Η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific ζητεί από τους 27.000 υπαλλήλους της να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για τρεις εβδομάδες μέσα στους επόμενους μήνες, σε μία ένδειξη των αρνητικών επιπτώσεων που έχει ο φονικός κορονοϊός στις αερομεταφορές.

 

 

“Κάνω έκκληση στον καθένα από εσάς να βοηθήσετε”, είπε απευθυνόμενος στο προσωπικό της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλός της Αουγκούστους Τανγκ Κιν-γουίνγκ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και πρόσθεσε ότι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι “το ίδιο σοβαρή” με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

“Η διατήρηση της ρευστότητας είναι τώρα κομβική για την προστασία της επιχείρησής μας”, είπε.

Η εταιρεία ζητεί από το προσωπικό να πάρει άδεια άνευ αποδοχών κατά το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου. Την Τρίτη, η Cathay Pacific ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά 30% τη δυναμικότητά της τους επόμενους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένου του 90% περίπου των πτήσεών της στην ηπειρωτική Κίνα.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι οι πρόσφατες διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά, που συνήθως είναι από τις επικερδέστερες για την αεροπορική εταιρεία περιόδους του χρόνου, υπήρξαν “μια από τις δυσκολότερες… που είχαμε ως σήμερα”.

“Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό”, πρόσθεσε ο Τανγκ, ο οποίος βρίσκεται σε αυτήν την θέση από τον Αύγουστο.


Στο μεταξύ, η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις απομακρύνουν πολίτες τους από το επίκεντρο του ιού, την πόλη Ουχάν στην Κίνα.

Μια πτήση που μεταφέρει Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και πολίτες άλλων μικρότερων χωρών του Ειρηνικού, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, αναμένεται να φθάσει στο Όκλαντ αργότερα σήμερα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η πτήση τσάρτερ της Air New Zealand που ναύλωσε η κυβέρνηση αναμένεται στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, σήμερα περίπου στις 18.30 τοπική ώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος επιβιβάστηκαν 193 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 100 Νεοζηλανδών πολιτών και μόνιμων κατοίκων, 23 Αυστραλών και 70 ξένων υπηκόων, κυρίως από νησιά του Ειρηνικού.

 

Κατά την άφιξή τους οι Αυστραλοί επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλη πτήση με προορισμό τη νήσο των Χριστουγέννων, που τελεί υπό αυστραλιανή διοίκηση, όπου βρίσκονται και οι υπόλοιποι Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν και όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, τη μέγιστη διάρκεια επώασης του ιού.

Οι υπόλοιποι που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε μια στρατιωτική βάση στο Βόρειο Όκλαντ και θα καταλύσουν κυρίως σε τροχόσπιτα.

Η πτήση της New Zealand ακολουθεί μια άλλη της Qantas, η οποία χθες μετέφερε από την Ουχάν στη νήσο των Χριστουγέννων 241 Αυστραλούς.

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι έχει ζητήσει άδεια για μια δεύτερη πτήση για απομάκρυνση πολιτών από την Ουχάν που, όπως είπε, πιθανόν να είναι η τελευταία για την Καμπέρα.

 

Η Αυστραλία έχει 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες του Ειρηνικού μέχρι στιγμής κανένα.

Το Ουζμπεκιστάν επιβίβασε σε αεροσκάφη 84 ανθρώπους από την Ουχάν και θα τους βάλει σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Τασκένδη, ανακοίνωσε σήμερα ο κρατικός αερομεταφορέας της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας.

Η Uzbekistan Airways ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι επιβάτες συνοδεύονται από γιατρούς και ειδικούς με εξοπλισμό προστασίας.

Πηγή ΑΠΕ, Reuters, AFP