- Διαφήμιση -

Κορονοϊός: Νέο σχέδιο δράσης ενός μήνα ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός

Ποια είναι τα μέτρα που φαίνεται να κλείδωσαν

Στην ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων για την ανάσχεση του δεύτερου και πιο επιθετικού από εκείνο του Μαρτίου επιδημιολογικού κύματος προχωρά σήμερα ο πρωθυπουργός. Από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη να απεικονίζονται πλέον “κόκκινες” στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, ενώ άλλες άλλες 11 περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα ανεβαίνουν και αυτές επίπεδο στην κλίμακα συναγερμού, όπως δημοσιεύει η makthes.gr.
Στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η αποφυγή ενός καθολικού lockdown μέσω ενός σχεδίου περαιτέρω ενίσχυσης των στοχευμένων περιορισμών με διάρκεια ενός μήνα, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογή τους “με τρόπο απόλυτο”. “Πρέπει να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. (…) Οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο” είπε χαρακτηριστικά.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες άλλα 1.211 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Αρνητικές “πρωταθλήτριες” Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 114 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και καταγράφηκαν άλλοι 12 θάνατοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες σε 35,2 έτη και η συσχέτιση των κρουσμάτων δείχνει ότι συνδέονται με τη διασκέδαση, τις συναθροίσεις και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Από σήμερα Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπήκαν στο “κόκκινο”, αναστέλλοντας περισσότερες λειτουργίες πλην του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Επίσης, ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3, “πορτοκαλί”, οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας. Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το, επίπεδο 1, “πράσινο” περνούν στο επίπεδο 2, “κίτρινο”.

Ειδικότερα για τις περιοχές στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) από σήμερα στις 6:00 ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα με μοναδική εξαίρεση, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών. Η εξαίρεση για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”.
Όπως είπε, κάθε απόφαση υπαγορεύεται από την ανησυχία και την επιθυμία όλων να μειώσουμε τη διασπορά, να στεγανοποιήσουμε τους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, ώστε να προστατεύσουμε από την πίεση το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας.

Τα μέτρα που φαίνεται να κλειδώνουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραλάβει τις προτάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να τις μελετήσει και να αποφασίσει τον επόμενο κύκλο των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή. Οι παρεμβάσεις δε θα έχουν μόνο οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά το αποτύπωμα τους θα αφορά και τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Στο προσκήνιο βρίσκονται ορισμένα βασικά σενάρια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ανάμεσα στις προτάσεις των ειδικών που θα πάρει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνονται:

Μάσκες παντού και σε όλα τα επίπεδα συναγερμού
Περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00:30.
Κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα
Επέκταση της τηλεργασίας
Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των συζητήσεων περιστρέφεται γύρω από το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει πάντα η αποφυγή ενός καθολικού lockdown. Για το λόγο αυτό, η κίνηση της περαιτέρω ενίσχυσης των μέτρων θα γίνει άμεσα, με το μεγάλο στοίχημα να είναι οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν να εφαρμοστούν με απόλυτο τρόπο.

Πιθανό ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αυτή τη στιγμή μέχρι την Κυριακή κοιτάμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα με τα νέα μέτρα, για να μελετήσουμε τα σενάρια lockdown», είπε χαρακτηριστικά.
Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους Lockdown δεν είναι απίθανο αναφέρει ο καθηγητής. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα Lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», τονίζει. «Αν χρειαστεί να πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα τους», καταλήγει.

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version