12.5 C
Serres

Κατασκευάζονται νέοι δρόμοι για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού – Σε ποιες περιοχές θα γίνουν

Date:

Στην κατασκευή νέων οδικών αξόνων που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης, προχωρά το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας άμεσα κονδύλια που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στις προτεραιότητες της διοίκησης της ΠΚΜ παραμένει σταθερά η κατασκευή νέων οδικών έργων στις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες, με στόχο την ασφαλή διέλευση των οχημάτων, ωστόσο με δεδομένη την έλλειψη κονδυλίων βαρύτητα δίνεται σε συντηρήσεις και ανακατασκευή του υφιστάμενου οδικού δικτύου που εξελίσσονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι νέοι δρόμοι που σχεδιάζει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε προ ημερών πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για έργα οδικής ασφάλειας αρμοδιότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) , συνολικού προϋπολογισμού 335 εκατ. ευρώ.

Η πρόσκληση, η οποία είναι σε ισχύ, εκδόθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η δράση «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό μερίδιο από τη νέα χρηματοδοτική πίτα θα λάβει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υπέβαλε ήδη προτάσεις για τρία μεγάλα οδικά έργα, που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών, ένα εκ των οποίων προϋπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, η πρόσκληση αυτή για την ένταξη οδικών έργων θα δώσει μεγάλη “ανάσα”, καθώς, όπως είπε, τα κονδύλια που διατίθενται στις περιφέρειες, είναι περιορισμένα, ενώ συνήθως επαρκούν μόνο για συντηρήσεις δρόμων. «Ωστόσο με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες από τις υπηρεσίες μας, διαπιστώνεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία χρειάζονται νέα έργα και μάλιστα άμεσα» σχολίασε ο ίδιος.

Που θα γίνουν τα νέα οδικά έργα

Οι προτάσεις που υπέβαλε ήδη η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πρόσκλησης, αφορούν:


*Την κατασκευή παράλληλου δρόμου στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων, από το ύψος του κόμβου Κ12 ως τον κόμβο της Θέρμης.

Το έργο κοστολογείται περίπου 50 εκατ. ευρώ, για το οποίο, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίλλιας οι υπηρεσίες της ΠΚΜ κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να ωριμάσουν οι μελέτες του και να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αυτό το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί θα αποσυμπιέσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την περιφέρεια να κρατήσει τους πόρους από το ΕΣΠΑ που θα έπαιρνε για αυτό, διαθέτοντας τους σε άλλα εξίσου σημαντικά έργα οδικής ασφάλειας» επισήμανε ο κ. Μπίλλιας.

*Το δεύτερο μεγάλο οδικό έργο αφορά στο οδικό τμήμα του δρόμου από το ύψος της Καλλικράτειας ως τα Μουδανιά, όπου θα αντικατασταθούν στηθαία ασφαλείας, που είναι παλιά και φθαρμένα, ενώ θα τοποθετηθούν καινούργια σε πολλά σημεία. Παράλληλα, θα γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στη γεωμετρία της οδού, ενώ προγραμματίζονται και ασφαλτοστρώσεις. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης παρέμβασης ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ

*Το τρίτο έργο που υποβλήθηκε στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφορά στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας, ύψους επίσης 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή δυο τμημάτων δρόμου, από τον κόμβο Διαβατών, στην συμβολή με περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, μέχρι την δημοτική ενότητα της Σίνδου και από την κοινότητα Γέφυρας έως τη Χαλκηδόνα.

«Τα έργα αυτά είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, καθώς οι περισσότεροι υφιστάμενοι δρόμοι έχουν αστικοποιηθεί και δέχονται μεγάλα κυκλοφορικά φορτία. Ως εκ τούτου χρειάζονται νέοι δρόμοι που για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού και την πιο ασφαλή διέλευση των διερχόμενων οδηγών» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων.

Πηγή: makthes.gr

ΕλλάδαΜακεδονίαΚατασκευάζονται νέοι δρόμοι για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού - Σε ποιες περιοχές...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πράξεις για την Μακεδονία: «Ενστάσεις του Χρ. Τζιουβάρα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας»

Τις ενστάσεις του Περιφερειακού Συμβούλου Πιερίας (με την περιφερειακή...

Κεντρική Μακεδονία- Tα 10 κορυφαία αγροτικά προϊόντα στον κλάδο της Αγροδιατροφής

Η Αγροδιατροφή αποτελεί αποδεδειγμένα τον τομέα αιχμής για την...

Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα γονατίζει μπροστά στους νεκρούς της – Ποτέ στους εχθρούς της»

Στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Εθνική...

Aegean: Έξι νέες πτήσεις, νέο lounge στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και δημιουργία remote call enter

Έξι νέοι προορισμοί που θα διατηρηθούν και στο χειμερινό...

Μοίρασε τη δημοσίευση:
Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα