Καθησυχάζει η NASA: Δεν θα προσκρούσει στη Γη ο αστεροειδής Άποφις

Καθησυχάζει η NASA: Δεν θα προσκρούσει στη Γη ο αστεροειδής Άποφις

Καθησυχαστική είναι η NASA σχετικά με την πορεία ενός από τους πιο επικίνδυνους αστεροειδείς, καθώς έπειτα από νέους υπολογισμούς της τροχιάς του, κατέληξαν στην εκτίμηση ότι ο Άποφις, που ανακαλύφθηκε το 2004, δεν πρόκειται να προσκρούσει στη Γη κάποια στιγμή σύντομα, αλλά μέσα στα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια.

 
Με διάμετρο περίπου 340 μέτρα, ο Άποφις θεωρήθηκε σοβαρή απειλή, όταν εκτιμήθηκε ότι θα περάσει ανησυχητικά κοντά από τη Γη τον Απρίλιο του 2029 -σε απόσταση μόλις 32.000 χιλιομέτρων, μικρότερη εκείνης των γεωσύγχρονων δορυφόρων-, αν και, όπως έδειξαν κατοπινές αναλύσεις δεν υπάρχει τότε κίνδυνος πρόσκρουσης. Εξίσου καθησυχαστική υπήρξε η πρόβλεψη και για την επόμενη κοντινή διέλευσή του το 2036.

Έως τώρα υπήρχε ακόμη μια μικρή πιθανότητα να πέσει στη Γη το 2068, η οποία όμως και αυτή εξαλείφθηκε μετά τους νέους υπολογισμούς με τη βοήθεια νέων παρατηρήσεων από τηλεσκόπια κατά την πρόσφατη διέλευση του ‘Αποφι σε απόσταση 17 εκατ. χλμ. στις 5 Μαρτίου. Αλλά και για μερικές ακόμη δεκάδες χρόνια μετά το 2068 ο εν λόγω αστεροειδής δεν αναμένεται να αποτελέσει απειλή για τον πλανήτη μας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μία πρόσκρουση το 2068 δεν θεωρείται πια πιθανή και οι υπολογισμοί μας δεν δείχνουν τον παραμικρό κίνδυνο πρόσκρουσης για τα τουλάχιστον 100 επόμενα χρόνια», διαβεβαίωσε ο Ντέιβιντ Φαρνόκια του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) της NASA. Ο Άποφις δεν ανήκει στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία, όπως οι περισσότεροι αστεροειδείς, αλλά στη λεγόμενη οικογένεια Άτεν.

Πηγή ΑΠΕ

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version