Κορωνοϊός: Μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια εγκεφαλικά σε ενήλικες 30 έως 40 ετών


Αιφνίδιο εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα ηλικίας 30 έως 40 ετών μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNN ο Δρ. Thomas Oxley, νευροχειρούργος στο νοσοκομείο Όρος Σινά της Νέα Υόρκης.

 

Συγκεκριμένα, ο Oxley και οι συνάδελφοί τους δημοσίευσαν λεπτομέρειες της πορείας πέντε ασθενών τους. Όλοι τους είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών, ενώ παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα της νόσου ή ήταν εντελώς ασυμπτωματικοί.

“Ο ιός φαίνεται ότι προκαλεί αύξηση των θρόμβων στις μεγάλες αρτηρίες, πράγμα που οδηγεί σε σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια”, δήλωσε ο Oxley στο CNN.

“Η έκθεσή μας παρουσιάζει επταπλάσιο αριθμό αιφνίδιων εγκεφαλικών σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους παρουσιάζοντας είτε ελαφρά συμπτώματα, είτε κανένα”, σημείωσε.

“Όλοι τους βγήκαν θετικοί όταν εξετάστηκαν στον ιό, ενώ δύο άργησαν να καλέσουν ασθενοφόρο”, συμπλήρωσε.

Κατά τη γνώμη του, αιτία για αυτές τις καθυστερήσεις είναι το άγχος των νεαρών ενηλίκων ότι ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω το σύστημα υγείας που αυτή τη στιγμή μάχεται με όλες του τις δυνάμεις απέναντι στην πανδημία.“Συγκριτικά, τους τελευταίους δώδεκα μήνες φροντίζαμε κατά μέσο όρο 0,73 ασθενείς την εβδομάδα, οι οποίοι ήταν κάτω των 50 ετών και είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο”, αναφέρει η ομάδα σε επιστολή της στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Δηλαδή λιγότερους από δύο ασθενείς ανά μήνα.

Τουλάχιστον ένας ασθενής έχει χάσει τη ζωή του με αυτό τον τρόπο ενώ άλλοι βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης, ΜΕΘ ή στο τμήμα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων. Μόνο ένας έχει επιστρέψει στο σπίτι του, αλλά έχει υψηλές ανάγκες για ιατρική φροντίδα, τονίζει ο Oxley.

Ως εκ τούτου, συμβουλεύει τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για την εμφάνιση συμπτωμάτων κοροναϊού και να καλούν αμέσως ασθενοφόρο αν έχουν λόγους να πιστεύουν ότι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η παράλυση των μυών του προσώπου, η ξαφνική αδυναμία του χεριού και η δυσκολία στην ομιλία.

“Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το εγκεφαλικό είναι η αφαίρεση του θρόμβου που το προκάλεσε, όμως αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί τις πρώτες έξι ώρες από το συμβάν και ορισμένες φορές μέχρι και το τέλος του πρώτου εικοσιτετραώρου”, υπογραμμίζει ο Oxley.

 

πηγή aftodioikisi.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *