Με την Ελλάδα να μετρά καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς, θύματα του κορονοϊού μένουν εκτός ψυκτικών θαλάμων.

 

Ήδη από το Μάρτιο ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος, Σωτήρης Αγγελέτος εξέφραζε στο grtimes.gr τους φόβους του να μην «αγγίξουμε το φαινόμενο του Μπέργκαμο». Αξίζει να τονιστεί ότι εκρηκτική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Βόλου, όπου δεν επαρκούν οι νεκρικοί θάλαμοι, καθώς τα τρία τελευταία 24ωρα έχουμε περίπου 16 νεκρούς ενώ η χωρητικότητα δεν υπερβαίνει τους 8…

«Όσον αφορά την κρατική υποδομή που υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι άξια συγχαρητηρίων. Θέτουν πάνω απ’ όλα το ύψιστο καθήκον τους και σε δεύτερο επίπεδο τον εαυτό τους. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή για τη φιλοξενία των σορών από COVID-19, όσον αφορά στους ψυκτικούς θαλάμους» λέει.

Ήδη έχουν σταλεί επιστολές σε βουλευτές, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Και παρόλο που τους είχαμε αναφέρει ότι το κόστος δημιουργίας των ψυκτικών θαλάμων θα ήταν εξ ολοκλήρου δικό μας, δεν απάντησαν, όπως όφειλαν. Γιατί και αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή έχουν δικαίωμα σε μια πολιτισμένη κηδεία».

Η συζήτηση όμως, για τον κ. Αγγελέτο, δεν σταματά απλά στην αξιοπρέπεια απέναντι στους νεκρούς.

 

«Μια σορός μολυσμένη από κορoνοϊό αποτελεί κίνδυνο. Είναι άμεσα μεταδιδόμενο το νόσημα στο οποίο εκτιθέμεθα ως λειτουργοί. Με το κράτος, παράλληλα, να μην θέλει να μεριμνήσει. Οι κανόνες που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένοι και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό που προμηθευόμαστε μόνοι μας. Είμαστε η μοναδική χώρα του κόσμου όπου δεν υπάρχει επάρκεια ψυκτικών θαλάμων για νεκρά σώματα» τονίζει.


Κατά μέσο όρο κάθε νοσοκομείο διαθέτει οκτώ με εννέα ψυγεία για τη τοποθέτηση των νεκρών σωμάτων. Τα θύματα στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία, με τη λίστα «αναμονής» για τους θαλάμους να μακραίνει.

«Όταν έχουμε πάνω από 10-12 περιστατικά θανάτων καθημερινά, που θα μπορέσουμε να τα τοποθετήσουμε όλα; Και δεν είναι μόνο οι θάνατοι που καταγράφονται στα νοσοκομεία. Οικογένειες μάς ενημερώνουν ότι απεβίωσε δικός τους άνθρωπος από κορoνοϊό. Πού να το μεταφέρω εγώ αυτό το σώμα, όταν τα νοσοκομεία είναι πλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ούτε ακόμα και τα δικά τους περιστατικά; Αναγκαστικά, η σωρός μένει εκτός ψυγείου».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελέτος αναφέρει πως αν άμεσα δεν υπάρξει μέριμνα από τη μεριά του κράτους, ενδεχομένως να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ειδικός χώρος για τα περιστατικά COVID

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη έχουν ταφεί σε απομακρυσμένο χώρο στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, μέχρι στιγμής 83 νεκροί, που απεβίωσαν λόγω κορoνοϊού.

Από τα τέλη Μαρτίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε δώσει εντολή να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για τα περιστατικά COVID-19, αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.

Κατά μέσο όρο, καθημερινά θάβονται έξι νεκροί. Ξεκινώντας τον Μάρτιο, είχαν δημιουργηθεί 50 ταφόνες, ένας προγραμματισμός που αποδείχθηκε «σωτήριος», όπως λέει ο κ. Αβαρλής.

«Στο πρώτο κύμα, ευτυχώς, δεν είχαμε πολλά κρούσματα, ωστόσο τώρα βλέπουμε τη ραγδαία αύξηση. Αν δεν είχε γίνει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Σκοπεύουμε να φτάσουμε τους 150. Από τη στιγμή που έχεις βρει τον εργολάβο και έχεις και τον χώρο, είναι εύκολο να ανοίξει ένας ταφόνας, μέσα σε μισή ώρα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε 83 νεκρούς από τη περίοδο του Μαρτίου, προχωράμε σε άνοιγμα καινούργιων ταφόνων. Υπολογίζουμε να δημιουργηθούν συνολικά 250».

Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης και του δημάρχου, αυτή τη στιγμή το κοιμητήριο δέχεται περιστατικά COVID-19 και από άλλες πόλεις.

«Ελπίζουμε να σταματήσει αυτή η έξαρση του κορoνοϊού. Αν καλυφθούν τελικά και οι 250 ταφόνες, τότε θα αναζητήσουμε άλλον χώρο. Μακάρι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ζήτημα να είχαμε θάψει δέκα άτομα. Τώρα είναι η ιστορία» λέει καταλήγοντας ο κ. Αβαρλής.

Τι δηλώνει ο διοικητής της 5ης Υ.ΠΕ.

 

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αποτυπώνεται σε φωτογραφίες από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, με σορούς ανθρώπων που κατέληξαν με κορονοϊό μέσα σε σάκους εκτός ψυγείου.

Ο διοικητής 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης μίλησε στο Mega για τις εικόνες αυτές που έχουν σοκάρει την κοινωνία. «Από 19/11 είχαμε έντεκα θανάτους συμπολιτών μας και τώρα έχουν φτάσει τους 16. Από χθες έχουν παραληφθεί οκτώ σωροί προς ταφή και αναμένονται να παραληφθούν και οι υπόλοιποι σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον ΕΟΔΥ και σεβασμό στους αποθανόντες και τις οικογένειές τους. Το νοσοκομείο του Βόλου έχει έξι ψυκτικούς θαλάμους. Η φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει είναι σε έναν χώρο που υπάρχει, είναι κλειδωμένος και πρόσβαση έχει η νεκροτόμος και οι τραυματιοφορείς, είναι υπό συνεχή ψύξη. Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες σε συνεργασία με τον δήμο, οι σωροί να φύγουν από τον χώρο», ανέφερε.

«Η βασική μας αρχή είναι να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας και τους εκλιπόντες. Όταν έχουμε συσσωρευμένοι εισροή θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο είχαμε 16 καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό», πρόσθεσε.

 

Ο taxydromos.gr δημοσιεύει φωτογραφίες οι οποίες φέρεται να είναι σημερινές από τον χώρο του νεκροτομείου του Νοσοκομείου του Βόλου.

 

 

 H απάντηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου

Το Γενικό Νοσοκομείου Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός, αναφέροντας: «Από λειτουργίας του, το ΓΝ Βόλου “Αχιλλοπούλειο” διαθέτει έξι ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους με συνθήκες διατήρησης-φύλαξης σορών.

Ως συνέχεια του νεκροτομείου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν σοροί σε περίπτωση που ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των θαλάμων σε θερμοκρασία χαμηλής ψύξης.

Χθες 19-11-2020 είχαμε έντεκα θανάτους συμπολιτών μας και μέχρι την παρούσα στιγμή αυξήθηκαν σε δέκα έξι.

Από χθες παρελήφθησαν οι οκτώ σοροί προς ταφή και αναμένεται η παραλαβή των υπολοίπων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ διαδικασίες και με σεβασμό στα νεκρά σώματα και στις οικογένειες των άτυχων συμπολιτών μας.

Επισημαίνεται ότι ο χώρος του νεκροτομείου, κατόπιν αυτοψίας του ιδίου του Διοικητή του Νοσοκομείου, είναι κλειδωμένος και πρόσβαση σ’ αυτό έχει μόνο η νεκροτόμος του Νοσοκομείου κατά το πρωινό ωράριο και οι τραυματιοφορείς κατά το υπόλοιπο 24ωρο, μετά από κλήση της εφημερεύουσας του γραφείου διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Επιπροσθέτως, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες συνεργασίας με το Δήμο Βόλου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, προκειμένου οι σoροί των αρνητικών σε Covid-19 συμπολιτών μας να φιλοξενούνται στο Κοιμητήριο του Δήμου Βόλου».

Πηγή enikos.gr