18.1 C
Serres

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: «Φρένο» στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία φέρνει συγκρατημένη αισιοδοξία

Date:

Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από την πραγματική αισιοδοξία, καθώς σχεδόν 400 συνάνθρωποί μας κατέληξαν σε θάνατο μέσα σε 4 ημέρες από τον κορονοϊό κι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει τους 562. Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εξαιρετικής πίεσης. Ωστόσο, μια θετική ένδειξη σταθεροποίησης στις εισαγωγές εμφανίζεται τις τελευταίες δύο ημέρες στην χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα κι όλοι εύχονται να διατηρηθεί.

“Φρένο” στην αύξηση του αριθμού των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία -κυρίως της Βόρειας Ελλάδας- εντοπίζουν τις δύο τελευταίες ημέρες οι υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr. Ίσως λένε οι αρμόδιοι, και να ξεπεράσαμε την κορύφωση του προβλήματος με τις εισαγωγές. Ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η θερμοκρασία έχει εμφανίσει κάθετη πτώση κι η πανδημία βρίσκεται πάντα σε εξαιρετική ρευστότητα.

Μειωμένες οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid σε πανελλαδικό επίπεδο

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δύο ημέρες (23 και 24/11) σημειώθηκαν μειωμένες εισαγωγές νέων περιστατικών Covid ανά ημέρα, στις περίπου 450 σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ μέχρι και το Σαββατοκύριακο (21 και 22/11) οι ημερήσιες εισαγωγές είχαν αγγίξει τις 510.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη. Ενώ το Σαββατοκύριακο οι ασθενείς με κορονοϊό που εισήλθαν στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας κυμαίνονταν μεταξύ 80 και 90, Δευτέρα και Τρίτη ο αριθμός αυτός έπεσε στους 60 με 70 ασθενείς.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι περίπου το 10% από τους ασθενείς αυτούς χρειάστηκε να εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, δηλαδή στο 99%, ενώ ελάχιστες είναι οι ελεύθερες κλίνες κι αυτές μόνο στις θέσεις με αναπνευστήρες, δηλαδή στις πολυδύναμες ΜΕΘ.

Η μάχη για να αντέξει το σύστημα υγείας από τις παρατεταμένες νοσηλείες των ασθενών με κορονοϊό, δίνεται στη Θεσσαλονίκη, κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Η οριακή, αλλά διαχειρίσιμη προς το παρόν κατάσταση φαίνεται κι από το γεγονός ότι υπάρχουν -έστω και λίγες- διαθέσιμες κλίνες και στις απλές νοσηλείες κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι οι εφεδρείες των δύο ιδιωτικών νοσοκομείων που επιτάχθηκαν από την περασμένη Παρασκευή, δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί. Ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό και το ενδεχόμενο διακομιδής ασθενών σε άλλους γειτονικούς νομούς εφόσον υπάρξει μέγιστη ανάγκη.

Υπουργείο Υγείας:

“Σταθερότητα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ετοιμαζόμαστε πάντα για το χειρότερο σενάριο”
Το Υπουργείο Υγείας δεν σταματά να προετοιμάζεται πάντα για το χειρότερο σενάριο, όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (24/11) στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος αναφερόμενος στις μονιμοποιήσεις των γιατρών ΜΕΘ, μίλησε για πρώτη φορά για “σταθερότητα” στη Βόρεια Ελλάδα:

“Φαίνεται ότι η κατάσταση δείχνει μια σταθερότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και γι’ αυτό κάνουμε αυτές τις ενέργειες”, τόνισε.

Έτσι, επιταχύνονται παράλληλα και οι διαδικασίες ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό, ενώ η μονιμοποίηση των γιατρών Εντατικής Θεραπείας που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα αποτελέσματα.

e1606292031169

Οι ιδιώτες γιατροί, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν γυρίσει την “πλάτη” στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΣΥ και στη μάχη κατά της πανδημίας, φαίνεται πλέον να δελεάζονται από την υπόσχεση των συμβάσεων αορίστου χρόνου με το δημόσιο.

Έτσι, δεκατρείς γιατροί σε ειδικότητες που σχετίζονται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.α.) υπέγραψαν τις πρώτες μόνιμες συμβάσεις εργασίας στο ΕΣΥ και τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας.








Συγκεκριμένα: 8 από αυτούς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 2 στο Νοσοκομείο Δράμας, 2 στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και 1 στο Νοσοκομείο Έδεσσας.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προωθείται άμεσα εντός ενός μηνός, η προκήρυξη θέσεων για την μονιμοποίηση 200 γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ αυτών και των επικουρικών γιατρών που εργάζονται σήμερα στις ΜΕΘ.

Εντός των ημερών, μάλιστα, προσλαμβάνονται γιατροί ΜΕΘ για να στελεχώσουν 30 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, που παραδίδονται στο δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ οι γιατροί που θα στελεχώσουν τις 12 νέες κλίνες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο της Νίκαιας έχουν ήδη προσληφθεί.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, πάντως, άφησε ανοιχτό για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών: “Εφόσον φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε γιατρούς και να μην τους έχουμε το έσχατο σημείο είναι η επίταξη. Σίγουρα οι ανάγκες είναι αυξημένες στη Θεσσαλονίκη και μακάρι να μην χρειαστεί να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες”, τόνισε.

Νοσοκομειακοί γιατροί: “Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί εργαζόμενοι”

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των γιατρών ΜΕΘ Covid καλύπτει ένα πάρα πολύ μικρό μέρος από το συνολικό και διαχρονικό αίτημα τους για μετατροπή όλων των ελαστικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου.

Ο κ. Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr:

“Αυτό που εμείς διαχρονικά ζητάμε είναι η μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων. Yπάρχουν χιλιάδες επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καλύπτουν ανάγκες, όχι μόνο σε ΜΕΘ Covid, αλλά και στις κλινικές Covid και στα ΤΕΠ των τμημάτων Covid και κυρίως και στις άλλες κλινικές. Εμείς στον Ευαγγελισμό έχουμε δεκάδες επικουρικούς γιατρούς και εκατοντάδες επικουρικούς νοσηλευτές, οι οποίοι δεν ήρθαν μόνο στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και πριν και έρχονται και στη συνέχεια. Για όλους αυτούς ζητάμε μονιμοποίηση”, σημειώνει ο γιατρός.

Ενισχύεται το ΕΣΥ και στην Αττική

Ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο προστίθεται στις εφεδρείες του ΕΣΥ στην Αττική, παρά το γεγονός ότι δεν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ακόμα δεν παρουσιάζουν την οριακή κατάσταση της Θεσσαλονίκης. Οι αργές αλλά σταθερά αυξανόμενες νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, όμως, απαιτούν δραστικές λύσεις.

Μετά την μετατροπή του νοσοκομείου “Σωτηρία” σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid, ένα ακόμη νοσοκομείο “κλείνει” σε άλλα περιστατικά, για να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες της πανδημίας.

Πρόκειται για το νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ” δυναμικότητας 125 απλών κλινών, το οποίο ωστόσο, δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ήδη στο νοσοκομείο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 60 θετικοί στον κορονοϊό ασθενείς.

Πηγή: iatropedia.gr

 

ΥγείαΚορονοϊός – Θεσσαλονίκη: «Φρένο» στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία φέρνει συγκρατημένη αισιοδοξία

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τρομάζουν τα στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τον εκφοβισμό των εφήβων

Τα στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τον...

Πόσο συχνά να καθαρίζετε την κουρτίνα και τα χαλάκια του μπάνιου

Η κουρτίνα και τα χαλάκια του μπάνιου, είναι από...

Η μοναδικότητα των ατόμων με αιμορροφιλία

Με στόχο να αναδειχθεί η μοναδικότητα των ατόμων που...

Πόνος στη μέση: Τι να κάνετε για άμεση ανακούφιση

Ο πόνος στη μέση είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και το...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα