11.9 C
Serres

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023

Date:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων. Μια πρόταση που υποστηρίζει μια μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη- μέλη, με διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, χωρίς όμως να είμαστε, όπως είπε «περιορισμένοι από σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Την πρόταση αυτή ανέφερε πως την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη μέλη, ωστόσο απαιτείται πολύ πιο γλήγορη πρόοδος και συμπλήρωσε πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους.

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την τράπεζα της Ελλάδος αλλά από την ΕΚΤ η οποία συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους με κυριότερη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια η ελληνική δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Επίσκεψη Μελόνι στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την χώρα μας πριν τις εκλογές.

«Κάλεσα την κα Μελόνι να επισκεφτεί την Αθήνα πριν από τις εκλογές για να συζητήσουμε όλη την ατζέντα των διμερών θεμάτων και την αποδέχθηκε με χαρά και στα πλαίσια αυτά θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας για δημοσιονομικούς κανόνες. Είμαστε πολύ κοντά με την Ιταλία στα ζητήματα αυτά, να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του μεταναστευτικού διότι και αυτή είναι θύμα των διακινητών που εργαλειοποιούν ανθρώπινες ζωές και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση, μέσω της TrainItalia θα μπορεί να υποστηρίξει με πιο ενεργό και πιο ουσιαστικό τρόπο την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων».

Συμπλήρωσε πως η ΤΡΕΝΟΣΕ έχει πουληθεί το 2018 στην ιταλική κρατική εταιρία, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε ένα νέο δρόμο όπου η ιταλική εταιρία θα επενδύσει περισσότερο στο δίκτυό μας, την ασφάλειά του και την ενδεχόμενη επέκτασή του.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ανδρουλάκη


Όταν ρωτήθηκε για τα όσα είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης περί κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά και την επιλογή τρίτου πολιτικού προσώπου για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Νομίζω θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι ακριβώς εννοούσε με αυτά τα οποία είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του. Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους, να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε».

«Fake news» τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, λέγοντας πως: «Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Και πραγματικά αναρωτιέμαι, εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τις εκλογές, εν μέσω ενός απαράδεκτου περιβάλλοντος fake news. Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανειλημμένως γιατί ακριβώς ενισχύει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με το νερό. Δεν έχει τίποτα απολύτως να κάνει με μία ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία και επί της αρχής πρέπει να σας πω απορρίπτω.

Κατά συνέπεια, μη ρωτάτε εμένα διότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Ρωτήστε όλους αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν και αναπαράγουν αυτά τα fake news, στα οποία κατηγορηματικά μου δίνετε ευκαιρία και σήμερα, στο δικό μου το επίπεδο να διαψεύσω».

Πηγή ertnews.gr

ΠολιτικήΚ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Δεν καταργείται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία – Είναι δικαίωμα των παιδιών

Σε ερώτηση της βουλευτή του κόμματος «Νίκη», Ασπασίας Κουρουπάκη,...

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα

Το νομοσχέδιο για «την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και...

Στην Βουλή τις επόμενες ώρες το φορολογικό νομοσχέδιο

Όλες οι ρυθμίσεις και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής Κατατίθεται...

Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους «11» με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση

Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν σήμερα οι 11 ανεξάρτητοι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα