18.1 C
Serres

Κορονοϊός: Οι αριθμοί που τρομάζουν

Date:

Μέσα σε μία εβδομάδα τα επιδημιολογικά στοιχεία άλλαξαν ραγδαία και από την ύφεση βρισκόμαστε προ των πυλών νέων μέτρων, ακόμα και σε ολόκληρη τη χώρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

 

Oι προβλέψεις των επιστημόνων και των αναλυτών για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων φαίνεται να τρομάζουν, όμως δείχνουν το δρόμο για όσα θα ακολουθήσουν και όσα πρέπει να αποφευχθούν.

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, προέβλεψε πως εάν δεν υπάρχουν αυστηρά μέτρα, θα φτάσουμε στο σημείο μετράμε 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Ωστόσο, όπως δηλώνει στη «ΜτΚ», αυτό είναι ένα «μέσο» σενάριο.

«Τα 2.000 κρούσματα την ημέρα, δεν είναι ένα ακραίο σενάριο, είναι μία μεσαία εκτίμηση. Το ακραίο σενάριο, είναι ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τα 10.000 κρούσματα την ημέρα, αν συνεχίσουμε μ’ αυτούς τους ρυθμούς και δεν πάρουμε κανένα νέο μέτρο έως τον Δεκέμβριο», λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Πάντως, όπως διευκρινίζει δεν είναι αρκετά δύσκολο να επικρατήσει ακόμα και το χειρότερο σενάριο που προκύπτει από τις τιμές που υπολογίζει το λογισμικό πρόβλεψης της πορείας του ιού στην Ελλάδα.

«Το 10% των κρουσμάτων θα είναι στη Θεσσαλονίκη, αν αναλογιστούμε τον πληθυσμό της», αναφέρει για την επιδημιολογική πορεία στην πόλη σε κάθε σενάριο. «Για παράδειγμα, αν έχουμε 2.000 κρούσματα στη χώρα κάθε μέρα, τα 200 θα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη».
Αν και η πόλη παρουσιάζει μία πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, ο καθηγητής υποστηρίζει πως δεν είναι δύσκολο να επηρεαστεί από τις υπόλοιπες πόλεις. «Έχουν μειωθεί τα κρούσματα στην πόλη, αλλά οι εστίες πλέον στη χώρα είναι πολλές. Δηλαδή, αν δεν υπάρχουν μέτρα, μπορεί ένας Θεσσαλονικιός να ταξιδέψει στην Αθήνα για δουλειά, να κολλήσει τον ιό και όταν επιστρέψει να τον διασπείρει» σχολιάζει.

Ο χρόνος μετράει από τώρα…

Είναι εμφανές πλέον ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα και η κυβέρνηση προβαίνει σε κινήσεις για να προλάβει τα χειρότερα. Οι φόβοι δείχνουν να επιβεβαιώνονται, καθώς έχουμε πλησιάσει σε «κόκκινα» όρια, όπως ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Οι ειδικοί και μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19 χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις επόμενες δέκα ημέρες και θεωρούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα τα νέα μέτρα, ώστε τον Δεκέμβριο να μην υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα ανά ημέρα. «Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου πρέπει να έχουν εφαρμοστεί νέα μέτρα, για να μην έχουμε ραγδαία αύξηση» τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης και επισημάνει πως «ίσως πρέπει να αρχίσει και πάλι η μέθοδος τηλεργασίας, αλλά κυρίως να τηρούμε αυστηρά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα».








Μικρά και επαναλαμβανόμενα lockdown

Ο φόβος για ένα lockdown σε ολόκληρη τη χώρα είναι έντονος, με τα τρέχουσα επιδημιολογικά στοιχεία. Ένα σενάριο που για μεγάλο χρονικό διάστημα απέκλειαν όλοι, πλέον έχει επανέλθει ως πρόταση στο τραπέζι. Την ίδια ώρα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να εφαρμοστούν σύντομα τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές.

«Ίσως να μην πρέπει να γίνει ένα γενικό lockdown, αλλά τοπικά και επαναλαμβανόμενα. Δηλαδή να είναι μικρής διάρκειας, ώστε να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική ζωή των ανθρώπων και να μην υπάρχουν περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις», προτείνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Στην ουσία, ο καθηγητής του ΑΠΘ λέει να «σπάει» το lockdown, για παράδειγμα, «να επιβληθεί 10ήμερο lockdown και στη συνέχεια 10 ημέρες να αίρεται, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί ευκολότερα, αλλά και ταυτόχρονα να ελέγχουμε την καμπύλη της πανδημίας».

Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, δεν περιμένουν θεαματική πτώση στους αριθμούς των κρουσμάτων αλλά να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην πορεία της καμπύλης της πανδημίας.
«Δεν είναι θέμα αριθμών. Αλλά για να πούμε πως το ελέγχουμε πρέπει να πέσουμε και πάλι στα 50 κρούσματα την ημέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί τον Δεκέμβριο, μόνο αν ξεκινήσουν σήμερα τα τοπικά lockdown» υποστηρίζει.

Ωφέλησε το «κλείσιμο» της Χαλκιδικής

Γλίτωσε τη Θεσσαλονίκη από τα χειρότερα, όπως φαίνεται το μίνι lockdown στη Χαλκιδική στις 21 Αυγούστου. Αν και οι εκδρομείς συνέχιζαν να πηγαίνουν στις παραλίες του νομού, ο περιορισμός σε beach bars και καταστήματα εστίασης δείχνει να ωφέλησε την εξέλιξη της πανδημίας.
«Το μίνι lockdown βεβαίως απέδωσε στη Χαλκιδική. Θα είχαμε περισσότερα κρούσματα τώρα και στη Θεσσαλονίκη. Ίσως να έπρεπε να γίνει και νωρίτερα, αλλά και πάλι καλά…» δηλώνει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το lockdown στη Χαλκιδική υπέδειξε ότι το σημαντικότερο για τον περιορισμό της διασποράς είναι ο κύκλος επαφών του καθένα. «Αυτό που είδαμε είναι ότι η μάσκα δεν είναι το σημαντικότερο μέτρο, αλλά οι αποστάσεις και να μειωθούν οι προσωπικές επαφές που θα έχεις».

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 20 Σεπτεμβρίου 2020

ΥγείαΚορονοϊός: Οι αριθμοί που τρομάζουν

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τρομάζουν τα στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τον εκφοβισμό των εφήβων

Τα στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τον...

Πόσο συχνά να καθαρίζετε την κουρτίνα και τα χαλάκια του μπάνιου

Η κουρτίνα και τα χαλάκια του μπάνιου, είναι από...

Η μοναδικότητα των ατόμων με αιμορροφιλία

Με στόχο να αναδειχθεί η μοναδικότητα των ατόμων που...

Πόνος στη μέση: Τι να κάνετε για άμεση ανακούφιση

Ο πόνος στη μέση είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και το...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα