23 C
Serres

Κ. Σκρέκας: «Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλεύεται τις αγορές μας και να αποσταθεροποιεί το μέλλον μας»

Date:

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο όχι μόνο φυσικού αερίου, αλλά και πράσινης ενέργειας, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο 6ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022) στην ενότητα με θέμα «Ενεργειακή συνεργασία για ενεργειακή ασφάλεια πέρα από τα σύνορα».

Ο κ. Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με κρίσιμα θέματα το χάσμα τιμών στον τομέα του φυσικού αερίου και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε αυτή την καθοριστική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας θα συνεχιστεί η συνεργασία στην Ε.Ε. ώστε να διαμορφωθεί ένα ανθεκτικό μέλλον για τα κράτη – μέλη με προσιτές τιμές και βιώσιμη ανάπτυξη.
«Η σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε. είναι μία ιστορική στιγμή που δείχνει ότι αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν μπορεί να υπονομεύσει την ενότητά μας, ούτε την αποφασιστικότητά μας. Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλεύεται τις αγορές μας και να αποσταθεροποιεί το μέλλον μας. Παρά τις σοβαρές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είμαι πεπεισμένος ότι όλοι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να ενθαρρύνουμε τις οικονομίες μας», επισήμανε ο υπουργός και παρουσίασε βασικά σημεία της ενεργειακής πολιτικής της χώρας – μεγιστοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, διπλασιασμό των ενεργειακών διασυνδέσεων, τριπλασιασμό των ενεργειακών υποδομών και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών.
Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη της επέκτασης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, “που θα βάλει τα θεμέλια πύλης υδρογόνου στην Ευρώπη” και στην υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία.
“Η Ε.Ε. άφησε πίσω τα δυτικά Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα κατά την ενεργειακή κρίση”, υπογράμμισε η Μπελίντα Μπαλούκου, υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, τονίζοντας ότι η ενέργεια είναι διασυνοριακό προϊόν. «Η ενεργειακή κρίση είναι γεωπολιτικό θέμα και περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι σημαντική ενεργειακή ασφάλεια. Αν η ενεργειακή ασφάλεια δεν συμπεριλαμβάνει έξι χώρες της Ευρώπης, δεν βλέπω πως μπορεί να επιλυθεί» είπε η κ. Μπαλούκου, σημειώνοντας, ότι η χώρα της δεν έχει σύνδεση με το φυσικό αέριο της Ρωσίας και χρησιμοποιεί ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Ο Νάσερ Νουρεντίνι, υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε ότι η χώρα του, λόγω της κρίσης, οπισθοχωρεί από τους στόχους της που σχετίζονται με το κλίμα, τις μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) και επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
“Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μας υπενθύμισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια, η ενεργειακή εξάρτηση είναι θέμα εθνικής ασφάλειας”, ανέφερε η Αρτάνε Ρισζβανόλι, υπουργός Οικονομίας του Κοσόβου. «Σε καθημερινή βάση αγωνίζομαστε να διαχειριστούμε την κρίση. Πρέπει να διατηρήσουμε τα φώτα ανοιχτά και εξαρτώμαστε κατά πολύ κυρίως τους χειμερινούς μήνες από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
«Δεν είμαστε αντιμέτωποι μόνο με ενεργειακή κρίση, αλλά και με υπαρξιακή κρίση. Έχουμε κρίση στην ασφάλεια ενέργειας, στην προμήθεια ενέργειας και την κλιματική κρίση, ανέφερε ο Τζόσουα Βολτζ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ευρασία και την Αφρική. «Η χρήση της ενέργειας ως όπλο, η μετατροπή της ενέργειας σε όπλο είναι απαράδεκτη» τόνισε ο κ. Βολτς, προσθέτοντας ότι οι ενεργειακές πηγές, η πρόσβαση στην ενέργεια είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. “Είναι σημαντικό να ξαναδημιουργήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις συνεργασίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όλοι πρέπει να γίνουν μέρος της συζήτησης για την επίλυση του πολύπλοκου ζητήματος και μέρος της λύσης του. Η Ανατολική Μεσόγειος, τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της λύσης που αναζητούμε”, είπε. Έκανε λόγο για τεράστιες δυνατότητές της περιοχής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο με τις υποδομές της που βοηθούν στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Το Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeast Europe Energy Forum -SEEF2022) διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τη στρατηγική υποστήριξη του Ατλαντικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΚ. Σκρέκας: «Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλεύεται τις...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο σε σχολείο στην Πάτρα

Ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου, 17 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Νεκρός ο οδηγός ΙΧ που συγκρούστηκε με λεωφορείο- φωτογραφίες

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εύβοια....

Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- Όλα τα ονόματα

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις...

Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- Όλα τα ονόματα

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται οι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα