12 C
Serres

Κορονοϊός: Οι εταιρείες που εργάζονται για το εμβόλιο και πού βρισκόμαστε τώρα

Date:

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση για όσους νοσούν μέχρι στιγμής

 

 

Η παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει την προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-Cov-2 από την Κίνα και την λοίμωξη COVID-19 που προκαλείται από αυτόν.

Μέχρι στιγμής πάνω από 111.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τους 3.900.

 

Η συζήτηση για την ύπαρξη εμβολίου έχει αρχίσει να απασχολεί εδώ και μήνες την παγκόσμια κοινότητα. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατασκευαστεί κάποιο εμβόλιο ούτε έχει βρεθεί κάποια εξιδεικευμένη θεραπεία που να στοχεύει απευθείας τον κορονοϊό.

το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής με εικονικό φάρμακο για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της ρεμντεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19.

Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα νουκλεοτιδικό ανάλογο, που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιικού γενετικού υλικού και έχει δοκιμαστεί προηγουμένως σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα.

Τα εμβόλια

Όσον αφορά στον τομέα των εμβολίων, η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε την αποστολή της πρώτης παρτίδας εμβολίου έναντι της νόσου Covid-19 στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε κλινική μελέτη φάσης 1 σε ανθρώπους.

Σκοπός της μελέτης είναι ο προσδιορισμός της ασφάλειας και της πρώιμης αποτελεσματικότητας του νέου εμβολίου που φέρει την κωδική ονομασία mRNA-1273. Το καινοτόμο εμβόλιο εμπεριέχει το αγγελιαφόρο RNA (mRNA) που κωδικοποιεί για την πρωτεΐνη S, η οποία είναι απαραίτητη για να εισβάλει ο κορονοϊός στα φυσιολογικά κύτταρα του ξενιστή. Αυτή η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν για άλλους κορονοϊούς που προκάλεσαν τις επιδημίες MERS και SARS.

Παράλληλα, οι εταιρείες Clover Biopharmaceuticals και GlaxoSmithKline σύναψαν σύμφωνο ερευνητικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός άλλου εμβολίου έναντι της Covid-19, του COVID-19 S-Trimer. Όπως και με το εμβόλιο της Moderna, στόχος είναι η ιική πρωτεΐνη S, που είναι ζωτικής σημασίας για την εισβολή του ιού στο κύτταρο-ξενιστή. Θα χρειαστεί όμως τουλάχιστον ένα έτος κλινικών δοκιμών και παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να υπάρξει εμπορικά διαθέσιμο εμβόλιο για όλο τον πληθυσμό παγκοσμίως.

 

Άλλες εταιρείες σύμφωνα με το marketwatch.com είναι οι Gilead Sciences Inc., Inovio Pharmaceuticals Inc., Johnson & Johnson, Regeneron Pharmaceuticals Inc., Sanofi, Takeda Pharmaceutical Company Ltd., Vir Biotechnology Inc.


Μια άλλη ελπιδοφόρος προσέγγιση είναι η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα ειδικών μονοκλωνικών αντισωμάτων, που στρέφονται έναντι του νέου κορονοϊού.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί συμπράξεις μεταξύ εταιρειών βιοτεχνολογίας, ώστε να απομονωθούν τα ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα από ασθενείς που έχουν ιανθεί και που έχουν ανοσία έναντι του κορονοϊού ή να κατασκευαστούν εκ νέου μονοκλωνικά αντισώματα που να στρέφονται έναντι αντιγόνων του ιού.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

«Ελπίζουμε πως το επόμενο τρίμηνο θα αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους» υποστηρίζει ο Πίτερ Μαρκς, διευθυντής στον FDA

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δύσκολα θα βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού τους επόμενους τρεις μήνες.

«Ελπίζουμε πως το επόμενο τρίμηνο ή τους επόμενους δύο μήνες θα υπάρχει το εμβόλιο και θα αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους» υποστηρίζει στο Reuters ο Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του αμερικανικού FDA.

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση για όσους νοσούν μέχρι στιγμής

 

Αρχικά να επισημάνουμε ότι προς το παρόν, η θεραπεία της νόσου είναι υποστηρικτική.

Όσο για τη θεραπευτική προσέγγιση, περισσότερες από 100 κλινικές μελέτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, δοκιμάζοντας τόσο παλαιότερα όσο και νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Διάφορα αντιιικά φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη, ο συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, η χλωροκίνη και πρόσφατα η φαβιλαβίρη έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς όμως αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Η ανοσοσφαιρίνη από άτομα που έχουν θεραπευθεί είναι επίσης μια υποψήφια θεραπεία, ιδίως για πρώιμη παρέμβαση. Με βάση μελέτη από την Κίνα, ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων ως τη νοσηλεία κυμαίνεται από 9 – 12 ημέρες, διάστημα όπου η εφαρμογή θεραπευτικών πρακτικών μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων.

 

Πηγή newsbeast.gr

ΥγείαΚορονοϊός: Οι εταιρείες που εργάζονται για το εμβόλιο και πού βρισκόμαστε τώρα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αυγά πασχαλινά: Πώς καταλαβαίνουμε αν είναι φρέσκα

Τι πρέπει, όμως, να ξέρουμε όλοι μας για τα...

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει οι συνήθεις πειρασμοί...

Τρεις θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στη χώρα μας- Ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει

Επιβεβαιώνει ο ΕΟΔΥ ότι έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι στη...

Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι

6 καθηγητές του ΕΚΠΑ δίνουν διατροφικές συμβουλές Διάφοροι παράγοντες φαίνεται...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα