμπορική λειτουργία και την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση του νόμου 15 και του νόμου 16 για το έδαφος της Βουλγαρίας και των αντίστοιχων αδειών για την Ελλάδα, το ICGB υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας. και Δημόσια Έργα για τη θέσπιση σταδίων του έργου. Βασικός στόχος είναι όλες οι απαραίτητες δραστηριότητες για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας να πραγματοποιούνται κατά προτεραιότητα στη φάση 1, γεγονός που θα επιτρέψει την έγκαιρη έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης. Όλες οι άλλες δραστηριότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της εγκατάστασης περιλαμβάνονται σε ξεχωριστή φάση. Θα συνεχίσουν να υλοποιούνται παράλληλα με τη λειτουργία του αγωγού.

Στη φάση 1, οι δραστηριότητες ύψιστης προτεραιότητας περιλαμβάνουν: την ήδη ολοκληρωμένη κατασκευή του αγωγού αερίου και των υπέργειων εγκαταστάσεων, δοκιμή καθοδικής προστασίας, τοποθέτηση πινακίδων κατά μήκος του αγωγού αερίου, ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης και δοκιμής του συστήματος SCADA για αυτόματο έλεγχο και διαχείριση της διασύνδεσης, δοκιμή του συστήματος πυροπροστασίας του κέντρου αποστολής κ.λπ.

Μεταξύ των καθορισμένων δραστηριοτήτων για την άλλη φάση είναι: ολοκλήρωση της τοποθέτησης εφεδρικού οπτικού καλωδίου, εφαρμογή αντιδιαβρωτικών μέτρων κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου, ολοκλήρωση του δρόμου προς το σταθμό μέτρησης αερίου κοντά στη Στάρα Ζαγόρα.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες εντάσσονται στις δεσμεύσεις της ελληνικής εταιρείας ΑΒΑΞ, η οποία εκτελεί τη σύμβαση για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου. Ο ανάδοχος έχει υποβάλει πληροφορίες στο ICGB αναφέροντας τα τέλη Αυγούστου ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων της φάσης 1, που θα επιτρέψει τη γρήγορη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την ιεράρχηση της ολοκλήρωσης του αυτοματοποιημένου συστήματος (SCADA) που απαιτείται για τη διαχείριση του αγωγού φυσικού αερίου.

Το ICGB συνεχίζει να εργάζεται ενεργά για την εκπλήρωση των απαραίτητων απαιτήσεων για την απόκτηση Άδειας χρήσης IGB και των σχετικών αδειών για την Ελλάδα, επικοινωνώντας ενεργά και βοηθώντας πλήρως όλα τα ιδρύματα που έχουν δεσμευτεί σε αυτή τη διαδικασία. Όλες οι προσπάθειες παραμένουν εστιασμένες στο να τεθεί σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό, και κύριος στόχος είναι να συμβεί αυτό πριν από την έναρξη της επερχόμενης περιόδου θέρμανσης.

Η διασύνδεση, η οποία μπορεί να καλύψει σχεδόν το σύνολο της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησής της. Δεδομένης της ανάγκης για άμεση εμπορική θέση σε λειτουργία του αγωγού, η ICGB βασίζεται σε ενεργή και συνεπή θεσμική υποστήριξη».

Πηγή: makthes.gr

ΚόσμοςΊσως και πριν τον χειμώνα η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB -...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

9 νεκροί σε δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στη Σομαλία

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους...

ΗΠΑ και Κολομβία προβάλλουν την ενότητά τους στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών»

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κολομβίας πρόβαλαν χθες...

Υποστήριξη της Ουκρανίας «ως τη νίκη» υποσχέθηκε η Βρετανία

Η Βρετανία έχει την απαραίτητη αντοχή για να συνεχίσει...

Πρόεδρος Επιτροπής PEGA σε Δ. Παπαδημούλη: «Να διαγράψετε το tweet και να ζητήσετε συγγνώμη, χωρίς καθυστέρηση»

Επανέρχεται στο ζήτημα της παρουσίασης σχεδίου προγράμματος ως απόφασης...

Μοίρασε τη δημοσίευση:
Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα