19.3 C
Serres

Κορωνοϊός: Σοβαροί κίνδυνοι από τη διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών

Date:

Αδύνατη ή ακόμη και επικίνδυνη είναι σε πολλές περιπτώσεις η πρακτική της μεταφοράς διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, στην προσπάθεια εύρεσης ελεύθερης κλίνης εντατικής θεραπείας.

 

Πολύ συχνά οι ασθενείς αυτοί, δεν επιτρέπεται να διακομιστούν, οπότε παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί η μεταφορά να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας τους.

Με αφορμή την περίπτωση 63χρονης γυναίκας διασωληνωμένης σε απλό θάλαμο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, η οποία δεν μπορούσε να διακομιστεί σε νοσοκομείο με κενή κλίνη ΜΕΘ, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρακτική της μεταφοράς ή ακόμα και αερομεταφοράς ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, εγκυμονεί κινδύνους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού είναι αιμοδυναμικά ασταθείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διακομιστούν σε νοσοκομείο που διαθέτει άδεια κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λένε οι γιατροί. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις που οι γιατροί επιτρέπουν τη μεταφορά, αυτή τελικά μπορεί να μην είναι η πιο ασφαλής λύση για τον ασθενή.

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στο iatropedia.gr, η Διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάννη:

“Ναι μεν είναι απαραίτητο καμία φορά, αλλά καλό είναι να το αποφεύγει κανείς. Η διακομιδή ενός τέτοιου βαρέως πάσχοντα ασθενή δεν είναι και η καλύτερη για τον ασθενή. Οι ασθενείς με Covid είναι συχνά αιμοδυναμικά ασταθείς και δεν μπορούν να μεταφερθούν. Κι είναι καλύτερα να μην διακομίζονται, να αντιμετωπίζονται επιτόπου γιατί αποσυντονίζονται τελείως και μετά είναι πιο δύσκολο να αναταχθεί όλη αυτή η κατάσταση”, ανέφερε η γιατρός.








Η περιπέτεια 63χρονης γυναίκας στο Πανεπιστημιακό Λάρισας

Γυναίκα 63 ετών θετική στον κορονοϊό, νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όταν η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Στο νοσοκομείο, ωστόσο, ήταν κατειλημμένες και οι 12 κλίνες ΜΕΘ, οπότε οι γιατροί μπήκαν σε διαδικασία αναζήτησης κενής κλίνης σε άλλο νοσοκομείο. Μετά από λίγες ώρες εντοπίστηκε κενή κλίνη στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όμως, η γυναίκα ήταν αιμοδυναμικά ασταθής και οι γιατροί απαγόρευσαν τη μεταφορά της.

Η 63χρονη παρέμεινε διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο νοσηλείας για σχεδόν ένα 24ωρο, έως ότου βρέθηκε κενή κλίνη σήμερα το πρωί, στο κοντινότερο σε απόσταση Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου τελικά η γυναίκα διακομίστηκε.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) δηλώνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν επαρκείς ΜΕΘ καθώς το θέμα των διακομιδών ασθενών με κορονοϊό είναι πολύ δύσκολο, αλλά και επικίνδυνο για τους ασθενείς:

“Δεν είναι καθόλου εύκολες οι διακομιδές, πόσο μάλλον οι αεροδιακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών με κορονοϊό. Επίσης έχουμε περιστατικά που διασωληνώθηκαν και δεν πρόλαβαν να διακομισθούν γιατί κατέληξαν σε άλλα νοσοκομεία”, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΥγείαΚορωνοϊός: Σοβαροί κίνδυνοι από τη διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι για την αφρικανική σκόνη, τι να προσέξετε

Συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων...

Πίνετε αυτό το ρόφημα μαϊντανού με λεμόνι κάθε μέρα και δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας

Ο μαϊντανός είναι ένα καθαριστικό και καυστικό μπαχαρικό. Σε...

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη...

Μπορεί το χρώμα της πιτζάμας σας να επηρεάσει τον ύπνο σας; Τι λένε οι επιστήμονες

Το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος ειδικά για τους ενήλικες δεν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα