20.3 C
Serres

Καραμανλής από το Λονδίνο: Τολμηρή η κυβέρνηση ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις περιβάλλοντος

Date:

Νέο καμπανάκι που αυτή τη φορά είναι λιγότερο δυνατό από τον Κώστα Καραμανλή. Μιλώντας σήμερα στο City του Λονδίνου στην 35η Επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών, που διευθύνει ο προσωπικός του φίλος Κώστας Γραμμένος για τις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στη διεθνή αβεβαιότητα, κρατώντας όμως σαφώς πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με την πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ενώ στήριξε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

 

Κατά την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός ανέλυσε πέντε παράγοντες που επηρεάζουν τη διεθνή κατάσταση και οι οποίοι είναι η διεθνής ασφάλεια, οι εμπορικοί πόλεμοι, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές ανισότητες.

Για το Βrexit σημείωσε ότι πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περιπέτειες για την ολοκλήρωση του Brexit, κατά τους προηγούμενους μήνες, έχουν ήδη καταδείξει τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος. Οι μελλοντικές εξελίξεις παραμένουν αυτή τη στιγμή πολύ αβέβαιες. Η ειλικρινής ελπίδα μου είναι ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι ισχυροί δεσμοί και η στενή συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα υπερισχύσουν, προς όφελος όλων των μερών», σημείωσε.

Για την Ελλάδα επισήμανε ότι υπήρξε επί σχεδόν μία δεκαετία στη μέση μιας οδυνηρής εμπειρίας λόγω της οικονομικής κρίσης. «Μίας εμπειρίας που δοκίμασε πολύ τη χώρα και τους πολίτες. Η νέα κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει την προθυμία να δράσει γρήγορα και τολμηρά, ιδιαίτερα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, προσφέροντας έτσι μια ρεαλιστική προοπτική ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος», τόνισε.








Για την Τουρκία είπε ότι η μονομερής στρατιωτική δράση της στη Συρία θα υπονομεύσει τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και θα θέσει σε κίνδυνο την επιτευχθείσα πρόοδο για την ήττα του ISIS. «Σε συνδυασμό με την επιθετική προσέγγιση της έναντι της Κύπρου, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση», επισήμανε.

Για το μεταναστευτικό ζήτησε να ληφθούν μέτρα, στο πνεύμα πιο ισόρροπης κατανομής βαρών, για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. «Πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τους παράνομους μετανάστες. Οι συμφωνίες επαναπατρισμού πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικότερα. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ελεγχόμενη μετανάστευση, στις περιπτώσεις όπου και όταν η μετανάστευση αντιμετωπίζει πραγματικές οικονομικές και εργασιακές ανάγκες, οδηγώντας έτσι τους ανθρώπους σε νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές. Επιπλέον, τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται καλύτερα. Και χώρες σαν την Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο δια ταύτα σημείωσε ότι η απογοήτευση και η ανησυχία, ο λαϊκισμός και η ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής, οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες ρίχνουν βαριά σκιά στην ομαλή λειτουργία των δημοκρατιών μας.

«Είναι επείγον να επανεξετασθούν οι προοπτικές, να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες των συμπολιτών μας, να μιλάμε ειλικρινά και να θέτουμε τις προτεραιότητες μας. Οι παγκόσμιες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας μπορούν να μας δοκιμάσουν όλους. Έχουν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο. Καμία χώρα, καμία κυβέρνηση, πόσο μάλλον πολιτικό κόμμα, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι ώρα να καθίσουμε όλοι μαζί και να εστιάσουμε στα πραγματικά ζητήματα, να μάθουμε να συζητάμε και πάνω απ ‘όλα να συνεργαζόμαστε. Λέγεται ότι βρισκόμαστε μπροστά στο λυκόφως των ηγεσιών. Είναι αλήθεια ότι, σε σύγκριση με τις θρυλικές προσωπικότητες του παρελθόντος, ακόμη και του σχετικά κοντινού παρελθόντος, οι σύγχρονοι ηγέτες φαίνονται να υπολείπονται. Η περιπλοκότητα των προβλημάτων και η υπερβολική έκθεση στα Μέσα επίσης δεν βοηθούν. Ωστόσο οι απαιτητικοί καιροί απαιτούν διορατικότητα, αποφασιστικότητα, σεβασμό προς τους ανθρώπους και βλέμμα στραμμένο στο μακροπρόθεσμο. Οι προαναφερθείσες παγκόσμιες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας μπορεί να είναι, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, το λίπασμα για υψηλής ποιότητας ηγεσία», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

ΠολιτικήΚαραμανλής από το Λονδίνο: Τολμηρή η κυβέρνηση ως προς τις μεταρρυθμίσεις και...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα