Καιρός: Live ο κυκλώνας Ιανός, πού βρίσκεται τώραΣε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού «ΙΑΝΟΣ» ανοιχτά του Ιονίου πελάγους και προς τη Μεσόγειο με αργή και σταθερή κατεύθυνση προς τον βορρά.

Ήδη επηρεάζονται περιοχές της ανατολικής Σικελίας και τμήματα της νότιας Ιταλίας με ήπιες βροχοπτώσεις, ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και την αυριανή ημέρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Καθώς θα εισέρχεται το κέντρο του βαρομετρικού συστήματος στα ενδότερα θαλάσσια τμήματα του Ιονίου πελάγους, αναμένεται να ενισχυθεί η δυναμική του με βροχοπτώσεις αλλά και με ισχυρές έως και αρκετά θυελλώδεις ριπές ανέμων, που αναμένεται να αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές στα Επτάνησα από το απόγευμα της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, ο καιρός σταδιακά θα αρχίσει να παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση στη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα με συνεχείς βροχοπτώσεις, πιθανόν έντονες.

Η μετέπειτα τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού «ΙΑΝΟΣ» για το ποιες επιπλέον περιοχές θα επηρεάσει αλλά και για το εάν θα αναβαθμιστεί σε τροπικό κυκλώνα, θα εξαρτηθεί από τα αποψινά και τα αυριανά πρωινά δεδομένα μεταξύ των μετεωρολογικών μοντέλων, καθώς υπάρχει ακόμη διχογνωμία τόσο όσον αφορά στην τροχιά και στην ταχύτητά του, όσο και στο συνολικό ύψος υετού στο επίπεδο της δυναμικής του.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

 


Όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκταση ενημέρωση για τον κυκλώνα Ιανό, «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση ή την πορεία τέτοιων φαινομένων. Όμως, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκτιμήσει ότι το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την Πέμπτη 17/9 αργά το απόγευμα, επηρεάζοντας αρχικά το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο -κυρίως τα δυτικά τμήματά της».

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία, αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον κυκλώνα Ιανό. Την Παρασκευή 18/9 το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο 19/9 είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η Κρήτη.

Οι επιπτώσεις από τον κυκλώνα Ιανό, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ.

Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές από τον κυκλώνα Ιανό. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *