21.9 C
Serres

Ιταλοί επιστήμονες συσχέτισαν την COVID-19 με τη νόσο Kawasaki

Date:

Δέκα περιπτώσεις παιδιών με νόσο COVID-19, τα οποία έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη σπάνια φλεγμονώδη νόσο Kawasaki, ανακοίνωσαν ιταλοί επιστήμονες. Η μέση ηλικία των παιδιών (7 αγοριών και 3 κοριτσιών) ήταν τα 7,5 χρόνια, ενώ κανένα δεν πέθανε.

 

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από ανάλογα ευρήματα γιατρών στη Βρετανία (όπου αναφέρθηκαν οι πρώτες περιπτώσεις και ο πρώτος θάνατος παιδιού), στη Νέα Υόρκη (όπου περίπου 100 παιδιά που μολύνθηκαν με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, εμφάνισαν συμπτωματολογία παρόμοια με εκείνη της νόσου Kawasaki και τρία από αυτά πέθαναν), στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελβετία.

Οι Ιταλοί γιατροί, με επικεφαλής τον παιδίατρο Λούτσιο Βερντόνι του Νοσοκομείου Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ του Μπέργκαμο, έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

«Προσέξαμε μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μας με μια φλεγμονώδη διαταραχή παρόμοια με τη νόσο Kawasaki περίπου την ίδια εποχή με το ξέσπασμα του SARS-CoV-2 στην περιοχή μας. Μολονότι αυτή η επιπλοκή παραμένει πολύ σπάνια, η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το πώς ο ιός μπορεί να επηρεάζει τα παιδιά» δήλωσε ο δρ Βερντόνι.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η νόσος Kawasaki σε αυτούς τους ασθενείς προκαλείται από τον SARS-CoV-2», πρόσθεσε ο παιδίατρος του νοσοκομείου δρ Λορέντσο Ντ’ Αντίγκα αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα της Kawasaki -η αιτία της οποίας ήταν ανέκαθεν άγνωστη- περιλαμβάνουν πόνους στην κοιλιά, υψηλό πυρετό, ναυτία, εμετούς, σοβαρά δερματικά εξανθήματα και υψηλούς βιοδείκτες φλεγμονής στο αίμα.

H αντιμετώπιση τους γίνεται με ασπιρίνη σε υψηλή δόση, αντιφλεγμονώδη και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αλλά αν η θεραπεία καθυστερήσει, μπορεί το παιδί -λόγω φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία- να εμφανίσει καρδιολογικά προβλήματα.

 

παιδάκι


 

Αυξημένα περιστατικά Kawasaki τους τελευταίους δύο μήνες

Στη Λομβαρδία της Ιταλίας μόνο 19 παιδιά είχαν διαγνωστεί με νόσο Kawasaki κατά την προηγούμενη πενταετία πριν το ξέσπασμα της COVID-19, ενώ φέτος στο διάστημα Φεβρουαρίου- Απριλίου υπήρξαν δέκα περιπτώσεις που μοιάζουν με τη νόσο αυτή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά το τελευταίο δίμηνο τα παιδιατρικά περιστατικά τύπου Kawasaki εμφανίζουν μια αύξηση κατά 30 φορές σε σχέση με την εποχή πριν την πανδημία (τότε εμφανιζόταν κατά μέσο όρο μόνο ένα περιστατικό Kawasaki ανά τρεις μήνες).

Τα παιδιά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο με συμπτώματα τύπου Kawasaki εν μέσω πανδημίας, είναι τουλάχιστον τρία χρόνια μεγαλύτερα από τα παιδιά που είχαν διαγνωστεί με Kawasaki προ πανδημίας (ήταν συνήθως νήπια περίπου τριών ετών).

Επίσης εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς περισσότερα από τα μισά έχουν καρδιολογικές επιπλοκές, έναντι μόνο δύο στα 19 προ κορονοϊού. Ακόμη τα μισά έχουν σημάδια συνδρόμου τοξικού σοκ (που μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια), μια επιπλοκή που δεν είχε εμφανιστεί καθόλου στα παιδιά με Kawasaki πριν την πανδημία.

«Με βάση την εμπειρία μας, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών μολυσμένων με τον ιό SARS-CoV-2 εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου Kawasaki», επιβεβαίωσε η παιδίατρος του ίδιου νοσοκομείου δρ Αναλίζα Γκερβασόνι.

Εκτιμάται ότι το πολύ ένα στα 1.000 παιδιά που εκτίθεται στον κορονοϊό, θα αναπτύξει συμπτώματα τύπου Kawasaki και από αυτά ένα μικρότερο ποσοστό θα χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω σοβαρών επιπλοκών.

Στο παρελθόν και άλλοι ιοί είχαν συσχετιστεί με τη νόσο Kawasaki, όπως οι ρετροϊοί, ο ιός Επστάιν-Μπαρ και τα χλαμύδια. Όμως μέχρι σήμερα κανένας ιός δεν έχει επιβεβαιωθεί ως η αιτία αυτής της διαταραχής.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να βεβαιωθούν οι γιατροί ότι όντως ο νέος κορονοϊός «πυροδοτεί» την Kawasaki. H νόσος Kawasaki θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες στη διάγνωση νόσους στην παιδιατρική.

Επιστήμη - ΤεχνολογίαΙταλοί επιστήμονες συσχέτισαν την COVID-19 με τη νόσο Kawasaki

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Άλλο ένα βήμα για το κβαντικό διαδίκτυο πέτυχαν Ολλανδοί ερευνητές

Ερευνητές στην Ολλανδία κατάφεραν να τηλεμεταφέρουν κβαντικές πληροφορίες σε...

Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου εγκεφαλικού λόγω της ρύπανσης του αέρα

Η διαβίωση σε περιοχές με αυξημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας...

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την πρώτη χρήση αντιικού φαρμάκου κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ένα αντιικό φάρμακο που είχε αναπτυχθεί κατά της ευλογιάς,...

Η μείωση της τηλεόρασης σε λιγότερο από μια ώρα τη μέρα μπορεί να αποτρέψει έναν στους δέκα θανάτους από στεφανιαία νόσο

Η παρακολούθηση πολλής τηλεόρασης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας...