ΚΚΕ Σερρών: Κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση μνήμης στο χώρο του Τάσουλουκ ΝιγρίταςΤο Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σε συνεργασία με την Τ.Ο. Σερρών του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο Τάσουλουκ Νιγρίτας την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020 για να τιμήσουν τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ που πήραν μέρος στη μάχη και έπεσαν στον αγώνα τους κατά των ναζιστών κατακτητών.

Συγκέντρωση στις 10:00 πμ στο χώρο της Πλατείας, μπροστά στο Δημαρχείο Νιγρίτας που βρίσκεται το άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης. Κατάθεση στεφανιών και σύντομος χαιρετισμός.

Μετάβαση στο χώρο του μνημείου στο Τάσουλουκ στις 11:30 πμ. Θα γίνουν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ομιλία και κατάθεση στεφανιών.

Λεωφορείο θα ξεκινήσει μπροστά από τα Δικαστήρια Σερρών στις 9:00 πμ

Κατά τη μετακίνηση και σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία. (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις).

Το Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ
Και η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ


Λίγα λόγια για το ιστορικό:

Στα μέσα του Σεπτέμβρη του 1944 και μάλιστα λίγο πριν από την απελευθέρωση όλης της γύρω περιοχής, διαδραματίζονται τα ηρωικά γεγονότα του Τάσουλουκ στις 14/9/1944.

Παραμονή της μάχης, μια μηχανοκίνητη φάλαγγα Γερμανών επέδραμε στα χωριά της Νιγρίτας, ανατίναξε τη γέφυρα του Στρυμόνα, έκαψε τον ηλεκτρικό σταθμό της Νιγρίτας, πολλά σπίτια στη γύρω περιοχή και στην πόλη, σκορπώντας το θάνατο και τον τρόμο που μόνο ναζί ξέρουν να κάνουν σε άμαχους.

Κατά τις συμπλοκές όμως αυτές πιάστηκαν και δύο Γερμανοί αιχμάλωτοι. Προς το τέλος του πολέμου ήταν συχνό φαινόμενο Γερμανοί στρατιώτες που διακατέχονταν από αντιναζιστικά αισθήματα και βλέποντας το τέλος του άδικου εκείνου πολέμου να παραδίδονται αιχμάλωτοι στον ΕΛΑΣ και μάλιστα να πολεμούν στο πλευρό του.

Τότε οι Γερμανοί μα αφορμή αυτό το γεγονός συγκέντρωσαν τους άντρες και τις γυναίκες, αρχικά στην πλατεία της Νιγρίτας και στη συνέχει τους μετέφεραν έξω από την Νιγρίτα με σκοπό να τους σκοτώσουν. Μετά όμως από διαπραγματεύσεις απεφεύχθη η εκτέλεση των κατοίκων της Νιγρίτας. Με την υπόσχεση να αφεθούν ελεύθεροι οι αιχμάλωτοι.

Χαράματα της επόμενης μέρας:

Στη δασωμένη περιοχή του Τάσουλουκ, 20 χιλιόμετρα από τη Νιγρίτα, τη μηχανοκίνητη φάλαγγα των Γερμανών που επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη μέσω Σοχού, μετά τα γεγονότα της Νιγρίτας, την περίμενε τμήμα του 19ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Τους επιτέθηκε και στην πολύωρη μάχη που επακολούθησε, κυριολεκτικά τους διέλυσε και τους εξόντωσε, παίρνοντας εκδίκηση για τις καταστροφές και τα εγκλήματα των ναζιστών κατακτητών.

Στον τόπο της μάχης οι Γερμανοί, εκτός από τους νεκρούς και τους πολλούς αιχμαλώτους, άφησαν άφθονο σύγχρονο πολεμικό υλικό, με το οποίο εφοδιάστηκαν κα εξοπλίστηκαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Στη μάχη αυτή έπεσαν σύντροφοι μαχητές τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα τόσο στην πλάκα του μνημείου όσο και στη μνήμη των ανθρώπων.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *