Κορονοϊός: Παραμένει απαγορευμένη η πρόσβαση στην αγορά που ξεκίνησαν όλαΚαθώς η Γουχάν ανακάμπτει από τον κορονοϊό πόλη εξακολουθεί να περιορίζει την πρόσβαση σε τοποθεσίες όπως η αγορά Huanan, η οποία συνδέθηκε με το πρώτο αναγνωρισμένο σύμπλεγμα λοιμώξεων τον Δεκέμβριο.

 

Κάνουμε απλώς τη δουλειά μας», είπε ένας μαύρος φρουρός που διέταξε έναν ρεπόρτερ του Reuters να διαγράψει πλάνα που έχουν καταγραφεί κοντά στις κύριες πύλες της αγοράς. Αναγνωρίστηκε ως εργαζόμενος από την ομάδα πρόληψης και ελέγχου επιδημιών της πόλης.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι κλήθηκαν σε μια επίσημη περιοδεία για να αναφέρουν τις προσπάθειες του Γουχάν για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της μετά από ένα καίριο τραύμα του COVID-19. Το επίσημο μήνυμα: η «ηρωική πόλη» επιστρέφει στο φυσιολογικό και επιστρέφει στην επιχείρηση, τα σχολεία και οι τουριστικοί χώροι της άνοιξαν ξανά και οι επιχειρήσεις της λειτουργούν πλήρως.

“Κανένα άλλο μέρος δεν είναι τόσο ασφαλές όσο αυτό”, δήλωσε ο Λιν Σονγκτιάν, πρόεδρος της Κινεζικής Λαϊκής Ένωσης για Φιλία με Ξένες Χώρες, μια κρατική ομάδα που βοήθησε στην οργάνωση της περιοδείας.

Η τοποθεσία στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από το 80% των θανάτων COVID-19 της χώρας, η πόλη της Κεντρικής Κίνας στις όχθες του ποταμού Yangtze δεν ανέφερε καμία περίπτωση τοπικής μετάδοσης από το Μάιο και οι περισσότεροι από τους αυστηρούς ελέγχους που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του κλειδώματος έχουν πια χαλαρώσει.

Ωστόσο, η Γουχάν κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε πολύ αργά στα αρχικά στάδια της επιδημίας εν μέσω φόβων για διακοπή της οικονομίας ή δυσαρέσκεια της ηγεσίας της Κίνας στο Πεκίνο. Οι επικριτές λένε ότι η λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και η σιωπή των καταγγελτών έδωσαν στον ιό περισσότερο χρόνο να εξαπλωθεί χωρίς να εντοπιστεί.


Η Γουχάν παραμένει απρόθυμη να επιτρέψει να ρίξει φως στην προέλευση ενός παθογόνου που έχει σκοτώσει σχεδόν 900.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Η πόλη εξακολουθεί να περιορίζει την πρόσβαση σε τοποθεσίες όπως η αγορά Huanan, η οποία συνδέθηκε με το πρώτο αναγνωρισμένο σύμπλεγμα λοιμώξεων τον Δεκέμβριο.

Σε μια άλλη αγορά χονδρικής στο βόρειο τμήμα της πόλης, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, το Reuters παρακολουθείτο από το προσωπικό ασφαλείας και αποτρέπεται από το να μιλήσει με τους εμπόρους και τους εμπόρους.

“Εάν δεν επιτρέπετε στους ανθρώπους να επισκέπτονται αυτά τα μέρη, δίνετε στους ανθρώπους την εντύπωση ότι έχετε κάτι να κρύψετε”, δήλωσε ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον, ο οποίος μελετά την πολιτική πίσω από τα θέματα υγείας της Κίνας.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Η Κίνα απορρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών χωρίς αποδείξεις ότι ένα εξειδικευμένο ιολογικό ινστιτούτο στο Γουχάν το δημιούργησε. Ωστόσο, παραμένουν πολλές αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση του COVID-19 και τον ρόλο που διαδραματίζει το εμπόριο εξωτικών άγριων ζώων στο Γουχάν.

Αν και οι αρχές έκλεισαν την αγορά της Χουάν τον Ιανουάριο, υπάρχει μια αυξανόμενη επιστημονική συναίνεση ότι ο ιός δεν προήλθε από εκεί. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ήταν ήδη σε κυκλοφορία τη στιγμή που έφτασε στην αγορά, με περισσότερες από μία διαδρομές μεταφοράς.

«Συμφωνώ με τη γενική ιδέα ότι ο ιός πήγε στον άνθρωπο πριν από την αγορά του Wuhan», δήλωσε ο David Irwin, καθηγητής ιατρικής και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Μπορεί να ήταν ένας έμπορος που είχε εκτεθεί είτε απευθείας στον ιό σε ένα ζώο ξενιστή είτε είχε αλληλεπιδράσει με αγρότες ή άλλους εμπόρους εκτός του Γουχάν».

Η Κίνα έχει δείξει λίγη όρεξη για μια διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση του COVID-19 ή για να επιτρέψει περισσότερο έλεγχο των προσπαθειών της στα πρώτα στάδια της επιδημίας, προτιμώντας να επικεντρωθεί στην ταχεία οικονομική και ψυχολογική ανάκαμψη της χώρας.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα κατάφερε να περιορίσει τον ιό, οπότε γιατί δεν μπορεί να είναι πιο ανοιχτή;” είπε ο Χουάνγκ. “Αν θέλετε να διαλύσετε αυτούς τους μύθους … δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για άτομα που επισκέπτονται την αγορά ή ακόμη και το ινστιτούτο ιών”.

ΠΗΓΗ: Reuters, news4health.gr

Views: 5

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *