Καραμανλής: Θα κάνουμε τα πάντα για να μην αυξηθούν τα διόδια Αττικής Οδού


«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σήμερα το πρωί.

 

 

Όπως είπε ο υπουργός, αν και η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό έχει το δικαίωμα, καθώς υπάρχει σύμβαση από το 1996, με την οποία η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις των διοδίων «μονομερώς» και χωρίς να πάρει την έγκριση της Πολιτείας, ωστόσο, δήλωσε πως «δεν έχουν δίκιο να το κάνουν» (σ.σ: δηλαδή, να προχωρήσουν σε αυξήσεις).

 

Πάντως, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Καραμανλής διεμήνυσε πως «η κυβέρνηση έχει πολλούς τρόπους να αντιδράσει» και, όπως είπε, «μπορεί να πάει ακόμα και στα δικαστήρια και να επιλυθεί εκεί το ζήτημα».«Εμείς», πρόσθεσε, «δεν θέλουμε να έρθουμε σε καμία αντιπαράθεση με κανέναν […] Δεν μπορεί να έρχεται κάποιος και να “δημιουργεί τετελεσμένα” σε μια καινούργια κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Όλοι έχουμε καταλάβει, και ο επιχειρηματικός κόσμος και οι πολίτες, ότι είμαστε σε μία καινούργια κατάσταση και πρέπει όλα να τα δούμε με ψυχραιμία. Να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης της μιας εβδομάδας, όταν η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου διαπραγματευόταν το θέμα αυτό επί ένα χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα λυθεί σε μερικές εβδομάδες και πρόσθεσε: «Δεν θα δεχθούμε αύξηση διοδίων στην Αττική Οδό».

Παράλληλα, παράταση στις άδειες οδήγησης για όσους έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι το τέλος του έτους (31η Δεκεμβρίου 2019) δίνει με απόφασή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο απόκτησης των διπλωμάτων οδήγησης και να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία τους.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως «προτεραιότητά μας είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και ειδικά οι πολίτες αυτής της ηλικίας», οπότε στα σχέδια των αλλαγών του υπουργείου είναι, η αρμοδιότητα εξέτασης όσων έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, να ανήκει στους γιατρούς με περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις (αυστηροποίηση του παλαιού καθεστώτος εξέτασης) και όχι στους εξεταστές.

«Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει αυτό το καθεστώς, για τους ανθρώπους άνω των 74 ετών» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο νόμος 4599/2019 (Σπίρτζη) θα επανεξεταστεί στο σύνολό του από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών, η οποία εντός έξι μηνών θα εισηγηθεί στον υπουργό τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.

Σε ό,τι αφορά την παραπάνω απόφαση, με την οποία και δίδεται παράταση στις άδειες των 74 ετών και άνω, αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο εξυ̟πηρέτησης των κατόχων αδειών οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των εβδοµήντα τεσσάρων (74) ετών και ενόψει τροποποίησης – επικαιροποίησης του σχετικού νοµοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Από εκδόσεως της παρούσης παύει να εφαρμόζεται η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς για την ανανέωση άδειας οδήγησης κατόχων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών, ως αυτή είχε θεσπιστεί με το άρθρο 65 του νόμου 4530/2018 και είχε τροποποιηθεί με την παρ. 8 του άρθρου 4 του νόμου 4599/2019.

Εξαιρούνται όσοι εξ αυτών έχουν κριθεί απορριπτέοι σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για τους οποίους συνεχίζεται η διαδικασία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Η ισχύς της άδειας οδήγησης κατόχων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών και υποβάλλουν από την 30η Αυγούστου 2018, στις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωσή της έως και την 31η Οκτωβρίου 2019 παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Για την ως άνω παράταση ισχύος χορηγείται βεβαίωση σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Τέλος, στους ενδιαφερόμενους στους οποίους έχει χορηγηθεί ή χορηγείται βεβαίωση παράτασης ισχύος της άδειας κυκλοφορίας σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω σχετική εγκύκλιο ή χορηγείται νέα βεβαίωση, παραδίδοντας την αρχικώς χορηγηθείσα από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών για περαιτέρω παράταση κατά τα ανωτέρω».

Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ» και τη δημοσιογράφο κ. Μαρία Αναστασοπούλου

 

Πηγή 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *