11.5 C
Serres

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Ήπια αποκλιμάκωση της πανδημίας, “όχι” για Πάσχα στο χωριό – Τι δείχνουν τα μοντέλα (φωτο)

Date:

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε αποκλιμάκωση της πανδημίας, αλλά με χαμηλό ρυθμό, εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη η αποκλιμάκωση αυτή καταγράφεται και σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και ειδικά στην Αττική, ενώ ακόμα δεν διαφαίνεται στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, ο καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει ότι ο αριθμός των self test που γίνονται ημερησίως θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά για να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση, αλλά με ταχείς ρυθμούς, και βέβαια να συνδυαστεί ο αυξημένος ρυθμός self test με επιβεβαιωτικό τεστ με RT-PCR, ιχνηλάτηση επαφών και θέση σε καραντίνα των θετικών στον κορονοϊό.

 
Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Σαρηγιάννη, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,5% (η ημερήσια τιμή την Κυριακή ήταν 7,3%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) διαμορφώθηκε στο 0,96 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). “Η ταυτόχρονη μείωση και των δύο δεικτών, που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, υποδηλώνει κάμψη της ανοδικής τάσης στο σύνολο της χώρας (και κυρίως στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Θεσσαλονίκη). Όμως, με δεδομένο το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 5 Απριλίου (εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου και της Κοζάνης που ξεκίνησε σήμερα) και των Λυκείων στις 12 Απριλίου, είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, ενώ ύψιστης σημασίας στις επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθεί η ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί” αναφέρουν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή της που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr.

φωτο2 1 17

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια


Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός τους αυξήθηκε την Κυριακή σε σχέση με το Σάββατο (841 από 837), και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του ΑΠΘ θα ξεπεράσουν τους περίπου 850 στις επόμενες ημέρες, όταν και αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωση με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψή τους. “Ααυτό βέβαια με την παραδοχή ότι θα συνεχίσουν να τηρούνται τα ισχύοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων self-test και δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία ανοίγματα δραστηριοτήτων υψηλού συγχρωτισμού, όπως τα mall και η εστίαση” σημειώνουν.

φωτο3 65

Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή








Πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, προβληματίζουν πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Ηλεία, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Χαλκιδική, η Καστοριά, η Καβάλα, η Πέλλα, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, οι Σέρρες και η Πέλλα, η Ξάνθη, η Χίος, η Θάσος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, και το Ρέθυμνο. “Ανάγκη αυξημένης επιτήρησης έχουν η Πιερία, η Δράμα, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Ροδόπη, ο Έβρος και το Λασίθι, που έχουν διακυμάνσεις κοντά στο όριο της κόκκινης περιοχής” τονίζουν.

Για το Πάσχα στο χωριό

“Θεωρώ ότι είναι ένα ρίσκο που δεν αξίζει να το πάρουμε σαν κοινωνία, με δεδομένο μάλιστα ότι είμαστε σχεδόν δίπλα στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και του καλοκαιριού. Έχει νόημα να περάσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνεση αυτό το Πάσχα” τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8 kai την εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη και του Γιάννη Μιχελάκη. Έκανε λόγο για μια πολύ χαμηλή αποκλιμακωτική πορεία, της τάξεως του -5% σε μια εβδομάδα. “Ο μέσος όρος θετικότητας την τελευταία εβδομάδα ήταν γύρω στο 5,5%. Αυτόν τον αριθμό πρέπει να έχουμε στον νου μας. Οι καθημερινές διακυμάνσεις έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ , με το γεγονός ότι όπως γίνονται τα τεστ προφανώς δεν είναι ένα αντιπροσωπευτικό, γιατί πηγαίνουν άνθρωποι που έχουν λόγο να κάνουν τεστ. Ο μέσος όρος είναι 5,5% και είναι ένας καλός αριθμός με την έννοια ότι δεν έχει ξεφύγει, αλλά είναι κάτω του 4% που είναι ένα όριο ασφαλείας” ανέφερε ο καθηγητής σημειώνοντας πως είμαστε σε μια ήπια αποκλιμακωτική πορεία.

Πηγή enikos.gr

ΕλλάδαΚορονοϊός - Σαρηγιάννης: Ήπια αποκλιμάκωση της πανδημίας, "όχι" για Πάσχα στο χωριό...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αρχαιολόγοι αναζητούν ρωμαϊκή πόλη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Αρχαιολογικά ευρήματα από τη ρωμαϊκή εποχή έφεραν στο φως...

Περιβαλλοντικό Έγκλημα: Εντοπίστηκαν 203 δηλητηριασμένα δολώματα σε Προστατευόμενη Περιοχή –

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων...

Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο σε σχολείο στην Πάτρα

Ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου, 17 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Νεκρός ο οδηγός ΙΧ που συγκρούστηκε με λεωφορείο- φωτογραφίες

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εύβοια....

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα