18.7 C
Serres

Καστοριά: Ικανοποίηση από την παρουσία της κορεάτικης εμπορικής αποστολής

Date:

Με θετικό πρόσημο για τους γουνοποιούς της Καστοριάς ολοκληρώθηκε η επίσκεψη 25μελούς εμπορικής αποστολής από τη Ν. Κορέα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», η Ομοσπονδία Γούνας, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Enterprise Greece σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας, Απόστολος Τσούκας, εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση για τις συμφωνίες που υπήρξαν ανάμεσα στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις και την πολυπληθή κορεάτικη αντιπροσωπεία και τόνισε ότι με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών «θα προχωρήσουμε στην οργάνωση κι άλλων τέτοιων συναντήσεων με εμπορικούς αντιπροσώπους από άλλη χώρα».

Ο κ. Τσούκας χαρακτήρισε «κατόρθωμα» το γεγονός ότι «μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με το εμπόριο της γούνας να βρίσκεται σε υποχώρηση και τις επιχειρήσεις μας τον περισσότερο καιρό να είναι κλειστές, ότι καταφέραμε να ανοίξουμε τις πύλες του Εκθεσιακού Κέντρου Γούνας και να οργανώσουμε αυτό το εμπορικό και οικονομικό event». Επεσήμανε ότι «στην Καστοριά, είτε είσαι γουνοποιός, είτε κάτι άλλο, όλοι μας βράζουμε στο ίδιο καζάνι» και εξέφρασε την ικανοποίηση του που μέσω αυτής της συνάντησης «κάποιες επιχειρήσεις κατάφεραν να εργαστούν κα συνάψουν οικονομικές συμφωνίες».

Ο προσανατολισμός των γουνοποιών από την ρωσική στην κορεάτικη αγορά δεν θα είναι εύκολος, ενώ λόγω μικρότερου μεγέθους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει το μέγεθος των απολεσθέντων οικονομικών συναλλαγών της Ρωσίας. Ο κ. Τσούκας τόνισε ότι οι επιχειρήσεις που θα εργαστούν με την Κορέα, θα χρειαστεί το προσεχές διάστημα «να αναπροσαρμόσουν όλα τα μοντέλα των παραγόμενων προϊόντων γούνας» αφού το σύνολο της παραγόμενης παραγωγής σε Καστοριά και Σιάτιστα είναι προσαρμοσμένο σε σωματότυπο της ρωσικής αγοράς.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, αναφέρθηκε στο ιστορικό της οργάνωσης της επιχειρηματικής αποστολής, τόνισε ότι τα 25 μέλη της εμπορικής αποστολής εκπροσωπούν 14 μεγάλες επιχειρήσεις της Κορέας κι ότι έφθασαν στην Καστοριά μετά από συμφωνία με τις κλαδικές οργανώσεις των γουνοποιιών.


Σύμφωνα με στοιχεία του Enterprise Greece που παρακολούθησε τις συναντήσεις, υπήρξαν 100 btb συναντήσεις με επιχειρηματίες και πραγματοποιήθηκαν 20 επισκέψεις σε τοπικά εργοστάσια, ενώ κλείστηκαν δεκάδες συμφωνίες με επιχειρηματίες.

Ο κ. Σμυρλής απευθυνόμενος στους γουνοποιούς, ανέφερε ότι «ακόμη και να σταματήσει σήμερα ο πόλεμος, οι σχέσεις με την Ρωσία δεν θα ομαλοποιηθούν τον επόμενο μήνα κι οφείλουμε να σχεδιάσουμε τα πλάνα μας χωρίς να έχουμε την Ρωσία». Απαντώντας σε ερώτημα για τις εξαιρέσεις των προϊόντων από τις κυρώσεις, ανέφερε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ζητούμε εξαιρέσεις για τα ελληνικά προϊόντα που θίγονται, αλλά δεν γίνεται να ζητάμε εξαιρέσεις για όλα τα ελληνικά προϊόντα, γιατί πρέπει να λειτουργούν και οι κυρώσεις».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΚαστοριά: Ικανοποίηση από την παρουσία της κορεάτικης εμπορικής αποστολής

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Την λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας έχει προγραμματίσει η...

Θεσσαλονίκη: Θέσεις εργασίας για 400 επιστήμονες/ερευνητές στο Διεθνές Κέντρο COPE-Nano

Θέσεις εργασίας για 400 επιστήμονες και ερευνητές προβλέπεται να...

Αίσιο τέλος της επιχείρησης για περιπατητή που τραυματίστηκε στον Όλυμπο

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα