«Είμαστε βέβαιοι ότι και από το State Department και από τον Πρέσβη τον κ. Payat έχουμε αυτή τη στήριξη, ώστε και η Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί, να δημιουργεί ένταση, προσπαθώντας να δημιουργήσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ, παρουσία της νέας Αμερικανίδας Προξένου της πόλης κ. Ελίζαμπεθ Λη.

 

 

«Εκεί που σταθήκαμε ιδιαίτερα είναι στο ζήτημα των σχέσεων και της έντασης που δημιουργεί η σημαντική κατά τα άλλα χώρα, η Τουρκία, όπου εμείς ξεκαθαρίσαμε πρώτον ότι είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν επισήμως τοποθετηθεί και στέλνουν ένα θετικό μήνυμα σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά και την παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου από την τουρκική κυβέρνηση με τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που γίνονται στο Αιγαίο και παράλληλα είπαμε ότι είμαστε μια χώρα που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες σε μια περιοχή όπου θα προοδεύουν όλοι οικονομικά και θα αναπτύσσονται χωρίς να έχουμε προβλήματα μεταξύ μας και αν η Τουρκία αισθάνεται ότι έχει κάποια διαφορά απέναντι μας αυτή είναι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και αν δεν μπορούμε να τα βρούμε με διάλογο σε σχέση με το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τις δύο πλευρές, υπάρχει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης όπου μπορούμε να προσφύγουμε για να βρούμε λύση. Είμαστε βέβαιοι ότι και από το state department και από τον Πρέσβη ον κ. Payat έχουμε αυτή τη στήριξη, ώστε και η Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί, να δημιουργεί ένταση, προσπαθώντας να δημιουργήσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα», τόνισε ο κ. Καράογλου.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ αναφερόμενος στην Τουρκία παρέπεμψε στην δήλωση του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ. «Είμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη για να εστιάσουμε στην οικονομική ατζέντα και όπως με ακούσατε να λέω είμαστε αφοσιωμένοι στη θετική ιστορία που γράφει η Ελλάδα σε σχέση με τους βόρειους γείτονες της», σημείωσε ο κ. Πάιατ.


Views: 32