- Διαφήμιση -

Κεντρική Μακεδονία: Στα «κάγκελα» οι αγρότες της- Επιστολή Στ. Λίτου στον πρωθυπουργό

Στα «κάγκελα» οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Σε αδιέξοδο κινδυνεύουν να βρεθούν πάνω από 2.000 αγρότες στην κεντρική Μακεδονία εξαιτίας προβλημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

Τα δικαιώματά τους μπορεί να μείνουν χωρίς ενεργοποίηση, εξαιτίας της πρόβλεψης για υποχρεωτική καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), τόσο για τα ιδιόκτητα, όσο και για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, κατά την υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης. Αυτό που φοβούνται οι αγρότες είναι ότι θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις για μια γραφειοκρατική ρύθμιση. Οι αγρότες κυρίως στους νομούς Σερρών. Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Πέλλας είναι σε αδιέξοδο αφού οι «υπεύθυνοι πυλών ΟΣΔΕ», σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαμηνύσει, ότι το σύστημα δεν δέχεται δηλώσεις χωρίς ΑΤΑΚ.

Σύμφωνα με όσα είπε στο makthes.gr ο πρόεδρος των Αγροτοκτηνοτρόφων του νομού Σερρών, Στέργιος Λίτος, «το σύστημα δε λαμβάνει υπόψην του πως οι περισσότερες από τις εκτάσεις που νοικάζουμε για καλλιέργειες έχουν πολλούς ιδιοκτήτες, ή σε κάποιες περιπτώσεις αυτοί που τις διαχειρίζονται δεν έχουν κάνει καν αποδοχή κληρονομιάς».

Ο κ. Λίτος σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό επισημαίνει τα προβλήματα των αγροτών, τονίζοντας πως «έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι».

Την επιστολή του ο κ. Λίτος κωδικοποιεί τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου:

«1) Δηλώσεις ΟΣΔΕ :

Εδώ έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις ! Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μετατραπεί σε μεγαλύτερο εχθρό του αγρότη , κατεύθυνση εντελώς αντίθετη από τον λόγο ύπαρξης και λειτουργίας του οργανισμού! Με αποτέλεσμα , αντί για μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινωνικών πόρων , αυτή τη στιγμή συνάδελφοι έχουν αναγκασθεί να δαπανήσουν το λιγοστό εισόδημα τους σε δικηγόρους ούτως ώστε να αποφύγουν ποινές και πρόστιμα τα οποία είναι εξοντωτικά για τον αγροτικό τομέα.

Μόνο για το 2021 ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει , βρίσκονται ακόμη στον «αέρα».

»2) Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.

Καθημερινά , γινόμαστε μάρτυρες αυξημένων ροών προϊόντων τα οποία περνούν τα σύνορα στον Προμαχώνα και ως δια μαγείας βαφτίζονται Ελληνικά. Η κατάσταση έχει γίνει δραματικά χειρότερη με την πάροδο του χρόνου , έχοντας θέσει σοβαρούς προβληματισμούς στον αγροτικό κόσμο , ο οποίος φαίνεται να αναπολεί τις εποχές ΣΥΡΙΖΑ.

»3) Κάθε προεκλογική υπόσχεση για αγροτικά πετρέλαια και αγροτικά επιμελητήρια έχει απλά μείνει υπόσχεση, με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας να έχει αυξηθεί σημαντικά.

»4) Κορονο-ενισχυση:

Άνιση και χωρίς καμία απολύτως λογική κατανομή και διάθεση των επιδομάτων “κορoνο-ενισχυσης”».

Ο κ. Λίτος επιτίθεται και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπυξης Σπήλιο Λιβανό λέγοντας στην επιστολή του πως «δυστυχώς δεν έχει ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και δυστυχώς δεν βλέπουμε φως στο τούνελ» και ζητάει να αρχίσει διάλογος για την «επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει».

Πηγή makthes.gr

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version