25.4 C
Serres

Κορονοϊός: Αγωνία για 5χρονο αγοράκι που νοσηλεύεται διασωληνωμένο – Τι είναι το σύνδρομο MIS-C

Date:

Τι είναι το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C)

Ένα 5χρονο αγόρι νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη μονάδα εντατικής του νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού” λόγω επιπλοκών από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΟΡΕΝ, το παιδί έχει ένα σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο.

Πρόκειται για το σύνδρομο ονόματι MIS-C που δημιουργείται στα παιδιά, τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από κορονοϊό και εμφανίζεται ως επιπλοκή. Το 5χρονο παιδί είχε νοσηλευτεί και τις προηγούμενες ημέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην καρδιά του από αυτό το σπάνιο σύνδρομο, ήταν αυτά που οδήγησαν τους γιατρούς στην απόφαση να γίνει διακομιδή του παιδιού στο «Ωνάσειο». Ωστόσο, το 5χρονο παιδί την Παρασκευή επέστρεψε εκ νέου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παίδων – Αγλαΐα Κυριακού», όπου παραμένει διασωληνωμένο.

Τι είναι το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C)








Τα παιδιά με σχετιζόμενο με την COVID-19 πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) συνήθως εμφανίζουν shock, καρδιακές αρρυθμίες, περικαρδιακή συλλογή και διάταση/ανεύρυσμα των στεφανιαίων αρτηριών. Η κλινική εικόνα συχνά προσομοιάζει με αυτήν της νόσου Kawasaki, άλλοτε όμως παρουσιάζεται με βαριά συμπτωματολογία, με χαρακτηριστικό τον πυρετό διάρκειας άνω των 3-5 ημερών και με τη συμμετοχή διαφόρων συστημάτων (γαστρεντερικό, κυκλοφορικό, δέρμα, αίμα, σπανιότερα αναπνευστικό). Η νόσος εκδηλώνεται κατά κανόνα τέσσερις εβδομάδες μετά την COVID-19. Χαρακτηριστικά εργαστηριακά ευρήματα της νόσου είναι οι ιδιαίτερα αυξημένοι δείκτες φλεγμονής (προκαλσιτονίνη, CRP, pro-BNP, φερριτίνη, d-dimers), η λεμφοπενία, η υπερτρανσαμινασαιμία και η θρομβοκυττοπενία.
Σε σύγκριση με τους ενήλικες, ο θάνατος σε παιδιά με πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο είναι ασυνήθιστος παρά τους σημαντικά αυξημένους δείκτες φλεγμονής και τη συμμετοχή πολλών συστημάτων. Οι περισσότεροι ανήλικοι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, η οποία σπάνια χορηγείται σε ενήλικες. Το εάν αυτή ή άλλες θεραπείες που εφαρμόζονται επηρεάζουν τη θνητότητα, μένει να μελετηθεί και καθοριστεί.

Εμφάνιση του συνδρόμου σε 15χρονο στη χώρα μας
Στην Παιδιατρική Metropolitan Hospital αντιμετωπίστηκε τον Δεκέμβριο με επιτυχία περιστατικό ανθεκτικού πολυσυστηματικού υπερφλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C) σε αγόρι ηλικίας 14 ετών, 25 ημέρες μετά από ελαφρά COVID-19 (ανοσμία και αγευσία μόνον), με υψηλό πυρετό, έντονο κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις και μυοκαρδίτιδα, με εξαιρετικά παθολογικές και απολύτως συμβατές εργαστηριακές παραμέτρους. Αντιμετωπίστηκε με τη χορήγηση γ-σφαιρίνης (2g/kg βάρους σώματος), ώσεις μεθυλπρεδνιζολόνης η οποία ακολούθως χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση και εν συνεχεία, λόγω επιμονής του πυρετού και των παθολογικών εργαστηριακών παραμέτρων χορηγήθηκε και ο ανοσοτροποποιητικός παράγων Anakinra, με τον οποίο επιτεύχθηκε η ύφεση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Η έκβαση ήταν ικανοποιητική και το παιδί εξήλθε του Θεραπευτηρίου μετά από 17 ημέρες νοσηλείας.

Πηγή enikos.gr

ΕλλάδαΚορονοϊός: Αγωνία για 5χρονο αγοράκι που νοσηλεύεται διασωληνωμένο - Τι είναι το...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Ρυθμίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Η αλλαγή ώρας έρχεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου,...

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών – Αισθητός στην Αττική

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί...

Φρίκη στην Καρδίτσα: Βρέθηκε ακέφαλο πτώμα ηλικιωμένης

Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα, άνω των 80 ετών, στο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα